Over het Ciaudedda Lucania recept
De Ciaudedda Lucania is een rijk bijgerecht, gemaakt van gestoofde uien, artisjokken, aardappelen en tuinbonen. Op smaak gebracht door de umami van spek. Ik server het als hoofdgerecht.
Dit zomerse artisjokrecept is een traditioneel gerecht uit Lucania, het oude gebied van Zuid-Italië dat tegenwoordig vooral bekend staat als Basilicata. Het kan warm als ‘vochtige stoof’ worden gegeten, of giet wat het vocht af en laat het gerecht afkoelen om het vervolgens te serveren als een verfrissende salade.
Dit gerecht is wel een beetje de uitzondering op de regel vergeleken met de andere recepten op deze site. Op meerdere vlakken zelfs.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Allereerst kun je het recept wel binnen 15 minuten bereiden, maar dan moet je alleen nog even 30 minuten wachten tot het helemaal klaar is.
Ten tweede gebruik ik spek in dit recept. Eigenlijk is dat geen gezonde keuze. Je kunt bewerkt vlees beter vermijden, maar een keertje spek in een gerecht mag natuurlijk best. Eet spek bij uitzondering.
Spek bevat ook veel zout en in het gevogeltefond zit ook zout. Zout is gezond, maar te veel zout is niet gezond. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te nuttigen. Daarom kies ik ook bewust voor het pannenkoekspek. Die is minder zout dan ontbijtspek of pancetta (Italiaanse spek) bijvoorbeeld. Ook kies ik bewust voor het gevogeltefond. Je zou het ook met bospaddenstoelenfond kunnen maken, maar die is net weer wat zouter. De ontbijtspek en de gevogeltefond zijn samen goed voor 2,2 gram zout per persoon. Voeg dus ook geen zout meer toe. Het is zout genoeg.
Verder is het echt een heel simpel en verrassend lekker recept. Dit fenomeen zie je wel vaker terug in de Italiaanse keuken. Gewoon een mooie maaltijd met ingrediënten die voor zichzelf spreken.
Laat, in een reactie onder het recept, even weten wat je ervan vindt!
Het Ciaudedda Lucania recept
Porties |
2 personen |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
15 minuten | 30 minuten |
|
|
|
De Ciaudedda Lucania is een rijk bijgerecht, gemaakt van gestoofde uien, artisjokken, aardappelen en tuinbonen. Op smaak gebracht door de umami van spek.
|
- 380 ml AH Gevogeltefond
- 240 gram artisjokharten
- 7,5 gram peterselie
- 1 stuk rode ui
- 100 gram pannenkoekenspek
- 200 gram tuinbonen
- 500 gram voorgeschilde aardappelen
- Snijd de spek in reepjes. Bak het spek in een hapjespan met een deksel en anti-aanbaklaag.
- Snijd de ui in halve maantjes en voeg deze toe.
- Snijd de voorgeschilde aardappelen in kleine blokjes en voeg deze toe.
- Voeg de gevogeltefond toe samen met een klein beetje water. Ik doe zelf een klein beetje in het potje gevogeltefond, deksel erop en schud dan goed. Zo krijg je makkelijk al het fond uit het potje.
- Snijd de artisjokharten in vieren en voeg deze toe.
- Voeg de tuinbonen toe.
- Snijd de peterselie fijn en voeg deze toe. Houd een beetje achter om het gerecht mee te garneren.
- Doe de deksel op de pan en laat het geheel 20-30 minuten zachtjes pruttelen. Let op, kook het niet droog. Voeg anders nog wat water toe.
- Verdeel de Ciaudedda Lucania over de borden en garneer met het restje peterselie.
- Klaar is de Ciaudedda Lucania. Eet smakelijk! En laat in een reactie onder het recept even weten wat je ervan vond.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.