Over de rauwe bloemkoolsalade
Deze rauwe bloemkoolsalade is op basis van de bloemkooltabouleh van Janneke Vreugdenhil. Ik heb hem iets aangepast om er een volledige salade van te maken.
Het is een lekker simpel en kcal arm recept. Bloemkool is de basis van het recept. Om er een volwaardige maaltijd van te maken, gebruik ik een hele bloemkool. Schoongemaakt blijft er dan zo’n 500-600 gram bloemkool over. Dat is slechts 125-150 kcal. Niet per persoon, maar in de hele maaltijd. Dus per persoon slechts zo’n 62-75 kcal bloemkool.
Daar komt ook niet bijster veel bij. De kruiden zorgen in totaal voor nog geen 10 kcal. De granaatappel doet ook zijn best. Die 120 gram is goed voor zo’n 110 kcal.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Toch zijn het de pompoenpitten die relatief gezien veel bijdragen. Wat je misschien niet verwacht is dat 100 gram pompoenpitten zo’n 574 kcal aan energie leveren. Die twee eetlepels komen op ongeveer 20 gram en dat is zo’n 115 kcal. Jawel, die twee eetlepels pompoenpitten leveren bijna net zoveel energie als die hele bloemkool.
Het grootste verschil komt doordat een bloemkool voor een kleine 92% uit water bestaat en pompoenpitten slechts uit een kleine 6%. In water zitten geen kcal. Echt doorslaggevend is dat pompoenpitten voor 30% uit eiwitten bestaan en voor 47% uit vet. Een bloemkool bestaat slechts voor 2% uit eiwitten en het percentage vet is bijna te verwaarlozen.
Nu denk je misschien: “Wow, dat is echt heel weinig kcal”. Dan vergeet je een belangrijke speler, namelijk de olijfolie. Slechts 2 eetlepels olijfolie zorgen voor bijna 200 kcal!
Zo zie je maar, dat veel kcal ook in de kleine dingen kunnen zitten. De totale maaltijd komt op zo’n 600 kcal. Dat is slechts 300 kcal per persoon. Dat is nog steeds wel weinig voor een maaltijd. Dus een tip, zo’n lichte maaltijd kun je het beste aan het einde van de dag eten. Of eet er iets bij. Je lichaam heeft wel gewoon voldoende energie (kcal) nodig. Neem je gedurende de dag te weinig energie tot je, dan wordt de kans op snaai-gedrag groter. Je lichaam gaat vragen om meer energie. Niet erg, als je dan maar wel voor een gezond tussendoortje kiest.
Het rauwe bloemkoolsalade recept bereiden
- 7,5 gram bladpeterselie
- 1 stuk bloemkool
- 1/2 stuk citroen
- 120 gram granaatappelpitten
- 7,5 gram koriander
- 2 stuks lente-uitjes
- 7,5 gram munt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels pompoenpitten
- Dit gerecht maak je het makkelijkst met een keukenmachine met een s-mesje. Daarmee kun je de bloemkool mooi fijn maken.
- Doe de bloemkoolroosjes in de keukenmachine. Niet te veel tegelijk. Slechts zo’n 5 roosjes per keer. Laat het apparaat kort en pulserend hakken. Zorg dat de bloemkool niet te fijn gehakt wordt. Het doel is dat het lijkt op couscous.
- Doe de bloemkool vervolgens in een grote kom.
- Hak nu de kruiden in grove stukken en voeg die toe aan de bloemkool.
- Snijd de lente-uitjes in ringetjes en voeg die ook toe.
- Pers het sap uit de halve citroen en schenk deze over de bloemkool met de kruiden en lente-ui. Giet er vervolgens nog 2 eetlepels olijfolie bij.
- Voeg nu de granaatappelpitten toe en hussel het geheel goed door elkaar.
- Rooster nu kort de pompoenpitten. Zodra je ze ziet verkleuren en hoort poffen zijn ze klaar. Zet ze even apart.
- Verdeel het gerecht vervolgens over de borden en garneer het met de pompoenpitten. Zo simpel is de rauwe bloemkoolsalade.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
ik vond ‘m erg droog en een beetje saaiig, maar heb zelf nog wat ingrediënten toegevoegd en toen was hij heerlijk!
bij mij ging ‘t fijnmalen van de bloemkool heel snel in een (heel gewone) keukenmachine overigens. zonder water.
De beste manier om ‘rijst’ (of couscous) te maken van bloemkool is met een blender en water heb ik via internet ontdekt 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=TW6UA90bnIo