Lasagne
Spread the love!

Over de lasagne zonder pasta

Deze lasagne zonder pasta is echt briljant! Wat heb ik zitten smullen. Het oversteeg zelfs mijn eigen verwachting. Een erg lekker recept, al zeg ik het zelf. Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt! Laat het me even weten.

Waarom een lasagna zonder pasta

Stel dat je courgette in dit recept zou vervangen door echte lasagnebladen (deeg), dan past het gerecht niet binnen het eetpatroon dat Supersnel Gezond volgt. Dan zou het té verzurend zijn. Er zit dan simpelweg te weinig groenten in het gerecht. Daarnaast ga je dan tegen de volgende Alkaline eetpatroon regel in: “Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeel rijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe- en graanproducten)”.

Los van die twee redenen stijgt het recept dan ook ineens heel hard qua kcal. Lasagnebladen zijn als snel 295 kcal per 100 gram en in een pak zit vaak 250 gram. Een heel pak is dus goed voor 738 kcal. De courgette is slechts 84 kcal. Het verschil is 654 kcal. Dat heet nog eens slim besparen ;-).

Hoeveel kcal bevat deze lasagne?

Je bespaard dus aardig wat kcal uit door de lasagnebladen te vervangen door courgette in dit lasagne recept. Ikzelf vind de lasagne nog steeds wel net zo lekker!

Maar over hoeveel kcal hebben we het dan nu? Zonder de lasagnebladen ziet de verdeling van het aantal kcal in deze lasagne er als volgt uit:

– Courgette 350 gram – 102 kcal
– Prosciutto crudo 100 gram – 230 kcal
– Tomatenblokjes 390 gram – 109 kcal
– Ricotta 250 gram – 423 kcal
– Ei 50 gram – 66 kcal
– Grana Padano 40 gram – 156 kcal

Totaal 543 kcal per persoon.

Dat is echt een heel mooi getal voor een avondmaaltijd. De vuistregel is namelijk dat een vrouw 2.000 kcal op een dag mag en een man 2.500 kcal. Let wel, dit kan persoon enorm verschillen. Zeker wanneer je veel sport of arbeidsintensief werk verricht.

Je hebt toch koolhydraten nodig?

Jazeker, je hebt koolhydraten nodig. Ze zijn van groot belang! Je lichaam gebruikt glucose als brandstof om bijvoorbeeld het lichaam op temperatuur te houden, om te bewegen en te denken.

Er zitten ook nog steeds koolhydraten in de lasagne met courgette zónder pasta. Alleen niet zoveel als in een lasagne met lasagnebladen. In de lasagnebladen zit 53 gram koolhydraten per 100 gram. In 250 gram lasagnebladen zit dus 132,5 gram koolhydraten. In dit lasagne recept, zonder de lasagnebladen, zit nog steeds 24 gram aan koolhydraten. Je hebt op een dag wel veel meer nodig, maar deze lasagne is ook niet het enige dat je op een dag eet.

Heb je toevallig vandaag een Snelle Jelle kruidkoek van 70 gram op bij de koffie, omdat je even wat trek had, dan mag je al weer 50 gram koolhydraten er bij optellen. Neem je bijvoorbeeld een glaasje frisdrank, dan mag je er al snel weer 25 gram koolhydraten bij optellen. Soms krijg je veel meer koolhydraten binnen dan je denkt/verwacht.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Dus deze lasagne zonder pasta kan dus juist voor die balans zorgen.

De energiesystemen lopen altijd in elkaar over. Alle sporten doen aanspraak op verschillende systemen. Een vuistregel is wel: hoe sneller de sporter beweegt, des te waarschijnlijker is dat hij koolhydraten gebruikt en weinig tot geen vet verbrandt.

Lasagne zonder pasta

Had je juist trek in pasta ipv lasagne zonder pasta?

Zoek je een recept met pasta in plaats van deze lasagne zonder pasta? Kijk dan gerust even verder: “Recepten met pasta“. Op Supersnel Gezond staan natuurlijk ook hele gezonde pasta recepten.

Het lasagne zonder pasta recept

Lasagne zonder pasta
Lasagne zonder pasta
Stemmen: 135
Score: 3.73
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Lasagne zonder pasta
Lasagne zonder pasta
Stemmen: 135
Score: 3.73
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. LET OP: dit lasagne recept is de uitzondering op de regel. Alle Supersnel Gezond recepten zijn binnen 15 minuten uit te serveren. Deze niet. De lasagne is niet binnen 15 minuten te bereiden, maar wel binnen 15 minuten voor te bereiden. Erna moet hij nog 45 minuten de oven in.
  2. Hoe maak je nu deze lasagne zonder pasta? Heel simpel. Eerst even de ricotta en courgette voorbereiden.
  3. Kluts het ei in een kom. Doe hier de ricotta bij samen met een eetlepel Italiaanse grove kruiden (heb je een molentje, dan kun je veel minder gebruiker). Voeg nog een klein beetje zout en peper toe. Roer het geheel goed door.
  4. Snijd vervolgens de courgette in dunne langwerpige plakken. Je kunt ze het beste snijden met een mandoline. Met een kaasschaaf kan ook. Dan worden de plakken wel iets te dun, maar kun je straks gewoon meerdere plakken op elkaar leggen.
  5. Kies een 2-persoons ovenschaal. Degene die ik zelf gebruik is 15 bij 19 cm (zie de foto).
  6. Maak in de ovenschaal laagjes van tomaat, courgette, prosciutto crudo, ricotta en weer tomaat, courgette, prosciutto crudo, ricotta, etc. Maak echt dunne laagjes, zodat je mooi uitkomt.
  7. Ik deed ongeveer 1-2 eetlepels tomaat en 1-2 eetlepels ricotta per laag. En belegde het geheel met een laag courgette. Met de courgette hoef je niet zuinig te zijn. Met de prosciutto crudo wel weer.
  8. Ik lepel de blokjes uit het pak en laat wat vocht achter in het pak. Op die manier voorkom je dat de lasagne echt te nat wordt. Door de hoeveelheid groenten kun je dat echter niet helemaal voorkomen.
  9. Rasp vervolgens 40 gram Grana Padano en strooi die als laatste over de lasagne.
  10. Zet de lasagne 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

85 Commentaar

  1. Carlo volgens mij kan bijvoorbeeld als je aubergine wil toevoegen eerst de plakken met zout insmeren en even laten intrekken dat ontdekt het vocht door met keukenpapier droog te maken,dat doe ik ook als ik ze bijvoorbeeld gril in de pan ik weet niet of het werkt met de courgette het wordt alleen weer een langere tijd dan 15 min: sorry maar ik heb daar geen moeite mee.

    1. Hi Bernarda, jazeker. Een pompoen zorgt ook voor wat minder vocht. Dus dat is zelfs een voordeel. Het is alleen minder makkelijk om dunne plakken te snijden van de pompoen. Maar wel erg lekker ook!

  2. Kun je dit gerecht ook van te voren maken? Desnoods kort in de oven en s’avonds opnieuw de oven in?

    Ben benieuwd naar jullie reactie.

    Groet, Claar

    1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet getest heb, maar ik zou hem helemaal afmaken en dan even af laten koelen en in de koelkast bewaren. Dan zou ik het erna in de oven weer opwarmen. Wel op een iets lagere temperatuur om te voorkomen dat het gerecht snel verbrandt. Eet smakelijk alvast! 🙂

  3. Ik heb de schaal zojuist klaargemaakt, moet nog in de oven, maar ik vind het wel erg nattig…komt dat goed? De spetters vliegen straks tegen de ovenwand denk ik

    1. Het gerecht is wat natter dan een traditionele lasagne, maar ik verwacht niet dat de spetters tegen de ovenwand aan zullen vliegen. Ikzelf lepel de blokjes uit het pak en laat wel wat vocht achter in het pak. Ik zal dat er als tip bijschrijven. Was het wel lekker?

  4. heeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk echt waar. we hebben wel wat dingen aangepast omdat we veggie zijn, enkele brokjes feta erin gedaan ipv ham. en ook champignons bijgevoegd. Het is heel belangrijk om de tomatenblokjes goed te laten uitlekken. Look hebben we ook toegevoegd. jammer dat ik er geen foto kan bijvoegen 🙂 want het gerecht is niet enkel lekker maar ook mooi. bedankt voor deze leuke site en super dat idee voor snelle gezonde recepten. Nu moet niemand nog komen klagen dat-ie geen tijd heeft om gezond te eten. Bereidingstijd was 20 minuutjes, maar dat zal volgende keer sneller gaan omdat we nu een systeem gevonden hebben voor het snijden van de courgettes.

  5. Hallo Carlo,

    Wat een heerlijk recept zeg! Bedankt voor het delen? Ik heb ‘m vandaag voor de 2x maal gemaakt ? Ik bak eerst nog een uitje met knoflook voor door de tomatenblokjes heen. Beide keren de tomatenblokjes goed laten uitlekken maar nu ook nog de baktijd verkort met 10 minuten (we hadden gewoon te veel honger om nog eens 10 minuten te wachten?) met als resultaat, veel minder vocht dan de eerste x! Wederom met z’n 4en zitten smullen!

    Groeten, Barbara.

    1. Hi Anneke, de lasagne is al vrij vochtig door de courgette. Met bijvoorbeeld gehakt wordt hij nog vochtiger omdat er vaak veel water in gehakt zit en de ham zorgt er ook een beetje voor dat hij niet uit elkaar valt. Je zou ook kunnen kiezen voor kipfilet bijvoorbeeld. Of in de categorie rund; bressola of runderrookvlees. Kun je daar wat mee? Groetjes, Carlo

  6. In een woord, TOP! Ik eet geen gluten en dit is een heerlijk alternatief. We wisten niet wat te verwachten en waren zo verrast.
    Deze houden we er in! Voor ons een 10+!!!

  7. echt super lekker, vind op de site veel koude gerechten.
    zou wel wat meer warme ( oven ) gerechten op kunnen ,wel koolhydraat arm natuurlijk.
    Thanks voor dit recept

  8. Ik ben ook geen ricotta-fan maar heb deze vervangen door 125gr light mozzarella en 125 geitenkaas! ook de moeiten, maar misschien beetje zwaarder dan met ricotta?

    1. Ook een goed idee. Het hangt een beetje vanaf welke geitenkaas, er zijn volvette varianten en dan wordt de lasagne alsnog een kcal bom en bevat hij wel erg veel vet.

      Je hebt namelijk geitenkaas met 172 kcal en 13,5 gram vet per 100 gram, maar ook die 400 kcal en 34 gram vet per 100 gram bevat.

      Op zich allemaal niet mis mee, maar het gaat om de totale hoeveelheid die dan hard oploopt.

  9. Hoi hoi

    Lekker recept zelf heb ik ook ooit zoiets verzonnen ivm het khd vrije dieet, en ja dan mag je maar 30 khd per dag het is een heel bekend dieet hoor kijk maar na Dr Frank en Atkins er zijn vele volgers en nee dit gaat niet via fb die pagina is gewoon gemaakt om dingen te delen met andere dieeters
    Dit recept past dus heel goed in diit dieet net als veel van jou recepten thx daarvoor, ik verzin ook veel recepten zelf hoor als”hobby”kok zijnde

    1. Hi Moon, klopt inderdaad. Ik had het inmiddels ook gevonden. Die aantallen gaan wel om de startfase en in combinatie met beperkte kcal inname. Ik zou ook zeker niet lang zo weinig koolhydraten nuttigen. In algemene zin minder koolhydraten eten is natuurlijk helemaal prima en dat zie je ook terug in de recepten op deze site. Fijn dat je er blij mee bent en leuk om te lezen dat je zelf ook veel verzint. Groetjes, Carlo

  10. Als ik het zo lees, weet ik al wat ik morgen maak!
    Vind je het erg vervelend om nog even de koolhydraten en suikers te geven? Wij mogen per dag tussen 20 en 30 khd en dan willen we natuurlijk ook nog een ontbijt en lunch hebben.

    Groetjes, M.

      1. Hallo Carlo,

        Wij zijn aan een koolhydraat arm dieet bezig en
        daar is aangegeven dat je niet meer dan 30 KHD mag. We zitten er vaak onder, maar ik vraag me toch af hoeveel we uit die schaal mogen snoepen?
        Ik ben het nu aan het maken.

        Dank voor je reactie.

        Groetjes, Mir.

          1. Het stond op fb. Koolhydraat arm dieet, een gezonder leven, heet het. Inmiddels ben ik geen lid meer!

            😉

      2. Hi Carlo,

        Dit was echt een feestje! Ingrid heeft gelijk, je proeft echt Italië. Denk jij dat het beter is om helemaal over te stappen naar jouw dieet, of moet ik het allebei doen?
        We hebben in elk geval weer genoten, waarvoor weer dank!

        Groetjes, M.

  11. Hoi Carlo, wat een heerlijk recept!
    Het maakt het uiteindelijke doel realistischer en beter haalbaar door zulke lekkere recepten.
    Het voelt voor mij nu zeker niet als een dieet.
    Dank je.

  12. Ga het vanavond weer maken super lekker. Trouwens dat zijn al jou gerechten.Ik heb er al heel wat gemaakt .bedankt voor al jou recepten.

  13. Heerlijk! Deze laatst ook gemaakt, gewoon met kaasschaaf plakken gemaakt van de courgette en ik had tomaten in de oven gedaan met ui en paprika en knoflook en daarna de velletjes eraf gehaald en gepureerd. Verder geen kaas of vlees erbij gedaan, daar houdt mijn dochter niet van en ze is vegatarisch. Wel bij de saus nog groente erop gelegd en als laatste wel een laagje kaas! Hmmmm
    Dat laatste laagje kaas haalt zij er dan af en hebben wij eR weer wat meer van! 🙂

  14. Wat hebben We zitten te smullen van jou recept. Door omstandigheden kon ik het vandaag pas maken,maar het was super. Ensuper makkelijk.Dank je wel ik kijk uit naar je volgende receptie. Smakelijk weekend.

  15. Net gehad, suuuuperlekker! Bedankt voor het recept. We hebben, voor net wat extra smaak, een paar zongedroogde tomaten toegevoegd!

  16. Dit is echt een briljant recept. Super lekker én simpel te maken. Afgelopen zaterdag gemaakt en dit is er eentje om nog véél vaker te maken. Bedankt!

    1. Hi Ellen, ik heb voor het gemak gekozen voor de Heinz Tomato Blokjes Basilicum & Oregano. Wil je iets (2 gram) besparen op suikers, dan kun je ook gewoon tomatenblokjes uit blik kiezen en deze zelf kruiden.

  17. Ik heb hem daarnet ook gemaakt, heerlijk!
    Ik heb de ham vervangen door plakjes gerookte zalm en wat spinazie toegevoegd.
    Dit recept ga ik zeker vaker maken!

    1. Dag Kees, ik denk dat het wat zwaar wordt met geitenkaas, ook qua smaak. Je zou het kunnen proberen, de bereiding zou ik inderdaad hetzelfde houden. Brokkel de geitenkaas om vervolgens het makkelijker te kunnen mengen met de kruiden en het ei. Met groeten, Carlo

  18. Heerlijk gerecht! Ik heb toch wel rundergehakt gebruikt omdat dit een lastminute idee was en de gehakt al ontdooid was. De Grana panado en ham heb ik (vooral vanwege de calorieën die ook al in gehakt zitten) uit het gerecht gelaten. Dit gaan we zeker vaker eten!

      1. Erg lekker, de kids vonden hem ook erg lekker en zeiden dat ze Italië proefden ????haha.
        Ik zie alleen bij de ingrediënten een ei staan en zie dat later bij de bereiding niet terug, of lees ik m niet goed?

        1. Dan hebben je kinderen een goede smaak ;-). Het ei gaat door de ricotta. Hij staat hier beschreven: “Kluts het ei in een kom. Doe hier de ricotta bij samen met een eetlepel Italiaanse grove kruiden (heb je een molentje, dan kun je veel minder gebruiker). Voeg nog een klein beetje zout en peper toe. Roer het geheel goed door.”

  19. Was heerlijk! Ik heb er nog wat baby bladspinazie tussen gedaan (had nog wat liggen) en een spaans pepertje en beetje knoflook + bosuitje voor extra kick 🙂

  20. Erg lekker!!! Ik had inderdaad ook veel sap op de bodem. Ik heb er een heerlijke soep van gemaakt: 4 tomaten, ui en teentje knoflook in een halve liter water 10 min koken en dan de sap van de lasagna er door en met de blender tot soep maken

  21. Dank je voor de tip Carlo. Beetje vocht vind ik ook helemaal niet erg hoor, maar het was nu behoorlijk veel. Laat jij die tomatenblokjes nog uitlekken of doe jij die er zo bij?

  22. Ik heb vandaag de lasagne gemaakt en hij was heerlijk. Er zat alleen wel heel erg veel vocht in de schaal. Hoe zou ik dit een volgende keer kunnen verminderen?

    1. Vocht houd je altijd wel. Groenten zoals courgette bestaat voor 92% uit water. Het is wel ietjes minder wanneer de groenten op kamertemperatuur zijn alvorens je het gerecht in de oven zet.

  23. Heb de lasagne vandaag gemaakt en was echt heerlijk! Ik heb de ham vervangen door vegetarisch gehakt. Erg lekker en niet zwaar. Zal ik zeker nog eens maken! Was trouwens de eerste keer dat ik lasagne maakte, normaal gezien maakt mijn vriend die. 😉 bedankt voor het recept!

    1. Beste Sophie, Dat is een hele goede vraag…. Het eerste waar ik aan dacht zijn laagjes dunne plakjes champignons of mix daarvan. Wat ook zou kunnen zijn plakken gemarineerde aubergine, insmeren met een beetje pesto. Het enige risico is extra vocht. In mijn beleving is dat sowieso minder als je de ingredienten inzet als ze op kamertemperatuur zijn. Direct vanuit de koelkast de oven in, lijken ze meer vocht af te geven. Het wordt een keertje testen denk ik. Misschien hebben andere mensen nog goede tips? Groetjes, Carlo

    1. Crudo betekent rauw in het Italiaans. De Crudo Italiano is rauwe Italiaanse ham. Het wordt ook wel Prosciutto Crudo genoemd. Prosciutto Cotto is gekookte ham. Ik zal het iets duidelijker vermelden bij de de ingrediënten. Dank je voor je vraag!

  24. Fijn, een recept zonder tarwe!

    Maar wat veel mensen niet weten is dat zuivel niet goed voor ons is. Zuivel is namelijk slijmvormend, en die slijmvorming zorgt voor allerlei problemen in het lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *