Over de Provençaalse Tian

Een Provençaalse Tian is een traditioneel ovengerecht dat bestaat uit laagjes verschillende groenten. Het dankt zijn naam aan een tian, wat een ovenschaal van aardewerk is. Dat wordt in de Provence gebruikt om in te koken en gerechten in te serveren. Deze ovenschaal is traditioneel geglazuurd aan de binnenkant en aan de buitenkant ongeglazuurd.

Het gerecht Tian is veranderd in de tijd. Een 18e eeuws woordenboek beschrijft het als “een magere stoofpot”. Het moderne Tian recept bevat geen toegevoegde vloeistof en het gerecht wordt gekookt tot de vloeistof in de ingrediënten is verdampt. In de Provence wordt het gerecht vaak gemaakt met alleen groenten. Ze voegen er ook wel lam, vis of ei aan toe. Geitenkaas is een ingrediënt dat vaak toegevoegd wordt. Tian zou je kunnen omschrijven als een gratin in de Provençaalse stijl. De ingrediënten variëren per regio. Tian wordt wel altijd gemaakt in een oven.

Om de traditie in ere te houden, heb ik er voor gekozen om geitenkaas toe te voegen. Mocht je daar niet zo van houden, dan kun je deze heel gemakkelijk vervangen voor een Italiaanse kaassoort (Grana Padano) of een Zwitserse kaassoort (Gruyère). Die zijn ook ideaal voor het gratineren van een gerecht.

Het Provençaalse Tian recept

Provençaalse tian
Provençaalse tian
Stemmen: 3
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Provençaalse tian
Provençaalse tian
Stemmen: 3
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. LET OP: Dit gerecht is niet binnen 15 minuten te bereiden, wel binnen 15 minuten voor te bereiden. Toch heb ik het op mijn site gezet, omdat ik het verzoek voor een ovengerecht kreeg. Uitzonderingen bevestigen de regel, toch? 😉
  2. Vet de ovenschaal, of tian (als je die hebt), in met 1 eetlepel olijfolie.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Leg dit onderop in de ovenschaal of de tian.
  4. Snijd vervolgens de tomaat, courgette en aubergine in plakken. Schik deze op een mooie manier in de ovenschaal.
  5. Bestrooi het geheel met Provençaalse kruiden.
  6. Breek de geitenkaas in brokjes. Of, als je kiest voor Grana Padano of Gruyère, rasp dan de kaas. Strooi de kaas over het gerecht en zet het 45 minuten in de oven op 175 graden. Klaar is de Provençaalse Tian!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Diëten focussen op hetgeen ze uniek maakt, niet op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Daarom werken diëten niet of slechts tijdelijk. Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Hoe werkt het dan wel? De harde realiteit is dat afvallen niet leuk is, maar... het is wél mogelijk. Ben je klaar met het gejojo? Wil je nu eindelijk blijvend resultaat? Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak? Lees meer....

Provençaalse tian uit de oven

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.