Komkommer avocado mango limoen lijnzaad smoothie
Spread the love!

Over de komkommer avocado mango limoen lijnzaad smoothie

Deze komkommer avocado mango limoen lijnzaad smoothie lijkt op een smoothie die ik al een keer eerder heb gemaakt. Toch is hij net iets anders en ook erg lekker. Wat er sowieso extra is aan deze smoothie, is dat ik lijnzaad heb toegevoegd.

Ik krijg af en toe te horen: “Een smoothie vult niet genoeg, ik red het niet tot de lunch“. Dan is het toevoegen van bijvoorbeeld lijnzaad een hele goede oplossing. Lijnzaad bestaat voor 20%-35% uit vezels.

Wat doen vezels in je groene smoothie?

Vezels in voeding, daar kan iedereen zich wel wat bij voorstellen. Alleen, wat is nu precies de functie van vezels? Ze hebben een positieve invloed op een goede stoelgang. Dat klopt, maar er is meer. De volgende informatie heb ik uit de studie gewichtsconsulent gehaald.

Informatie over vezels uit de studie gewichtsconsulent

Een rapport uit 2003 uitgegeven door de Gezondheidsraad geeft aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen het gebruik van vezelarme voeding en overgewicht. Op vezelrijk voedsel moet namelijk langer gekauwd worden, waardoor er sneller verzadiging optreedt. Tevens bevat een vezelrijke maaltijd veelal minder energie of calorieën.

Ook hebben vezels inderdaad positieve effecten op onder andere de darmfunctie, hart en vaten, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel. Kortom het positieve effect van voldoende voedingsvezels in de voeding op onze gezondheid is overduidelijk. Een bewijs hiervoor is ook dat vegetariërs en veganisten minder last hebben van hun darmen, hart- en vaatziekten, een te hoog cholesterolgehalte en een schommelende bloedsuikerspiegel. Die eten bijvoorbeeld in plaats van vlees (geen vezels), meer verse groenten en fruit, peulvruchten, noten en graanproducten (wel vezels).

Ondanks alle voorlichtingsactiviteiten komt uit recente onderzoeken naar voren dat alle bevolkingsgroepen in Nederland te weinig en soms bijna geen voedingsvezels binnenkrijgen. Terwijl de natuur ons de meest vezelrijke producten schenkt die er zijn, onder andere groenten, fruit, noten, onbewerkte granen. Deze bevatten naast vezels ook nog veel andere essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en fytonutriënten.

De studie gewichtsconsulent zegt over fytonutriënten: “Fytonutriënten in onze voeding verlagen het risico op onder andere hart- en vaatziekten, kanker, grauwe staar, ziekten van het immuunsysteem en osteoporose.”

Hoe krijg jij wel voldoende vezels binnen?

Je hoeft geen (dure) bewerkte producten met “extra vezels” te kopen, om voldoende vezels binnen te krijgen. Goede bronnen van vezels zijn gewoon verse groenten en fruit, peulvruchten, noten en graanproducten. Graan is overigens de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.

Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, meel, bier, brood, ontbijtgranen, couscous, pasta. Met Supersnel Gezond recepten eet je heel veel verse groenten en fruit, peulvruchten en noten. Alleen misschien iets minder brood, couscous, rijst, pasta, etc. Ook daarom is wat lijnzaad toevoegen aan je smoothie een goed idee voor wat extra vezels.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

ln 2006 adviseert de Gezondheidsraad in het rapport “Richtlijn voor de vezel consumptie” een dagelijkse hoeveelheid vezels van 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen. Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddelde inname aan energie voor vrouwen van 2000 kcal en voor mannen van 2500 kcal. Door deze smoothie krijg je al bijna 10 gram vezels per persoon binnen.

Het komkommer avocado mango limoen lijnzaad smoothie recept

Komkommer avocado mango limoen lijnzaad smoothie
Komkommer avocado mango limoen lijnzaad smoothie
Stemmen: 12
Score: 3.92
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Komkommer avocado mango limoen lijnzaad smoothie
Komkommer avocado mango limoen lijnzaad smoothie
Stemmen: 12
Score: 3.92
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Snijd de komkommer in stukken.
 2. Snijd de avocado door midden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit.
 3. Schil de mango. Wil je weten hoe je dat gemakkelijk kunt doen? Kijk dan even het korte filmpje.
 4. Pers het sap uit een halve limoen.
 5. Voeg een groot glas water toe en blend alles tot een egale groene smoothie.
 6. Voeg het gebroken lijnzaad toe en zet de blender nog even heel kort aan. Op die manier roer je het lijnzaad door de smoothie. Heb je heel lijnzaad gekocht, blend het lijnzaad dan volledig mee. Op die manier breekt het lijnzaad alsnog en worden de voedingsstoffen makkelijker opgenomen door je lichaam.
 7. Klaar is je komkommer avocado mango limoen lijnzaad smoothie.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

13 Commentaar

 1. Carlo goedenmorgen ik ben aangemeld en toch krijg ik de koolhydraten niet te zien ik had van de week ook al een keer bij een ander gerecht ??
  Gebruik je menu’s uit mijn notebook lekkerste allemaal met KH genoteerd dat vond ik makkelijk maar nu eens wat anders nog erbij dus waar ligt het aan??
  De smoothie was overigens weer heerlijk 😋

  1. Hi Cisca,

   Je bent inmiddels al weer een jaar lid. Je abonnement is op 6 oktober jongstleden verlopen.

   Als het goed is heb je hier mailtjes over ontvangen vanuit het systeem, maar misschien zijn die in je spam mailbox terechtgekomen?

   Je kunt natuurlijk het abonnement weer opnieuw aanschaffen. Dan krijg je alle voedingswaarden weer te zien. Dat kan hier: https://supersnelgezond.nl/product/lidmaatschap/.

   Groetjes,

   Carlo

  1. Je kunt als alternatief ook de diepvries mango gebruiken. Het vruchtvlees van een mango zal ongeveer 250 gram zijn. Zoveel diepvriesstukjes zou ik dan ook gebruiken.

 2. ik lees zojuist over gebroken lijnzaad in jouw groene smoothies. Koop je die gebroken of maal je ze zelf??
  Mij vertelde iemand dat gemalen lijnzaad snel ranzig wordt. Ik gebruik dagelijks lijnzaad in mijn groene smoothies en die maal ik vlak tevoren in een electrice koffiemolen die ik daar speciaal voor heb aangeschaft.

  vriendelijke groet
  Jannie

 3. Heerlijke frisse smoothie. Ik heb ”m zelf met een half glas water en een half glas (zelfgemaakte) amandelmelk gemaakt. Zeker voor herhaling vatbaar! De volgende smoothie die ik ga uitproberen wordt die met de kersen en spitskool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *