Over het zachtzoete zuurkoolstamppot recept
Deze zachtzoete zuurkoolstamppot is een briljant lekker gerechtje. De smaakcombinatie tussen de verschillende ingrediënten is fantastisch lekker. Een aanrader!
Het recept is wel een beetje de uitzondering op de regel qua bereidingstijd. De bereidingstijd is weliswaar 15 minuten, maar je moet er nog even 15 minuten wachttijd bij optellen. Daartegenover staat dat het wel een supersimpel recept is. Het belangrijkste is natuurlijk dat het ook nog eens erg lekker is.
Laat ik gelijk maar met de deur in huis vallen. Ik heb gekozen voor de rookworst, omdat ik rookworst best lekker vind, maar vooral omdat het ervoor zorgt dat dit recept heel gemakkelijk te bereiden is. Je kunt ook kiezen voor een stukje varkenskarbonade. Dat is een betere keuze. Waarom? Omdat bewerkt vlees eigenlijk niet gezond is. Maar een keertje kan natuurlijk geen kwaad.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Wel kies ik voor de extra magere rookworst én die van 225 gram. Zo beperk ik de hoeveelheid enigszins. Er is ook een 275 gram versie van deze rookworst namelijk. Ik voorkom met de keuze voor’ extra mager’ dat ik te veel verzadigd vet nuttig. Sommige rookworsten zitten namelijk boordevol verzadigd vet. Er is niets mis met verzadigd vet, maar overal waar ‘te’ voor staat…
Net als met zout. Je krijgt via deze rookworst stiekem toch even net iets meer dan 1 gram zout binnen per persoon. Houd hier rekening mee. Nuttig niet meer dan 6 gram zout op een dag. En pas op, het kan hard gaan. In 2 boterhammen met kaas zit ook al snel 1,5 gram zout. Je krijgt dus snel te veel zout binnen door bewerkte producten.
Kortom, je kunt het recept nóg gezonder maken als je er wat meer tijd insteekt en zelf even een mooie stukje vlees braadt.
Daar heb ik dus nu ook voor gekozen. Bij nader inzien komt ik terug op mijn keuze om voor rookworst te kiezen.
Ik heb besloten om toch voor de varkenshaas te gaan. Ik ben er nu dus zelf weer eens ingetrapt. Doordat ik voor gemak ging, ik wilde het recept zo simpel mogelijk houden gezien de bereidingstijd al wat langer was, schoot ik voorbij aan het deel ‘gezond’ op Supersnel Gezond.
Ik ben niet tegen een keertje bewerkt vlees, maar realiseerde mij ineens dat de zuurkool ook veel zout bevat en de mosterd ook. En overal waar ‘te’ voor staat is ongezond. Kortom, het gerecht met rookworst erbij bevat écht te veel zout.
Regelmatig te veel zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking. Als je dan bedenkt dat de inname van zout bevolkingsbreed te hoog is, dan vind ik dat ik het niet kan maken om dit recept inclusief die rookworst te plaatsen. Voeg dus ook geen extra zout toe aan de zuurkoolstamppot. Het gerecht is zout genoeg.
Maar hoe dan ook, de stamppot is verrukkelijk! 😍
PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het recept maak en met welke producten. Het plaatje heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.
Het zachtzoete zuurkoolstamppot recept
Porties |
2 personen |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
15 minuten | 15 minuten |
|
|
|
Deze zachtzoete zuurkoolstamppot is een briljant lekker gerechtje. De smaakcombinatie tussen de verschillende ingrediënten is fantastisch lekker. Een aanrader!
|
- 1 eetlepel grove mosterd
- 200 gram pastinaak
- 1 stuk peer
- 270 gram varkenshaas
- 500 gram voorgeschilde aardappelen
- 260 gram gekookt milde wijnzuurkool
- 1 eetlepel olijfolie
- Zet een braadpan met een beetje olijfolie op het vuur. Braad hier de varkenshaas volgens de instructie op de verpakking.
- Doe de aardappelen in een pan.
- Voeg water toe, totdat de aardappelen net onder water staan en zet de pan alvast op het vuur.
- Schil de pastinaak.
- Snijd deze in klein blokjes.
- Voeg de pastinaak toe aan de aardappelen.
- Schil de peer (dat hoeft niet perse, maar ik vind het net iets lekkerder).
- Verwijder het klokhuis.
- Snijd de peer ook in blokjes.
- Voeg deze toe aan de aardappelen en de pastinaak.
- Voeg de zuurkool toe.
- Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook.
- Wacht totdat de aardappelen gaar zijn. Nadat het water kookt duurt dit nog zo'n 14 minuten (zie de verpakking).
- Giet het water af.
- Voeg de grove mosterd toe.
- Stamp de aardappelen, met de pastinaak, de peer en de zuurkool, tot een mooie zachtzoete zuurkoolstamppot. Het hoeft niet perfect te zijn. Het geeft juist kleine smaakexplosies als je af en toe ineens een stukje peer of pastinaak ertussen proeft.
- Verdeel de zachtzoete zuurkoolstamppot over de borden.
- Verdeel de varkenshaas over de borden.
- Klaar is de zachtzoete zuurkoolstamppot. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.