Sushi bowl met bloemkoolrijst
Spread the love!

Over het sushi bowl met bloemkoolrijst recept

Sushi bowl is de nieuwe trend en zo maak je een sushi bowl binnen 15 minuten met bloemkoolrijst! Dat scheelt je een heleboel koolhydraten en calorieën 👍 .

Koolhydraten en calorieën zijn niet ongezond hoor, het gaat er puur om dat het anders een beetje te veel van het goede zou worden. Het recept bevat zonder de rijst en met de bloemkoolrijst al zo veel koolhydraten dat ik het gerecht niet eens koolhydraatarm kan noemen 🙈 .

Waarom een sushi bowl met bloemkoolrijst?

Zou je de 400 gram bloemkoolrijst vervangen door 200 gram (zilvervlies)rijst, dan schiet het aantal calorieën met iets meer dan 300 kcal per persoon omhoog en stijgt het aantal koolhydraten per persoon ook met ruim 65 gram. Dan krijg je een sushi bowl die per persoon zo’n 800 kcal bevat waarvan ruim 100 gram koolhydraten. Die hoeveelheden zijn echt wat te veel van het goede.

Dat is een van de redenen dat ik zo’n fan ben van de bloemkoolrijst. En er zit nóg een voordeel aan, per persoon hark je stiekem ruim 4 ons groenten naar binnen met deze sushi bowl. Dat is een ultiem goede score 🎉. Zeker wanneer je bedenkt dat 95% van de Nederlanders niet eens de 2 ons groenten per dag halen! En dan ligt die ondergrens van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten inmiddels nu ook nog eens op 2,5 ons per dag.

De sushi bowl ingrediënten

Ik gebruik dus bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst in deze sushi bowl. Die maak ik niet zelf, ik heb voor de kant-en-klare bloemkoolrijst gekozen. Dat is echt een prima alternatief. Mocht je wat meer tijd hebben, dan kun je het natuurlijk ook zelf maken van bloemkool met behulp van een keukenmachine.

De surimi sticks die ik gebruik vind je bij de verse vis producten in de supermarkt. Daar ligt ook de zeewiersalade. Verder gebruik ik wasabi paste en nori snacks. Die vind je in het schap bij de Aziatische producten. De gembersiroop… daarvan ben ik vergeten waar het staat. Oeps, sorry 🙈.  Dat zou je even moeten navragen en als je het weet… laat het mij ook even weten 👍 .

Dit zijn de ingrediënten voor de sushi bowl op een rijtje:

Sushi bowl boodschappenlijst

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om de producten te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Maar is de sushi bowl ook lekker?

Maar goed, deze sushi bowl is dus snel te bereiden en bevat lekker veel groenten, maar is hij ook lekker? Zo, dat kun je wel zeggen! Deze sushi bowl is echt finger-licking-good! Ik zou zeggen, maak deze sushi bowl zelf ook eens en laat me weten hoe lekker jij hem vindt. Ik ben benieuwd!

Sushi bowl variatie tips

Je kunt de sushi bowl natuurlijk ook maken met tonijn of zalm in plaats van de surimi sticks, met dank aan Femke voor de voorzet voor deze tip. Op die manier maak je de sushi bowl zelfs koolhydraatarm. Qua calorieën blijft het nagenoeg gelijk wanneer, in het geval van zalm, kiest voor wilde zalm. Kweekzalm is veel vetter en bevat bijna twee keer zoveel calorieën.

