Over het koolhydraatarme sushi recept
Yes! Eindelijk had ik de goede inspiratie voor een briljante koolhydraatarme sushi. Ofwel, futomaki. Futomaki is een wat dikkere rol van ongeveer vier centimeter die behalve de rijst vaak drie verschillende andere vullingen kent.
De uitdaging was: hoe maak je sushirijst op basis van bloemkoolrijst. Bloemkoolrijst plakt namelijk niet zo goed van zichzelf. Ik kwam op het idee omdat ik graag weer eens een gerecht met zalm wilde maken. Zalm smaakt superlekker met bijvoorbeeld wat hüttenkäse, beetje dille en wat mierikswortel. Zo was ik een beetje aan het stoeien. Wat avocado erbij en wat komkommer erbij… Misschien wel weer een sushi bowl. Ineens viel het kwartje. Als ik nu hüttenkäse meng met bloemkoolrijst, dan heb ik plakrijst, ofwel sushirijst. Sushirijst wordt wat gezoet met suiker en hüttenkäse heeft ook iets zoetigs. Om de smaak toch wat Aziatischer te maken heb ik de dille laten vallen en gekozen voor de mierikswortel en de vissaus. Perfecte basis voor de koolhydraatarme sushi!
Vanaf nu kun je natuurlijk eindeloos variëren. Ik koos voor de warmgerookte zalmmoten. Die zijn lekker hoog op smaak en wat vettig. Wat avocado erbij voor het romige effect en wat komkommer voor de frisse final touch.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
De bloemkoolrijst op een norivel, de andere ingrediënten erop en rollen maar. Nu ben ikzelf nog niet zo’n held met rollen… Ik kon het bamboematje ook niet vinden 🙈, dus eigenlijk kan ik best trots zijn op het eindresultaat.
Ik serveerde het met een beetje sojasaus en wasabi. BAM! 🤩 Wat een schot in de roos! Ontzettend lekker.
Misschien is het wel wat veel voor twee personen, maar ik heb toch alles opgegeten 😍. Ik ga het bamboematje zoeken en met heel veel plezier veel oefenen met het rollen 🤪.
Laat me in een reactie hieronder even weten wat jij ervan vond. Is het gelukt om ze te rollen en vond je het ook zo lekker?
PS voor 2 personen was ik uiteindelijk wel iets langer bezig dan 15 minuten, maar het is de moeite zeker waard 😉.
Het koolhydraatarme sushi recept
- 1 stuk avocado
- 400 gram bloemkoolrijst
- 200 gram hüttenkäse
- 1 stuk komkommer
- 2 theelepels mierikswortel
- 5 stuks nori bladeren
- 1 beetje sojasaus
- 1 eetlepel vissaus
- 250 gram warmgerookte zalmfilet
- 1 beetje wasabi
- We maken eerst de sticky rice. Ofwel, plakrijst.
- Meng de rauwe bloemkoolrijst met de hüttenkäse, mierikswortel en vissaus. Roer het geheel goed door elkaar totdat de bloemkoolrijst echt een plakrijst is geworden.
- Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit.
- Snijd het vruchtvlees in de schil in een raster en lepel het vruchtvlees uit de schil. Zet dit even apart.
- Snijd de komkommer doormidden en snijd de komkommer vervolgens in dunne lange reepjes.
- Trek de zalm uit elkaar zodat je losse stukjes zalm krijgt en zet dit ook nog even apart.
- Leg een blad nori met de ruwe kan naar boven op een bamboematje.
- Verdeel een laag bloemkoolrijst gelijkmatig op het norivel en laat 7 cm aan de bovenkant vrij.
- Leg de zalm, de avocado en de komkommer in het midden van de bloemkoolrijst.
- Rol het norivel zorgvuldig met het bamboematje op, weg van het lichaam, en druk de vulling in het midden aan.
- Bevochtig het vrije deel van het norivel met water en trek de rol stevig aan.
- Verwijder de rol van het bamboematje en snijd deze met een licht bevochtigd scherp mes in 5-6 stukken.
- Herhaal dit totdat je in totaal 5 rollen in stukken hebt gesneden.
- Serveer de koolhydraatarme sushi een beetje wasabi en sojasaus.
- Klaar is de koolhydraatarme sushi! Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Al twee keer gemaakt! Super lekker en eenvoudig te maken
Hi Carla, tof om te horen. Ik moet hem zelf ook maar weer eens op het menu zetten. Veel te lang geleden 😃. Groetjes, Carlo
Ooooh waow, dit was heerlijk. Ik heb samen met mijn dochter genoten van dit recept.😍
Nog lekkerder dan gewone sushi. Dit is zeker een blijvertje… Dank je voor het receptje. Groetjes Nicole en Bo
Dat is nog eens een mooi compliment, dankjewel voor het delen! 🤗👍
Heerlijk! Stiekem lekkerder dan met gewone rijst. Ik heb gember gebruikt ipv mierikswortel, ook lekker!
Hahaha, goed te horen! En met gember is een leuke tip als variatie inderdaad. Dankjewel voor het delen van je berichtje!
Heerlijke combinatie, je mist de rijst niet.
Ik heb de bloemkoolrijst rauw gebruikt, dat geeft een heel klein bitterje als ze uit de koelkast komen.
Op kamertemperatuur zijn ze nog lekkerder. Misschien de bloemkool rijst kort blancheren.
Hi Joris, goed te horen! Even blancheren kan inderdaad. Wanneer je het erna goed afgiet, dan kan dat prima. Met gezonde groeten, Carlo
Ik heb deze sushi gisteren gemaakt, gelijk mijn visite ermee verrast. Iedereen heeft er van gesmikkeld.
Kan trouwens ook met zuivelspread. Ipv huttenkase.
Voor herhaling vatbaar.
Dankjewel voor het leuke berichtje en de tip 👍👍
Deze ga ik ook proberen. Ben sinds 9 maart bezig met kha te eten. Dit lijkt me een super variatie. Echt wat anders.
Eet smakelijk alvast! 🎉
Wil het graag maken maar zie in het recept niet of de bloemkoolrijst eerst even kort gekookt moet worden… of dat het er rauw in gaat…
De bloemkoolrijst gebruik ik gewoon rauw. Ik zal het even verduidelijken in het recept.
Erg lekker. Ook met surimi en avocado😘
Lekker een beetje sushi gember erbij en zeewiersalade.
Top gegeten!
Klinkt goed. Leuke variatie en lekkere aanvullingen! 🎉
Ik zou het liever met quinoa willen,ipv bloemkool kan dat ook?
Met quinoa zou het op zich ook kunnen, maar ik zou er toch niet voor kiezen.
Het gerecht past dan niet meer binnen het concept van Supersnel Gezond. Het bevat dan te weinig groenten ten opzichte van al het andere.
Ook bevat de maaltijd dan eigenlijk te veel kcal per persoon.
Jaaaa, gelukt!!! Ik had nog niet eerder zelf sushi gerold, dus de eerste x, en het was goed gelukt! En bovenal… superlekker!!! We hadden op deze manier home-made-sushi in huis!😀 Echt weer een super recept!!! Thank you, thank you!!! 💪🏻💪🏻💪🏻
Supertof om te horen en dankjewel voor het enthousiaste berichtje. You made my day! 😃🙏👍