Over het Hobak-juk (Koreaanse pompoenpap) recept
Hobak-juk is een Koreaanse pompoenpap. Er zijn verschillende bereidingswijzen. Dit is er een van, wel een beetje aangepast aan de Supersnel Gezond standaard. 😉
Hobak-juk (호박죽), ofwel pompoenpap, is traditioneel een juk (pap) gemaakt van pompoen en kleverige rijstmeel. Het is een soepele en natuurlijk zoete pap die traditioneel geserveerd wordt om patiënten of ouderen te helpen herstellen. In het volgende filmpje zie je dat er naast de rijstballetjes (optioneel) ook rode bonen aan toegevoegd worden. Die bonen zijn ook vaak onderdeel van het traditionele recept. Afsluitend wordt de pompoenpap op smaak gebracht met wat zout en eventueel wat suiker.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Ik heb de kleverige rijstmeel vervangen door meel van zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat naast meer vezels, ook meer voedingsstoffen. Daarom geef ik de voorkeur aan een meel van zilvervliesrijst. Het is wel iets minder zoet, om die reden voeg ik ook wat suiker toe in de vorm van dadels.
De keuze voor dadels in plaats van kristalsuiker is ook weer een bewuste keuze. Dadels bevatten ook suiker, en suiker is suiker, maar het is toch een net iets betere keuze dan kristalsuiker. Een dadel bevat naast suiker, namelijk ook vezels en essentiële voedingsstoffen. Terwijl suiker alleen maar suiker bevat. Dus, als je dan toch suiker toevoegt, dan is de dadel een betere keuze. Zeker in dit geval, omdat je de dadel blend met de pompoen en zilvervliesrijstmeel. Op die manier lost de dadel als het ware ook goed op in de pap.
Al met al, een superapart gerecht. Erg lekker vind ikzelf. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt, laat het me weten! 🙏 😃
Het Hobak-juk (Koreaanse pompoenpap) recept
- 2 stuks medjoul dadel
- 450 gram diepvries pompoenblokjes
- 135 gram rode kidneybonen
- 330 ml water
- 50 gram zilvervliesrijst
- Doe het water in een steelpan en zet deze op het vuur.
- Voeg de diepvries pompoenblokjes toe.
- Ontpit de medjoul dadels en voeg deze toe aan de pompoen
- Doe de deksel op de pan (dan kookt het net iets sneller en er verdampt minder vocht).
- Hak de zilvervliesrijst fijn tot een zilvervliesrijstmeel. Ikzelf gebruik hiervoor een staafmixer met als hulpstuk een mengbeker met s-mesje.
- Voeg het zilvervliesrijstmeel toe aan de pompoen en de dadels.
- Breng het geheel aan de kook en laat het dan nog een paar minuten koken totdat de pompoen zacht is geworden.
- Blend het geheel met een staafmixer tot een egale pompoenpap.
- Breng de pompoenpap op smaak door een klein beetje zout toe te voegen.
- Voeg als laatste de rode kidneybonen toe.
- Verdeel de pompoenpap over de kommen en klaar is je Hobak-juk, ofwel Koreaanse pompoenpap. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.