Komkommer banaan kakivrucht smoothie
Spread the love!

Over de komkommer banaan kakivrucht smoothie

De kakivrucht is nog redelijk onbekend in Nederland. De kaki komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de kaki gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan 1000 meter. Ook zijn er berichten dat de origine van de kaki in China ligt.

De kakivrucht ziet eruit als een grote, geeloranje tomaat met groene kroonblaadjes en heeft geleiachtig vruchtvlees met 2 tot 8 oneetbare pitten. Kakivruchten bevatten in harde toestand, zelfs wanneer ze al mooi oranje-rood gekleurd zijn, zeer veel tannine. Dat zorgt voor een bijzondere wrange smaak. Wijndrinkers kennen de term tannine vast wel. Een hoog tanninegehalte in wijn zorgt ook voor een wrange smaak. De kakivrucht moet daarom narijpen en zacht worden. Daardoor verdwijnen de tannines volledig en wordt de vrucht zeer zoet en aromatisch.

Een kaki is rijp als de schil oranjerood is, ze zijn dus al eetrijp als je ze koopt. Ook zeer rijp is de vrucht lekker, dan ziet hij er een beetje glazig uit.

Er bestaat ook een sharonvrucht. De sharonvrucht is een veredelde kakivrucht en wordt geteeld in Israël en kreeg zijn naam van de Sharon-vallei, het dal waar hij geteeld wordt. Een sharonvrucht mist de nadelen van de kaki. De vrucht bevat geen pitten en tannine, hoeft daarom niet overrijp te worden gegeten en smaakt ook goed wanneer het vruchtvlees nog een vrij stevige structuur heeft.

De sharonvrucht is vooral rijk aan vitamine A. Qua vezels valt de vrucht een beetje tegen. De sharonvrucht bevat 0,5 gram vezels per 100 gram. Gelukkig wordt dat in deze smoothie gecompenseerd door de banaan. Die bevat zelfs 1,9 gram vezels per 100 gram.

Het komkommer banaan kakivrucht smoothie recept

Komkommer banaan kakivrucht smoothie
Komkommer banaan kakivrucht smoothie
Stemmen: 10
Score: 4.4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Komkommer banaan kakivrucht smoothie
Komkommer banaan kakivrucht smoothie
Stemmen: 10
Score: 4.4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Snijd de komkommer in stukken en doe deze in de blender.
  2. Schil de banaan en breek deze in tweeën. Voeg deze ook toe aan de blender.
  3. Snijd de kakivrucht (ofwel de sharonvrucht) in stukken en voeg deze ook toe aan de komkommer en banaan. Je hoeft de kakivrucht niet te schillen. Wel even goed wassen natuurlijk.
  4. Voeg als laatste een glas water toe en zet de blender aan. Blend het geheel tot een egale komkommer banaan kakivrucht smoothie.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

17 Commentaar

  1. Hoi Carlo,

    Kan je die smoothie ook een dag bewaren?
    Of is het beter om het vers te drinken?
    Ik zat te denken om het voor 2 dagen te maken.

    Groetjes

    1. Hoi Afanaisa,

      Vers is altijd beter, maar je kunt een smoothie zeker wel een dag bewaren. De vijanden zijn warmte, licht en zuurstof. Bewaar een smoothie dus afgesloten in de koelkast.

      Groetjes, Carlo

  2. Twijfel je of de kaki rijp is?
    Doe het volgende:
    Neem een plastic broodzakje.
    Zet de kaki met de kroon naar boven in het zakje.
    Giet met een theelepeltje een half theelepeltje jenever 40% ( maakt niet uit welke jenever ) midden op het kroontje van de kaki.
    Leg voorzichtig een knoop op het plastic zakje.
    Zet de kaki 1 volle week op een koele plaats, niet in de koelkast.
    na 1 week uit het zakje halen… smakelijk eten…
    Nog hard?? eet hem als een appel..
    Zacht?.. Snij het onderste puntje eraf en lepel het vruchtvlees eruit.. hééééérlijk…

  3. Heerlijk fris, ik start er de dag mee om 6.00 uur en ga vervolgens werken en heb pas rond half 11 weer trek. En dat met fysiek werk in de thuiszorg.

    1. Hi Layla,

      Deze smoothie bevat in het totaal ongeveer 292 kcal (afhankelijk van de grootte van de producten). Dat is dus per persoon slechts 145 kcal.

      Laag in kcal maar boordevol vitaminen, mineralen, vezels, etc.

      Groetjes, Carlo

  4. Hey Carlo,
    Ik wil morgen de komkommer, banaan, kakismoothie maken maar moet de komkommer geschild worden?

    Groetjes Rita

    1. Hi Rita, ik gok dat je de smoothie al op hebt, maar hierbij toch nog mijn antwoord. Ik schil de komkommer niet, maar was hem wel goed. Groetjes, Carlo

  5. Hi Carlo,

    Vanmorgen deze smoothie gemaakt maar aangezien ik geen komkommer in huis had heb ik het met boerenkool(diepvries)gemaakt en een mandarijn erbij uitgeperst,was heerlijk.

  6. Goedemorgen,
    Ik heb hem zojuist gemaakt en is erg lekker. Ik proef de banaan er boven uit, voor mij misschien de volgende keer een halve banaan.
    Groetjes
    Gwenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *