Hete bliksem met een twist
Deze hete bliksem met een twist is gebaseerd op een gouden combinatie, namelijk zoete aardappel, tijm en honing. Dit is zo gruwelijk lekker! 🙏🤗
Hete bliksem is een oud Nederlands gerecht. Het is een stamppot die bestaat uit 2 delen aardappel, 1 deel zure appel (Goudreinetten), 1 deel zoete appel of peer en 1 deel ui. Het gerecht wordt doorgaans opgediend met bloedworst. Ik heb dus een flinke twist gegeven aan het originele recept.
Allereerst ben ik gegaan voor zoete aardappel. In plaats van de twee soorten appel of appel en peer, heb ik gekozen voor een Elstar appel en voorgekookte wortel. De voorgekookte wortel heb ik gekozen om de bereidingstijd te verkorten. Vandaar dat ik ook heb gekozen voor de zoete aardappel die reeds in blokjes is gesneden. Qua ui heb ik gekozen voor rode ui en ik voeg tijm en honing toe. Dit brengt het gerecht naar een compleet ander niveau 😍.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
De kipdijfilet kruid ik met de Zwolsche stoof kruidenmix van Jonnie Boer. Je vindt wel meer gerechten op deze site waarbij ik deze kruidenmix gebruik. Het is zo’n fijne en warme kruidenmix. Deze kruidenmix maakt het gerecht helemaal af. De mixen van Jonnie Boer zijn ook ideaal omdat ze geen zout bevatten. Dit zorgt ervoor dat je maximaal smaak kunt toevoegen en zelf kan kiezen hoeveel zout je dan nog toevoegt. Ideaal, want te veel zout is ongezond.
De rode peper is optioneel. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper als je niet van lekker pittig houdt. Laat de peper helemaal weg als je totaal geen fan van pittig bent. Afhankelijk van het soort rode peper kan dit gerecht namelijk echt een hete bliksem worden 😉🔥.
Conclusie? Het is per direct een van mijn favoriete gerechten! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt…
Hete bliksem met een twist
- 1 stuk appel
- 2 theelepels honing
- 1 theelepel Jonnie Boer Zwolsche stoof kruidenmix
- 300 gram kipdijfilet
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 stuk rode peper optioneel
- 1 stuk rode ui
- 5 gram tijm
- 220 gram voorgekookte wortelen
- 400 gram zoete aardappel in blokjes
- 1 beetje zout
- Doe een laagje water in een pan met een stoommand en een deksel en zet de pan op het vuur.
- Het kan ook in een pan met deksel en zonder stoommand, alleen met een stoommand wordt de stamppot net wat minder vochtig.
- Doe de zoete aardappel en de wortel alvast in de stoommand.
- Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes.
- Voeg de appel toe aan de zoete aardappel en de wortel.
- Snijd de rode peper in kleine stukjes en voeg deze ook toe.
- Stoom het geheel zo'n 10 minuten, totdat de zoete aardappel zacht is geworden.
- Snijd ondertussen de kipdijfilet in blokjes.
- Doe de Jonnie Boer Zwolsche stoof kruidenmix met olijfolie en zout in een kom en meng het tot een marinade.
- Voeg de kipdijfilet toe aan de marinade en meng het geheel goed door elkaar.
- Bak de kipdijfilet.
- Maak ondertussen de ui schoon en snipper de ui.
- Pluk de blaadjes tijm van de takjes.
- Stamp de zoete aardappel, wortel en appel tot een mooie stamppot. Er mogen best wat brokjes achter blijven.
- Roer de ui en de tijm erdoorheen met een vork. Houd een klein beetje ui en tijm achter.
- Verdeel de stamppot over de kommen.
- Voeg de kipdijfilet toe.
- Garneer het geheel met een beetje honing en het restje van de ui en de tijm.
- Klaar is de hete bliksem met een twist. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.