Biet banaan sojayoghurt smoothie
Spread the love!

Over de biet banaan sojayoghurt smoothie

Deze groene smoothie is rood van kleur en net een drinkyoghurt. Het is wel een supergezonde drinkyoghurt met groenten en fruit en zonder toegevoegde suiker.

Toch bevat deze drinkyoghurt wel suiker. Huh? Het was toch zonder suiker? Nee, zonder toegevoegde suiker, ofwel zonder vrije suiker.

Wat zijn vrije suikers?

 • Door fabrikanten en consumenten toegevoegde suiker.
 • Van nature aanwezige suikers in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

WHO-advies over vrije suikers

Het advies van de WHO is om de consumptie van vrije suikers te beperken tot maximaal 10 procent van het totaal aan calorieën dat je eet. Dit noemen we energieprocent. Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën (kcal) per dag eet komt dit neer op 50 gram vrije suikers per dag. Dit zit bijvoorbeeld in 2 longdrinkglazen frisdrank.

De WHO suggereert zelfs dat het beter is om de consumptie te verminderen tot 5 energieprocent. Omgerekend komt dit neer op 25 gram vrije suikers per dag.

Vruchtensap

Dit is de reden dat een glas vruchtensap, zoals bijvoorbeeld appelsap of sinaasappelsap, in dezelfde categorie valt als een glas cola. Beide vallen in de categorie vrije suikers.

Vrije suikers vs suiker

Je lichaam ziet geen verschil tussen vrije suikers en suiker in bijvoorbeeld een stuk fruit. Het verschil is de “verpakking”.

Vrije suikers hebben als nadeel dat je er snel te veel van nuttigt. In een glas appelsap gaan zo 5 appels. Dat drink je heel gemakkelijk en snel op. Zou je 5 appels moeten eten dan ben je daar veel langer mee bezig en stop je waarschijnlijk al na appel nr. 2 omdat je vol zit. Vrije suikers neem je dus snel in te grote hoeveelheid tot je.

Daarbij zitten er in appelsap geen vezels en in een hele appel wel. Die vezels helpen ook nog eens een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel af te remmen. Appelsap laat je bloedsuikerspiegel wel weer heel snel stijgen, omdat het vooral veel suiker is zonder vezels. Zie ook het artikel over de glycemische lading.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Suiker in biet banaan sojayoghurt smoothie

Er zit dus wel suiker in de biet banaan sojayoghurt smoothie, maar geen vrije suikers. De suiker zit verpakt in het volledige product, de banaan en rode biet. Inclusief de vezels en allerlei andere essentiële voedingsstoffen. Op deze manier kan je lichaam de suiker goed inzetten waarvoor het nodig is, als bron van energie. Suikers worden namelijk omgezet tot glucose en dat is dé brandstof voor elke cel in je lichaam. Supergezond, maar alles met mate 😉 .

Het biet banaan sojayoghurt smoothie recept

Biet banaan sojayoghurt smoothie
Biet banaan sojayoghurt smoothie
Stemmen: 6
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Biet banaan sojayoghurt smoothie
Biet banaan sojayoghurt smoothie
Stemmen: 6
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Doe eerst de sojayoghurt met het water in de blender.
 2. Voeg vervolgens de rode biet toe.
 3. Schil de banaan en voeg deze ook toe.
 4. Blend het geheel tot een egale smoothie.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

8 Commentaar

 1. ook weer een heerlijke smoothie, Carlo ik kan niet meer stemmen, ik het het bij verschillende smoothies geprobeerd maar er gebeurt niets.

  1. Hi Maria, dankjewel voor de tip! Er waren flink wat updates doorgevoerd en daardoor is het stemmen stukgegaan. Het werkt nu weer. Groetjes, Carlo

 2. Ik drink ook 2 groente smoothies per dag.ik gebruik brocoli. Sla.andyvie.spinazie groene kool.
  Altijd komt er een halve banaan en een halve rode biet bij.samen met gember.curcuma.kelp.kaneelpoeder.zo ook een scheutje appelazijn.
  Dit eet ik inplaats van brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *