Umamibom
Spread the love!

Over het umamibom recept

Dit gerecht, genaamd umamibom, staat in het kader van het uitbuiten van de 5e smaak. Ofwel, umami: de hartige smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. 🤤 😋

In 1908 wist de Japanse scheikundige Kikune Ikeda voor het eerst de stof verantwoordelijk voor de umami-smaak in konbu-zeewier precies aan te wijzen. Het bleek te gaan om glutamaat. Ook wel berucht geworden door de naam ve-tsin (E621). Deze stof komt van nature voor in o.a. oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes.

Een paar jaar later werd een tweede umami-stof ontdekt: inosine-monofosfaat. Gevonden in gedroogde bonito (tonijn). In 1960 werd nog een derde umami-stof ontdekt: guanosine-monofosfaat. Gevonden in shiitake paddestoelen.

Hier combineer ik dus de krachtige smaken van tomaten, sardientjes en shiitakes. Die shiitakes geven met de stof guanosine-monofosfaat de glutamaat in de tomaat en sardientjes een extra boost 😍.

Kortom, dit gerecht is een echte umamibom!

Even nog wat tips voor de umamibom

Je kunt de verschillende onderdelen van dit gerecht ook echt na elkaar bereiden. Dat is makkelijker. Alleen de bereidingstijd is dan wat langer.

Kies voor de Rivolo cherrytomaten

Ik kies heel bewust voor de Rivolo cherrytomaten. Deze hebben een hele fijne, volle, zoete smaak. Andere tomaten, met een vergelijkbare smaak, zijn natuurlijk ook prima.

Kun je de schil van citroen wel eten?

Citroenschil gewasbeschermingsmiddelen Imazalil, Thiabendazole en PyrimethanilReguliere citroenen worden in de regel geconserveerd/behandeld met imazalil en/of thiabendazol en/of ortho-phenylphenol. Citrusfruit wordt vaak behandeld om de bewaarduur te verlengen en schimmelgroei te voorkomen. Dit wordt netjes vermeld op het etiket (zie de foto).

Ik benoem dit, omdat ik maar weinig goede informatie kan vinden over het eten van de schil van citrusvruchten. Wel vind ik veel spookverhalen, maar die zijn vaak slecht onderbouwd en alleen maar gericht op het zaaien van angst. Angstzaaien is ook vrij makkelijk, zie bijvoorbeeld:  De gevaren van DHMO (dihydrogen monoxide).

Je kunt de gewasbeschermingsmiddelen er een beetje afwassen met heet water, maar niet helemaal, blijkt uit onderzoek.

Effect van citrusschil wassen

Kruve, A., Lamos, A., Kirillova, J., & Herodes, K. (2007, September). Pesticide residues in commercially available oranges and evaluation of potential washing methods. In Proceedings of the Estonian Academy of Sciences, Chemistry (Vol. 56, No. 3).

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Nu is dat ook helemaal niet zo erg. Hetzelfde onderzoek vond bijvoorbeeld vóór het wassen 0,64 mg/kg imazalil-gehalte in sinaasappelschil en 0,04 mg/kg in het vruchtvlees. De wettelijk toegestane limiet is 5 mg/kg. Het gaat hier dus om hoeveelheden ruim onder die limiet en dat is heel belangrijk.

Neem bijvoorbeeld water. Drink je 1,5-2 liter water per dag, dan ben je gezond bezig. Drink je 5 liter in 1 uur, dan val je dood neer. Je overlijdt dan aan de gevolgen van watervergiftiging. Alle dingen zijn namelijk giftig en niets is zonder gif. De hoeveelheid bepaalt of iets giftig is of niet.

Met dat kleine beetje citroenschil in dit gerecht blijf je gemakkelijk onder de gestelde aanvaardbare dagelijkse dosis (ADH). Die ADH is 0,05 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dus als je een man van 75 kg bent, dan kun je iets meer dan een halve kilo (!) sinaasappelschil eten en onder de limiet blijven. Ik denk dat je eerder buikpijn krijgt van de hoeveelheid citroenschil zelf dan last van de stoffen die erop zitten 🙈😄.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een biologische citroen. Die schil bevat deze beschermingsmiddelen niet.

