Over het Russische aardappelsalade (Stolichny-salade) recept
Russische aardappelsalade (Russisch: салат Оливье, ofwel Salade Olivier) is een salade die bestaat uit aardappels, groenten en mayonaise. De officiële naam van de Russische salade is dus Salade Olivier maar wereldwijd wordt deze salade vaak aangeduid met ‘Russische salade’.
Het authentieke recept voor de Russische salade wordt vrijwel door niemand meer gemaakt. Er zijn inmiddels talloze varianten van de Russische salade. In Rusland zelf is de salade bekend onder de naam salat Olivjé, omdat deze is vernoemd naar de van oorsprong Belgische kok Lucien Olivier. Lucien Olivier introduceerde de salade rond 1860 in Moskou.
Het exacte recept – met name dat van de dressing – was een ijverig bewaakt geheim, maar het is bekend dat de salade korhoen, kalfsvleestong, kaviaar, sla, rivierkreeftenstaarten, kappertjes en gerookte eend bevatte. Al is het mogelijk dat het recept varieerde per seizoen.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
De originele Olivier-dressing was een soort mayonaise, gemaakt met Franse wijnazijn, mosterd en Provençaalse olijfolie; het exacte recept blijft echter onbekend.
In het post-revolutionaire Rusland werden de originele ingrediënten vervangen door goedkopere ingrediënten. Korhoen werd vervangen door kip of worst, rivierkreeft door hardgekookt ei, komkommers, olijven en kappertjes door ingelegde komkommers en groene erwten.
Tegenwoordig wordt de salade meestal gemaakt met gekookte, en in blokjes gesneden, groenten gebonden met mayonaise en met Doktorskaya-type worst (een generiek Sovjet-merk Bologna). De meest voorkomende alternatieve versie, die gekookte of gerookte kip bevat, wordt Stolichny-salade genoemd. Hier heb ik mijn versie op gebaseerd.
Lang verhaal voor een simpel en lekker gerecht. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt! Laat het weten in een reactie hieronder 🙏❤️.
Het Russische aardappelsalade (Stolichny-salade) recept
- 450 gram CêlaVíta Wokjes aardappelblokjes
- 200 gram doperwten diepvries
- 2 stuks eieren
- 1 theelepel gedroogde bieslook
- 2 eetlepels halvanaise
- 2 eetlepels Kesbeke Augurken blokjes zoetzuur
- 200 gram kipfilet
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 beetje peper
- 150 gram wortelen
- 1 beetje zout
- Kook de eieren. Kies zelf wat je lekker vindt. Ik vind halfzacht erg lekker.
- Doe de olijfolie in een grote pan.
- Voeg de aardappeltjes toe. Bak deze volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd ondertussen de wortelen in dunne plakjes en voeg deze gelijk toe aan de aardappeltjes.
- Snijd de kip in kleine blokjes en voeg deze ook gelijk toe.
- Voeg vervolgens ook de doperwten toe.
- Kruid het geheel met wat peper en zout.
- Bak het geheel totdat de aardappelen en kip goed gaar zijn. Dan zijn de wortelen nog lekker knapperig en de doperwten ook gaar. De pan staat in totaal dan zo'n 10 minuten op het vuur.
- Haal de pan van het vuur.
- Voeg de halvanaise, de blokjes zoetzuur en de gedroogde bieslook toe.
- Hussel het geheel goed door elkaar en verdeel over de borden.
- Garneer het gerecht met de ei en strooi er nog een klein beetje gedroogde bieslook overheen. Serveer direct, maar koud is het ook lekker :-D.
- Klaar is de Russische aardappelsalade. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Gisteren gemaakt.
Dit wordt weer een blijver
Hi Nelleke, superleuk om te lezen! Dankjewel voor het berichtje, Carlo
Carlo ik wil graag de koolhydraten weten ik zie het omdat ik ingelogd ben overal maar niet bij dit recept?
Misschien kan je ook ongeveer zonder aardappelen geven??🤗 Ik wil graag minder aardappelen gebruiken of de erwten weglaten misschien??
Bedankt en fijne Kerst Cisca.
Hi Cisca, dankjewel voor het doorgeven. Ik heb de voedingswaarde erbij gezet. Als je de hoeveelheid koolhydraten wilt beperken, dan kun je het beste iets minder aardappelen nemen. Groetjes, Carlo
Hoi Carlo,
Vegetarische variant gewoon de kip eruit laten of zou je er iets voor in de plaats aan toevoegen?
Groetjes Cynthia
Hi Cynthia, dan zou ik kiezen voor witte bonen (zonder tomatensaus). Ook lekker!
Deze salade laatst gemaakt. We vonden heb zo lekker, dat hij vanavond weer op het menu staat.
Super makkelijk te bereiden, maar dat zijn we gewend met de recepten van Carlo.
Echt een aanrader dus. Gewoon proberen !
Dankjewel voor het leuke berichtje, doet mij goed te horen! ❤️👍