Provençaalse tian

Over de Provençaalse Tian

Een Provençaalse Tian is een traditioneel ovengerecht dat bestaat uit laagjes verschillende groenten. Het dankt zijn naam aan een tian, wat een ovenschaal van aardewerk is. Dat wordt in de Provence gebruikt om in te koken en gerechten in te serveren. Deze ovenschaal is traditioneel geglazuurd aan de binnenkant en aan de buitenkant ongeglazuurd.

Het gerecht Tian is veranderd in de tijd. Een 18e eeuws woordenboek beschrijft het als “een magere stoofpot”. Het moderne Tian recept bevat geen toegevoegde vloeistof en het gerecht wordt gekookt tot de vloeistof in de ingrediënten is verdampt. In de Provence wordt het gerecht vaak gemaakt met alleen groenten. Ze voegen er ook wel lam, vis of ei aan toe. Geitenkaas is een ingrediënt dat vaak toegevoegd wordt. Tian zou je kunnen omschrijven als een gratin in de Provençaalse stijl. De ingrediënten variëren per regio. Tian wordt wel altijd gemaakt in een oven.

Om de traditie in ere te houden, heb ik er voor gekozen om geitenkaas toe te voegen. Mocht je daar niet zo van houden, dan kun je deze heel gemakkelijk vervangen voor een Italiaanse kaassoort (Grana Padano) of een Zwitserse kaassoort (Gruyère). Die zijn ook ideaal voor het gratineren van een gerecht.

Het Provençaalse Tian recept

Provençaalse tian
Provençaalse tian
Stemmen: 4
Score: 4.25
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Provençaalse tian
Provençaalse tian
Stemmen: 4
Score: 4.25
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. LET OP: Dit gerecht is niet binnen 15 minuten te bereiden, wel binnen 15 minuten voor te bereiden. Toch heb ik het op mijn site gezet, omdat ik het verzoek voor een ovengerecht kreeg. Uitzonderingen bevestigen de regel, toch? 😉
  2. Vet de ovenschaal, of tian (als je die hebt), in met 1 eetlepel olijfolie.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Leg dit onderop in de ovenschaal of de tian.
  4. Snijd vervolgens de tomaat, courgette en aubergine in plakken. Schik deze op een mooie manier in de ovenschaal.
  5. Bestrooi het geheel met Provençaalse kruiden.
  6. Breek de geitenkaas in brokjes. Of, als je kiest voor Grana Padano of Gruyère, rasp dan de kaas. Strooi de kaas over het gerecht en zet het 45 minuten in de oven op 175 graden. Klaar is de Provençaalse Tian!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Provençaalse tian uit de oven

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

13 Commentaar

    1. Dag Suus, groenten is de basis van elk gerecht op deze site. Het is inderdaad bedoeld om zonder rijst of iets dergelijks te eten. Als er bijvoorbeeld rijst bij gegeten wordt, dan vermeld als ingrediënt en verwerk ik het in de beschrijving. Met gezonde groeten, Carlo

  1. Heb de recepten uit Frankrijk er even bijgepakt en daar schrijven zij dat je beter de groenten dakpansgewijs kunt neerleggen, zodat alle smaken goed bij elkaar komen en het helpt tegen uitdrogen. Ik ga deze binnenkort maken voor 8 personen, ik laat het je weten!

  2. De keuze van mijn zus, ze is net uit het ziekenhuis. Ik heb het voor haar gemaakt. Vier personen, voor het wachten, met tapas, gedroogde tomaat, feta wikkel met vijg en ham en rode presto op vers gebakken stokbrood!

    Volgens mij hebben de kruiden geen kans om te verspreiden, zonder vocht. Of denk ik nu te logisch? Groente pruim dus, gelukkig maakte de presto wat goed erbij. Maar ik vond het geen succes…sorry.

    Gelukkig mag ik de volgende donderdag, kiezen!

    1. Je eet de kruiden en dat geeft de smaak. Maar smaken verschillen natuurlijk, jammer dat je het geen succes vond. Ik ben benieuwd wat je volgende keer gaat maken. Heel veel beterschap gewenst voor je zus!

    1. Feta is iets harder en zal minder snel smelten of kleuren, maar qua smaak ook lekker. Als je voor feta gaat, kies dan de echte feta. Officieel is het zo dat feta een mengsel moet zijn van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied. Echte feta is in de regel wel gewoon bij de supermarkt te krijgen. Het ligt dan naast de koemelk “feta”.

    2. Hee Ellen,

      De geiten kaas had meer gedaan, in elk geval Grana Padano, helpt ook niet! (mijn zwager lust geen geitenkaas) Ik probeer meestal eerst het originele recept en oordeel dan! Dus Carlo?

  3. Vanmiddag gemaakt en vanavond koud gegeten in m’n avonddienst , wat een topgerecht, heb alleen 4 tenen knoflook gebruikt, heb ik ook geen last van m’n collega’s 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *