Het Russische aardappelsalade (Stolichny-salade) recept

Russische aardappelsalade
Russische aardappelsalade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Russische aardappelsalade (Russisch: салат Оливье, ofwel Salade Olivier) is een salade die bestaat uit aardappels, groenten en mayonaise.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Russische aardappelsalade
Russische aardappelsalade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Russische aardappelsalade (Russisch: салат Оливье, ofwel Salade Olivier) is een salade die bestaat uit aardappels, groenten en mayonaise.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Kook de eieren. Kies zelf wat je lekker vindt. Ik vind halfzacht erg lekker.
  2. Doe de olijfolie in een grote pan.
  3. Voeg de aardappeltjes toe. Bak deze volgens de instructies op de verpakking.
  4. Snijd ondertussen de wortelen in dunne plakjes en voeg deze gelijk toe aan de aardappeltjes.
  5. Snijd de kip in kleine blokjes en voeg deze ook gelijk toe.
  6. Voeg vervolgens ook de doperwten toe.
  7. Kruid het geheel met wat peper en zout.
  8. Bak het geheel totdat de aardappelen en kip goed gaar zijn. Dan zijn de wortelen nog lekker knapperig en de doperwten ook gaar. De pan staat in totaal dan zo'n 10 minuten op het vuur.
  9. Haal de pan van het vuur.
  10. Voeg de halvanaise, de blokjes zoetzuur en de gedroogde bieslook toe.
  11. Hussel het geheel goed door elkaar en verdeel over de borden.
  12. Garneer het gerecht met de ei en strooi er nog een klein beetje gedroogde bieslook overheen. Serveer direct, maar koud is het ook lekker :-D.
  13. Klaar is de Russische aardappelsalade. Eet smakelijk!

Over het Russische aardappelsalade (Stolichny-salade) recept

Russische aardappelsalade (Russisch: салат Оливье, ofwel Salade Olivier) is een salade die bestaat uit aardappels, groenten en mayonaise. De officiële naam van de Russische salade is dus Salade Olivier maar wereldwijd wordt deze salade vaak aangeduid met ‘Russische salade’.

Het authentieke recept voor de Russische salade wordt vrijwel door niemand meer gemaakt. Er zijn inmiddels talloze varianten van de Russische salade. In Rusland zelf is de salade bekend onder de naam salat Olivjé, omdat deze is vernoemd naar de van oorsprong Belgische kok Lucien Olivier. Lucien Olivier introduceerde de salade rond 1860 in Moskou.

Het exacte recept – met name dat van de dressing – was een ijverig bewaakt geheim, maar het is bekend dat de salade korhoen, kalfsvleestong, kaviaar, sla, rivierkreeftenstaarten, kappertjes en gerookte eend bevatte. Al is het mogelijk dat het recept varieerde per seizoen.

De originele Olivier-dressing was een soort mayonaise, gemaakt met Franse wijnazijn, mosterd en Provençaalse olijfolie; het exacte recept blijft echter onbekend.

In het post-revolutionaire Rusland werden de originele ingrediënten vervangen door goedkopere ingrediënten. Korhoen werd vervangen door kip of worst, rivierkreeft door hardgekookt ei, komkommers, olijven en kappertjes door ingelegde komkommers en groene erwten.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Tegenwoordig wordt de salade meestal gemaakt met gekookte, en in blokjes gesneden, groenten gebonden met mayonaise en met Doktorskaya-type worst (een generiek Sovjet-merk Bologna). De meest voorkomende alternatieve versie, die gekookte of gerookte kip bevat, wordt Stolichny-salade genoemd. Hier heb ik mijn versie op gebaseerd.

Lang verhaal voor een simpel en lekker gerecht. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt! Laat het weten in een reactie hieronder 🙏❤️.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.