Over de nori wrap met tofu en prei
Dit is een ultime combi. Het idee van een Mexicaanse wrap in een Oosters jasje. Een top gerecht, met dank aan mijn vriendin (inmiddels mijn vrouw 😃).
Deze wraps gemaakt met Nori bladeren zijn ook veel base-vromender dan Tortilla Wraps. Het verschil zit hem in het feit dat een Tortilla Wrap gemaakt is van tarwe en die zijn verzurend. Niet erg, zolang het verzurend en base-vormende maar in balans is. Nori bladeren zijn echter gemaakt van zeewier. Die zijn alkaliserend.
Tofu staat niet in de zuur base tabel op deze site. Alex Guerrero noemt het niet in zijn boek. De andere guru op dit gebied, Robert Young, verteld dat het licht alkalisch is. Echter, het blijkt het bij het narekenen wel verzurend licht te zijn (zie de Nederlandse zuur-base tabel). Dit zorgt er voor dat het totaal van het gerecht toch licht verzurend werkt. Eigenlijk geen ideale balans. Op zich is dit niet zo’n probleem, mits je de rest van de dag voldoende groenten en fruit hebt gegeten. Groenten en fruit werken namelijk weer base-vormend en het gaat natuurlijk altijd om het totaal over een langere periode.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Original price was: €19,50.€17,50Current price is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Original price was: €22,50.€17,50Current price is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
Het nori wrap met tofu en prei recept
- 1 eetlepel green curry paste
- 3 eetlepels ketjap
- 4 stuks nori bladeren
- 1/2 struik paksoi
- 1 stuk prei
- 3 eetlepels sojasaus
- 375 gram tofu
- 150 gram zilvervliesrijst
- Bereid gelijk als eerste de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Vaak is de truc, net zo veel rijst als water.
- Pak de tofu en pers hier zoveel mogelijk al het water uit. Verbrokkel het vervolgens in een schaal. Giet hierover de 3 eetlepels sojasaus en de 3 eetlepels ketjap. Schep de tofu goed om, zodat hij goed gemengd wordt met de marinade.
- Maak vervolgens de prei schoon. Snijd de prei vervolgens in dunne reepjes van ongeveer 5 cm.
- Snijd de paksoi in reepjes, inclusief het groen.
- Zet een grote wok op het vuur. Doe hier een scheut olijfolie in samen met green curry paste. Let op welke verse je hebt, sommige zijn super pittig, andere juist weer niet. Stem dat af aan je eigen voorkeur. Roerbak dit een minuutje.
- Doe er de prei bij en de paksoi bij en roerbak het geheel nog 1-2 minuten.
- Doe er vervolgens de tofu bij en roerbak het geheel ongeveer 2 minuten.
- Nu moet de rijst ook klaar zijn. Schep het in de wok en hussel het geheel goed door. Let op dat je de wok niet te lang op het vuur laat staan. Het lekkerste is het als de prei en paksoi nog een beetje knapperig zijn.
- Leg de bladeren klaar en schep de vulling op de bladeren. Rol de bladeren vervolgens op.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Hoi Carlo,
Bedankt voor je reactie!
Wacht even :-), de Go-Tan Organic soy gluten free betreft de sojasaus uit het recept, toch? In het gerecht wordt sojasaus en ketjap als ingredienten genoemd.
Witte bonen ter vervanging klinkt goed!
Dat gaat hem worden! 🙂
Ter vervanging van de tofu, zat ik even te twijfelen over Surimi. Toen gekeken waar Surimi van wordt gemaakt: witte vis. Dus ook Surimi in verband met de combinatie rijst en dierlijke eiwitten beter niet.
Hoi Marjanne, klopt helemaal. Ik heb niet goed gekeken vanochtend. Van de ketjap gebruik ik de Ketjap manis: de zoete sojasaus.
Hoi Carlo,
Welke ketjap wordt in dit recept gebruikt? Ketjap Manis (de zoete), of Asin?
Wij zijn niet zo dol op tofu, heb je een suggestie wat ik daarvoor in de plaats kan gebruiken?
Hoi Marjanne,
Ketjap Asin en Kecap manis zijn uit de Indonesische keuken. Ik gebruik de sojasaus uit de Chinese keuken, om precies te zijn: “Go-Tan Organic soy gluten free”, gewoon te koop bij de supermarkt met een groot assortiment.
Het Alkaline eetpatroon boek “In Balance for Life” geeft aan dat het beter is om geen dierlijke eiwitten (bijv vlees) met zetmeelrijke koolhydraten (bijv rijst) te combineren. Gezien er rijst in dit gerecht zit zou ik voor iets vegetarisch kiezen als alternatief op de tofu. In dit geval kun je dan kiezen voor bijvoorbeeld witte bonen.
Alvast eet smakelijk! Carlo
Ik heb het gerecht inmiddels gemaakt, en het is alweer een leuk en lekker gerecht! Weer eentje die voor herhaling vatbaar is! Het is gewoon ook superleuk om allemaal te ontdekken!!! Heel erg bedankt weer voor het met ons delen van dit gerecht!
Goed te horen! 🙂