Maar eigenlijk is dit ook weer geneuzel in de marge. Er zijn dingen waar we dagelijks mee te maken hebben die wél bewezen schadelijk zijn. Denk aan roken, overgewicht, te weinig bewegen, ongezond eten (in algemene zin), drinken van alcohol, etc. Allemaal zaken die een bewezen link hebben met kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, etc.

Mijn motto? Zorg eerst dat je deze algemene, zeer belangrijke, punten aanpakt. Dat zijn de grootaandeelhouders! Dan kun je daarna altijd nog beslissen of je voor de biologische citroen gaat, of niet.

Het umamibom recept

Umamibom
Umamibom
Stemmen: 9
Score: 3.56
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dit gerecht, genaamd umamibom, staat in het kader van het uitbuiten van de 5e smaak. Ofwel, umami: de hartige smaak naast zoet, zuur, zout en bitter.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Umamibom
Umamibom
Stemmen: 9
Score: 3.56
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dit gerecht, genaamd umamibom, staat in het kader van het uitbuiten van de 5e smaak. Ofwel, umami: de hartige smaak naast zoet, zuur, zout en bitter.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Zet 3 pannen met anti-aanbaklaag op het fornuis.
 2. We maken (1) de aardappelen met de shiitakes, (2) de cherrytomaten met de knoflook, sjalot en basilicum en (3) de sardines in paneermeel met citroenrasp.
 3. We starten met #1 en terwijl dat op het vuur staat gaan we door naar #2 en daarna pan #3.
 4. Verdeel eerst de olijfolie over de 3 pannen.
 5. Doe de CêlaVíta Wokjes aardappelblokjes in pan #1 en bak ze ca. 14 minuten, eerst 6 minuten op hoog vuur, daarna 8 minuten op lager vuur.
 6. Blijf de aardappeltjes regelmatig omschudden voor een goudgeel en gaar resultaat.
 7. Later voegen we de shiitakes toe. Eerst pan #2.
 8. Snipper het sjalotje.
 9. Hak het teentje knoflook fijn.
 10. Doe de sjalot en knoflook in pan #2 en zet deze op het vuur.
 11. Snijd de cherrytomaten in vieren en voeg ze gelijk toe aan de knoflook en sjalot.
 12. Hak de basilicum fijn en voeg deze ook toe.
 13. Voeg wat zout toe.
 14. Laat de tomaten een soort van inkoken, maar let wel op dat het geheel niet aanbrandt. Roer het af en toe door.
 15. Nu staan de aardappelen al even op in pan #1 en kunnen de shiitakes erbij. Die moeten nog zo'n 7 minuten meebakken.
 16. Snijd de shiitakes in blokjes en voeg deze toe aan de aardappeltjes.
 17. Strooi er wat zout overheen.
 18. Blijf beide pannen in de gaten houden en roer af en toe. Gaat het te hard? Draai het vuur omlaag.
 19. Klaar voor pan #3.
 20. Haal de sardines uit het blik en laat deze even uitlekken in een vergiet.
 21. Strooi de paneermeel uit op een bord.
 22. Voeg geraspte citroen toe met wat zout.
 23. Hussel het geheel goed door elkaar.
 24. Rol de sardines door de paneermeel.
 25. Zet pan #3 op hoog vuur en laat deze even goed heet worden.
 26. Bak de sardines even heel kort op hoog vuur. Let op, het kan hard gaan dus draai ze op tijd om.
 27. Draai het vuur vervolgens omlaag en laat pan #3 met de sardines nog heel even staan. Zo warmen de sardines goed door.
 28. Verdeel de aardappelen met de shiitakes uit pan #1 over de borden.
 29. Verdeel het tomatenprutje uit pan #2 over de aardappelen.
 30. Leg de gepaneerde sardines uit pan #3 ernaast.
 31. Garneer eventueel met een blaadje basilicum en klaar is de umamibom. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *