Over de Marokkaanse zoete aardappelsalade met pastinaak
De Marokkaanse zoete aardappelsalade is in de regel een bijgerecht. In dit geval is het een hoofdgerecht geworden door de groente die er aan toegevoegd wordt. De pastinaak en de wortel breiden het spectrum uit dat bepaald wordt door de zoete aardappel. De zoete smaken krijgen hierdoor veel meer dimensie.
De tomaten die toegevoegd worden maken het geheel wat smeuïger. Mocht je merken dat het gerecht toch nog te droog is, voeg er dan wat water aan toe en hussel het geheel nog eens goed om.
Het Marokkaanse zoete aardappelsalade met pastinaak recept
- 1 stuk citroen
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 teentje knoflook
- 1/2 theelepel komijn
- 7,5 gram koriander
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 200 gram pastinaak
- 1 beetje saffraan
- 2 stuks tomaten
- 1 stuk ui
- 200 gram wortelen
- 400 gram zoete aardappel
- 1 beetje zout
- 15 stuks zwarte olijven
- Zet een pan met een laag water op het vuur voor de aardappelen.
- Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukjes/plakjes van maximaal 2 bij 2 cm. Wacht totdat het water kookt en kook de 400 gram aardappelen dan ongeveer 7 minuten.
- Schil de wortelen en pastinaak met een dunschiller.
- Pak je mandoline (zie het artikel “Snijden met een mandoline“). Snijd de wortelen en pastinaak in dunne plakjes.
- Snijd de tomaten in smalle partjes.
- Schil het uitje en hak het fijn en doe dit ook met de knoflook. Nu heb je nagenoeg de gehele ‘mise en place’ klaar. Houd je niet van haasten, maak dan je mise en place geheel klaar voordat je begint. Dan duurt het alleen ietsjes langer voordat je klaar bent.
- Zet een grote wok op het vuur. Doe hier wat olijfolie in samen met het ui en de knoflook.
- Terwijl dit warm wordt, rasp er de 1,5 cm gember bij in. Doe er ook gelijk het kleine plukje saffraan bij en wat zeezout.
- Snijd een citroen door midden en pers de helft uit. Blus de ui en knoflook met het citroensap. Zet het vuur eventjes laag.
- Giet de aardappelen af en doe die in de wok, samen met de rest. De olijven, de wortel, pastinaak, de tomaten, de 1/2 theelepel komijn en de theelepel paprikapoeder. Zet het vuur weer hoog.
- Roerbak het geheel goed. De wortel en pastinaak hoeven niet helemaal doorgekookt te worden. Die mogen juist knapperig blijven. Beiden kun je namelijk ook gewoon rauw eten.
- Strooi vlak voor het opdienen de koriander blaadjes er doorheen en hussel het geheel nog even goed door elkaar.
- Voeg wat water toe als het gerecht erg droog is.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Ik wil eigenlijk morgen dit gerecht proberen maar met knolselderij in plaats van pastinaak mijn man vindt de pastinaak niet zo lekker wat denk je gewoon doen?
Hele goed alternatief. Goed gekozen 👍👍
Begrijp ik het goed, dat dit een WARME salade is?
Niet om onaardig te doen, maar waarom noem je het een salade?
Lijkt mij een gewoon lekkere groenteschotel.
Eigenlijk niet heel bewust zo genoemd, een groenteschotel was ook zeker een prima naam geweest.
En wanneer doe je dan de tomaten er bij?
Dank voor de tip! Die doe ik samen met de olijven, de wortel, pastinaak, de 1/2 theelepel komijn en de theelepel paprikapoeder erbij. Ik zal de tekst aanpassen.
Hallo Carlo,
Ik ben nog niet verder gekomen dan een paar smoothies en de thaise wokschotel, maar van het ‘bladeren’ door je site en lezen van de recepten word ik helemaal blij!
Morgen weer wat ingrediënten inslaan en dan verder experimenteren.
Je enthousiasme moge duidelijk zijn en ik ben ook aan extra energie toe, dus….
Tóp!
Dank je en groet,
Hetty
Hoi Hetty, goed te horen en dank voor het compliment! Geniet ervan, Carlo