Het sushi bowl met bloemkoolrijst recept

Sushi bowl met bloemkoolrijst
Sushi bowl met bloemkoolrijst
Stemmen: 9
Score: 4.33
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Sushi bowl met bloemkoolrijst
Sushi bowl met bloemkoolrijst
Stemmen: 9
Score: 4.33
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe de bloemkoolrijst in een grote kom.
  2. Voeg de gembersiroop en de vissaus toe en roer dit goed door de rijst heen en proef of je het zout genoeg vindt. Voeg anders nog een klein beetje vissaus toe.
  3. Snijd de surimi sticks, schuin (oogt leuker), in drieën en voeg de surimi sticks toe aan de bloemkool.
  4. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en snijd die halve stukken in reepjes. Snijd de reepje vervolgens in kleine stukjes. Voeg de komkommer ook toe aan de bloemkool en roer het geheel goed door elkaar.
  5. Verdeel deze sushi bowl basis over de kommen.
  6. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd met een mesje voorzichtig een raster in het vruchtvlees. Lepel vervolgens het vruchtvlees uit de schil. Op die manier heb je direct blokjes avocado.
  7. Verdeel de avocado over de kommen.
  8. Verdeel de zeewiersalade over de kommen.
  9. Garneer de kommen met de sesamzaadjes.
  10. Doe de halvanaise (of mayonaise) in een kommetje en voeg de wasabi toe. Meng deze twee tot een egale wasabimayonaise.
  11. Garneer de sushi bowls met een toefje wasabimayonaise.
  12. Serveer de Saitaku Nori snack er los bij. Je kunt ze er ook doorheen verkruimelen, maar dan raak je snel het krokante effect kwijt wat ikzelf zo lekker vind.
  13. Zo maak je een sushi bowl met bloemkoolrijst. Superlekker, eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

10 Commentaar

  1. Jaaa wat een topper is dit! Onze favoriet! Bespaar niet op de surimi, maar koop goede kwaliteit (o.a. bij de AH). Wij eten dit zeer regelmatig 😊

  2. Na veel zoeken naar hét ideale sushibowl-recept, heb ik hem eindelijk gevonden.
    Ik heb een beetje ijsbergsla toegevoegd en was de komkommer vergeten. En met een tonijnsteak in plaats van sashimi omdat ik op koolhydraten let, is dit een heerlijke gezonde lunch! Die gaat vaker mee naar het werk. Dankjewel voor dit top recept.

  3. Hoi Carlo!

    Onze dank is wederom groot voor dit mega-lekkere recept!

    We hebben het inmiddels 2x gemaakt: 1x met de surimi, 1x met garnaaltjes. Beide heeeeeeeeeeel erg lekker!

    Ik ben trouwens misschien nog luier dan jij hoor! 😀 Ik gebruik de (erg lekkere) kant-en-klare Wasabi Mayonaise van Jean Baton. Ken je die? Gewoon in de supermarkt te koop, staat bij de Mayonaises. Of is die uit het potje misschien minder gezond dan zelf wasabi-mayonaise maken zoals in het recept? (I.v.m. toegevoegd suiker o.i.d.?)

    Nog een vraagje. Hoe maak jij de bloemkool schoon? Ik vraag dit omdat het rauw gegeten wordt. Ik borstel hem onder kraan wat af in de hoop dat er toch wat bacterien wegspoelen…

    Nogmaals weer heel veel dank voor dit geweldige recept!

    1. Hoi Marjanne,

      Heel graag gedaan, fijn te horen dat het recept zo in de smaak valt!

      Ik kende de mayonaise van Jean Baton niet, maar ik heb even gekeken. Het is een prima alternatief. Ja het bevat best wat toevoegingen, maar dat doet mijn optie ook. Je gebruikt er echter heel weinig van en het helpt je om meer dan 300 gram groenten per persoon te eten. In een tijd waar meer dan 95% de 200 gram groenten per dag niet haalt en die ondergrens inmiddels al 250 gram groenten per dag is. Dat is veel belangrijker 👍 .

      Als je een verse bloemkool gebruikt, dan is afborstelen onder de kraan inderdaad helemaal goed. Daarmee minimaliseer je de kans dat je ongewenste bacteriën binnenkrijgt.

      Groetjes, Carlo

  4. Ik heb nog nooit bloemkoolrijst geprobeerd, het klinkt interessant. Klopt het in jouw recept dat je de bloemkoolrijst direct uit de verpakking in een kom doet of moet hij nog worden bereid/opgewarmd?

    1. Hi Irene, ik ben zelf echt fan. Het is een ideale variatie op rijst. Ik gebruik de bloemkoolrijst inderdaad direct uit de verpakking, zonder het te bereiden of op te warmen. Dat kan natuurlijk wel, maar het is bij dit recept niet nodig. Groetjes, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *