Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst
Spread the love!

Over het Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst recept

Deze Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst is superlekker en supersimpel. Het is ook een ideale manier om te zorgen dat je regelmatig vette vis eet!

Af en toe vette vis is namelijk supergezond. In mijn boek Gezonde keuzes, simpel gemaakt schrijf ik er onder andere het volgende over:

Vis wordt wel wat vaker in een restaurant gegeten, maar nog steeds te weinig. Nederlanders eten te weinig vis en dan bedoel ik één dag per week of minder. De Gezondheidsraad heeft de onder- grens wel bijgesteld. Het was voorheen twee keer per week vis, waarvan bij voorkeur één keer vette vis. Nu geven ze minimaal één keer per week aan en bij voorkeur vette vis. De reden die ze aandragen is dat één keer per week al zorgt voor de maximale gezondheidswinst. Het eten van vis heeft een gunstig effect als je kijkt naar hart- en vaatziekten.

En die zware metalen die in vis zitten? De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) raadt zwangere vrouwen en jonge kinderen aan om weinig tonijn en zwaardvis te eten. Deze vissen eten andere kleinere vissen en verzamelen het kwik dat zij door het eten van hun prooidieren binnenkrijgen. Zware metalen hebben een stapelend effect. Zalm, witvis en haring bevatten bijvoorbeeld veel minder zware metalen. De gezondheidsvoordelen wegen echter duidelijk op tegen het risico van kwik. Een geheugensteuntje: “hoe lager de vis zich in de voedselketen bevindt, hoe lager het kwikgehalte”.

Kies voor vis met een keurmerk en laat ik drie belangrijke keurmerken even kort toelichten. Vis met het MSC-keurmerk wordt duurzaam gevangen, wat betekent dat de kans op bijvangst veel kleiner is en visstanden duurzaam worden beheerst. Voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren bestaat het ASC-keurmerk, wat garandeert dat er extra aandacht wordt besteed aan het behoud van de natuurlijke leefomgeving van vissen en dat het gebruik van antibiotica en chemicaliën zoveel mogelijk wordt beperkt. Biologische vis is altijd kweekvis. Huh? Ja, je denkt misschien dat wilde vis biologisch is, maar dat is niet zo. Wilde vis kán simpelweg niet biologisch zijn omdat
de omstandigheden waarin de vis heeft geleefd niet gecontroleerd kunnen worden. Biologische vis is dus altijd gekweekt. Biologische vis verschilt op een aantal punten als je het vergelijkt met ‘gewone’ gekweekte vis. De biologische vissen hebben meer ruimte en er worden geen preventieve antibiotica gebruikt.

Kortom, af en toe vis is een gezonde keuze. Bij voorkeur vette vis en vis met een keurmerk.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst recept

Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst
Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst
Stemmen: 40
Score: 3.85
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst is superlekker en supersimpel. Het is ook een ideale manier om te zorgen dat je regelmatig vette vis eet!
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst
Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst
Stemmen: 40
Score: 3.85
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst is superlekker en supersimpel. Het is ook een ideale manier om te zorgen dat je regelmatig vette vis eet!
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Snijd de ui in halve maantjes.
 2. Fruit de ui in een wok, samen met de sesamolie en de Blue Elephant Thaise gele curry pasta.
 3. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes.
 4. Voeg de tomaten toe.
 5. Voeg de kokosmelk toe.
 6. Voeg de vissaus toe.
 7. Voeg het water toe.
 8. Laat het geheel zachtjes pruttelen op laag vuur.
 9. Snijd de bosui in ringen en voeg deze toe.
 10. Snijd de zalm in blokjes en voeg deze toe.
 11. Kook het geheel nog vijf minuten door.
 12. Nu kun je twee dingen doen. Verdeel de koude bloemkoolrijst over de borden en scherp de curry er overheen of voeg de bloemkoolrijst toe aan de curry en verwarm het nog 1 minuutje mee. Beide opties zijn erg lekker, het grootste verschil is hoe het er uitziet op je bord ;-).
 13. Klaar is de Thaise curry met zalm en bloemkoolrijst. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

6 Commentaar

 1. Ha die Carlo,
  De hoeveelheid bosuitje is wat duister in dit recept, is het de hele bos of maar een stengel? Ik heb er maar anderhalf ui van gemaakt en gewone ui in deze crisis. Want dan blijf de rest van de bosui niet in de koelkast liggen.

  Groetjes,
  Michel Smult.

  1. Hi Michel,

   Ik bedoelde inderdaad een zo’n stengel. Dus je hebt, door er 1,5 ui van te maken, heel goed gekozen. Want inderdaad blijft een bosui vaak lang liggen. Er is wel een klein trucje om ze langer te bewaren. Je kunt ze in een glas met water zetten. Dan groeien ze ook nog een beetje.

   Met gezonde groeten,

   Carlo

 2. Ook dit was een super lekker gerecht en gaat ook op de favorieten lijst.
  Lekker eten klaar maken is niet echt moeilijk zo op deze manier.

  1. Je slaat de spijker op zijn kop. Dat is precies mijn doel met deze website: gezonde keuzes simpel maken. Fijn dat dit gerecht ook weer zo in de smaak valt! 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *