Tomatensoep voor 3-4 personen

LET OP! Dit tomatensoep recept is een uitzondering op de regel en NIET voor 2 personen. Hier kunnen 3 tot 4 mensen van eten zonder er iets naast te serveren.

Het tomatensoep recept

Tomatensoep
Tomatensoep
Stemmen: 23
Score: 4.04
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
3 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
3 personen
Kook Tijd
15 minuten
Tomatensoep
Tomatensoep
Stemmen: 23
Score: 4.04
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
3 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
3 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Om deze tomatensoep te maken gaan we eerst 750 ml water aan de kook brengen in een waterkoker. Het mag natuurlijk ook in een pannetje, maar in een waterkoker gaat het sneller.
  2. Snipper vervolgens het uitje en de hak de knoflook fijn. Die gaan in een steelpan met een beetje olijfolie. Fruit de ui en knoflook kort. Voeg vervolgens de 300 gram rundergehaktballetjes toe en bak ze bruin.
  3. In de tussentijd kun je alvast de harde kern van de 750 gram tomaten verwijderen en de 150 gram winterwortel in plakken snijden.
  4. Schep de balletjes uit de pan en zet die even apart. Doe de “jus” die achter gebleven is in het pannetje in een grote hoge soeppan met dikke bodem. Voeg eventueel een klein beetje olijfolie toe en zet de pan op het vuur.
  5. Voeg hier de tomaten, de winterwortel, de 70 gram tomatenpuree en de 7,5 gram basilicum aan toe en roerbak even kort.
  6. Schenk er dan de 750 ml water bij en voeg twee groentebouillonblokjes toe. Kook het geheel zo’n 5 minuten.
  7. Zet nu de staafmixer in de pan en pureer het geheel tot een egale tomatensoep.
  8. Voeg nu de 350 gram boerensoepgroente (met prei, bleekselderij, peen, selderie, bloemkool en paprika) toe aan de tomatensoep samen met de rundergehaktballetjes.
  9. Doe er vervolgens de theelepel oregano, theelepel tijm, theelepel salie en de theelepel rozemarijn bij. Voeg eventueel 125 gram (soja)room toe. Kies voor soja als je gaat voor zuivelvrij.
  10. Warm het geheel al roerend op. Klaar is je tomatensoep!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

(Uitgaande van het opdelen in 3 porties)

te

Over de tomatensoep

Deze rijkgevulde tomatensoep is echt briljant lekker. Het smaakt vooral zo goed door de Italiaanse invloeden van de kruiden en omdat het verse tomatensoep is. Natuurlijk ook weer supergezond en gemakkelijk te bereiden.

Het eerste opgeschreven recept voor tomatensoep is gemaakt door Maria Parloa in 1872. Het recept van Joseph A. Campbell’s gecondenseerde tomatensoep uit 1897 heeft geholpen de tomatensoep populair te maken.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Tomatensoep bestaat dus al een tijdje en wordt in vele vormen geserveerd. In Spanje heb je bijvoorbeeld de Gazpacho. Dat is een recept voor tomatensoep, welke vervolgens koud geserveerd wordt.

Tips voor het bouillonblokje

Kies bij voorkeur een bouillonblokje zonder MSG. MSG staat voor Mono Sodium Glutamate ofwel mononatriumglutam(in)aat. Andere namen waaronder je het tegenkomt zijn E621, vetsin en natrium-l-glutamaat. Het is een smaakversterker die een hartige smaak oproept. Het is een veel besproken stof. Volgens de wetenschap kan het alle kanten op. In de praktijk heeft de een er last van de ander niet. Ik kies ervoor om het te vermijden en ik hoor over vele jaren wel de uitslag ;-).

Dan heb je nog gistextract. Gistextract heeft geen E-nummer, omdat het wordt gezien als voedingsmiddel en niet als additief. Het zit ook in biologische producten, zolang het maar wel biologische gistextract is. Gistextract bevat ook glutamaat en is ook een smaakversterker. Het is echter NIET hetzelfde als E621. Glutamaat komt trouwens ook voor in de natuur. Je vindt het bijvoorbeeld ook in vlees, tomaten, paddenstoelen, huisgemaakte bouillon, etc. In een bouillonblokje zit het alleen in een geëxtraheerde vorm. Het nadeel van een geëxtraheerde vorm is dat je er daardoor sneller te veel van kunt binnenkrijgen. Wil je het zekere voor het onzekere, kies dan voor een bouillonblokje ook geen gistextract bevat.

Bouillonblokjes zonder smaakversterkers kun je gemakkelijk vinden in een biologische winkel.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.