Romaine sla blauwe bessen sojayoghurt smoothie
Spread the love!

Over de Romaine sla blauwe bessen soja yoghurt smoothie

Deze Romaine sla blauwe bessen sojayoghurt smoothie is ideaal als je niet van groenten houdt. Je proeft het nauwelijks, maar hij bevat toch 1 ons groente.

In plaats van gewone yoghurt of kwark, heb ik dit keer gekozen voor sojayoghurt. Ik vermijd zelf liever de koemelk, omdat ik daar soms last van heb. Mijn huid wil nog wel eens reageren op (te veel) koemelk, door droog en schilferig te worden. Soms kies ik dan voor bijvoorbeeld Griekse schapenyoghurt en soms dus voor een plantaardig alternatief.

Is sojayoghurt wel gezond? Soja is zo goed als neutraal wanneer je kijkt naar het verzurende of base vormende effect binnen het Alkaline eetpatroon. Dat zegt echter nog niet of iets gezond is ja of nee. Het base vormende of verzurende effect is de basis van het Alkaline eetpatroon, maar er spelen natuurlijk nog meer factoren een rol. Zo is vis verzurend, maar supergezond. Zo is Duo Penotti hazelnootpasta base vormend, maar zit het vol vet en bestaat het voor meer dan de helft uit geraffineerde suikers. Niet zo gezond dus. Binnen het Alkaline eetpatroon is het dus goed om vooral pure en onbewerkte producten te kiezen en te zorgen dat het totaal een base vormend effect heeft.

Maar is sojayoghurt nu gezond ja of nee? Een heel simpele vraag om te stellen, maar een ingewikkelde vraag om te beantwoorden. Voor echt harde uitspraken zijn grote, langdurige studies nodig. Met voeding is dat lastig. Om de effecten op langere termijn goed te meten moeten tienduizenden mensen jarenlang sojayoghurt eten en vergeleken worden met evenveel mensen die dat niet doen. Dat is in de praktijk niet te realiseren. Toch staat het internet vol “feiten” over sojamelk. In de voedseldiscussie geven mensen zich niet makkelijk gewonnen. Voeding is een levensstijl geworden, soms bijna een religie.

Conclusie, ik kan die vraag niet met zekerheid beantwoorden.

Ik eet af en toe sojayoghurt en leg verder de focus op lekker veel groenten en fruit. Daar ligt voor mij het zwaartepunt gezien de ziektelast niet wordt veroorzaakt door het eten van sojayoghurt maar door te weinig groenten, te weinig fruit, te weinig vezels, te weinig vis, etc. Daar zit het probleem. Zie ook De Schijf van Eén.

Dus geniet lekker van deze smoothie met al bijna de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit 🙂 .

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het Romaine sla blauwe bessen sojayoghurt smoothie recept

Romaine sla blauwe bessen sojayoghurt smoothie
Romaine sla blauwe bessen soja yoghurt smoothie
Stemmen: 4
Score: 4.75
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 porties
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 porties
Kook Tijd
15 minuten
Romaine sla blauwe bessen sojayoghurt smoothie
Romaine sla blauwe bessen soja yoghurt smoothie
Stemmen: 4
Score: 4.75
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 porties
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 porties
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Instructies
  1. Schenk als eerste de soja yoghurt in de blender en voeg het water toe.
  2. Voeg de blauwe bessen toe aan de soja yoghurt en het water.
  3. Snijd de Romaine sla in grove stukken en voeg deze ook toe.
  4. Blend het geheel tot een egale smoothie.
  5. TIP: Laat de blauwe bessen de avond van tevoren ontdooien in een bakje in de koelkast. Dan is je smoothie minder koud. Dat voelt prettiger aan op je nuchtere maag.
  6. PS: Drink deze smoothie direct. Door de mix van ingrediënten kan hij snel verkleuren. Niet erg, maar het ziet er minder mooi uit 😉
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

2 Commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *