Het lasagne zonder pasta recept

Lasagne zonder pasta
Lasagne zonder pasta
Stemmen: 128
Score: 3.73
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Lasagne zonder pasta
Lasagne zonder pasta
Stemmen: 128
Score: 3.73
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. LET OP: dit lasagne recept is de uitzondering op de regel. Alle Supersnel Gezond recepten zijn binnen 15 minuten uit te serveren. Deze niet. De lasagne is niet binnen 15 minuten te bereiden, maar wel binnen 15 minuten voor te bereiden. Erna moet hij nog 45 minuten de oven in.
  2. Hoe maak je nu deze lasagne zonder pasta? Heel simpel. Eerst even de ricotta en courgette voorbereiden.
  3. Kluts het ei in een kom. Doe hier de ricotta bij samen met een eetlepel Italiaanse grove kruiden (heb je een molentje, dan kun je veel minder gebruiker). Voeg nog een klein beetje zout en peper toe. Roer het geheel goed door.
  4. Snijd vervolgens de courgette in dunne langwerpige plakken. Je kunt ze het beste snijden met een mandoline. Met een kaasschaaf kan ook. Dan worden de plakken wel iets te dun, maar kun je straks gewoon meerdere plakken op elkaar leggen.
  5. Kies een 2-persoons ovenschaal. Degene die ik zelf gebruik is 15 bij 19 cm (zie de foto).
  6. Maak in de ovenschaal laagjes van tomaat, courgette, prosciutto crudo, ricotta en weer tomaat, courgette, prosciutto crudo, ricotta, etc. Maak echt dunne laagjes, zodat je mooi uitkomt.
  7. Ik deed ongeveer 1-2 eetlepels tomaat en 1-2 eetlepels ricotta per laag. En belegde het geheel met een laag courgette. Met de courgette hoef je niet zuinig te zijn. Met de prosciutto crudo wel weer.
  8. Ik lepel de blokjes uit het pak en laat wat vocht achter in het pak. Op die manier voorkom je dat de lasagne echt te nat wordt. Door de hoeveelheid groenten kun je dat echter niet helemaal voorkomen.
  9. Rasp vervolgens 40 gram Grana Padano en strooi die als laatste over de lasagne.
  10. Zet de lasagne 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over de lasagne zonder pasta

Deze lasagne zonder pasta is echt briljant! Wat heb ik zitten smullen. Het oversteeg zelfs mijn eigen verwachting. Een erg lekker recept, al zeg ik het zelf. Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt! Laat het me even weten.

Waarom een lasagna zonder pasta

Stel dat je courgette in dit recept zou vervangen door echte lasagnebladen (deeg), dan past het gerecht niet binnen het eetpatroon dat Supersnel Gezond volgt. Dan zou het té verzurend zijn. Er zit dan simpelweg te weinig groenten in het gerecht. Daarnaast ga je dan tegen de volgende Alkaline eetpatroon regel in: “Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeel rijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe- en graanproducten)”.

Los van die twee redenen stijgt het recept dan ook ineens heel hard qua kcal. Lasagnebladen zijn als snel 295 kcal per 100 gram en in een pak zit vaak 250 gram. Een heel pak is dus goed voor 738 kcal. De courgette is slechts 84 kcal. Het verschil is 654 kcal. Dat heet nog eens slim besparen ;-).

Hoeveel kcal bevat deze lasagne?

Je bespaard dus aardig wat kcal uit door de lasagnebladen te vervangen door courgette in dit lasagne recept. Ikzelf vind de lasagne nog steeds wel net zo lekker!

Maar over hoeveel kcal hebben we het dan nu? Zonder de lasagnebladen ziet de verdeling van het aantal kcal in deze lasagne er als volgt uit:

– Courgette 350 gram – 102 kcal
– Prosciutto crudo 100 gram – 230 kcal
– Tomatenblokjes 390 gram – 109 kcal
– Ricotta 250 gram – 423 kcal
– Ei 50 gram – 66 kcal
– Grana Padano 40 gram – 156 kcal

Totaal 543 kcal per persoon.

Dat is echt een heel mooi getal voor een avondmaaltijd. De vuistregel is namelijk dat een vrouw 2.000 kcal op een dag mag en een man 2.500 kcal. Let wel, dit kan persoon enorm verschillen. Zeker wanneer je veel sport of arbeidsintensief werk verricht.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Je hebt toch koolhydraten nodig?

Jazeker, je hebt koolhydraten nodig. Ze zijn van groot belang! Je lichaam gebruikt glucose als brandstof om bijvoorbeeld het lichaam op temperatuur te houden, om te bewegen en te denken.

Er zitten ook nog steeds koolhydraten in de lasagne met courgette zónder pasta. Alleen niet zoveel als in een lasagne met lasagnebladen. In de lasagnebladen zit 53 gram koolhydraten per 100 gram. In 250 gram lasagnebladen zit dus 132,5 gram koolhydraten. In dit lasagne recept, zonder de lasagnebladen, zit nog steeds 24 gram aan koolhydraten. Je hebt op een dag wel veel meer nodig, maar deze lasagne is ook niet het enige dat je op een dag eet.

Heb je toevallig vandaag een Snelle Jelle kruidkoek van 70 gram op bij de koffie, omdat je even wat trek had, dan mag je al weer 50 gram koolhydraten er bij optellen. Neem je bijvoorbeeld een glaasje frisdrank, dan mag je er al snel weer 25 gram koolhydraten bij optellen. Soms krijg je veel meer koolhydraten binnen dan je denkt/verwacht.

Dus deze lasagne zonder pasta kan dus juist voor die balans zorgen.

De energiesystemen lopen altijd in elkaar over. Alle sporten doen aanspraak op verschillende systemen. Een vuistregel is wel: hoe sneller de sporter beweegt, des te waarschijnlijker is dat hij koolhydraten gebruikt en weinig tot geen vet verbrandt.

Lasagne zonder pasta

Had je juist trek in pasta ipv lasagne zonder pasta?

Zoek je een recept met pasta in plaats van deze lasagne zonder pasta? Kijk dan gerust even verder: “Recepten met pasta“. Op Supersnel Gezond staan natuurlijk ook hele gezonde pasta recepten.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.