Het nasi koening van bloemkoolrijst recept

Nasi koening van bloemkoolrijst
Nasi koening van bloemkoolrijst
Stemmen: 12
Score: 3.58
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Nasi koening van bloemkoolrijst
Nasi koening van bloemkoolrijst
Stemmen: 12
Score: 3.58
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe water in de waterkoker. Dit gaat sneller dan op het vuur en in dat water koken we straks de Chinese wokgroente.
  2. Zet een pan met water op het vuur. Hierin koken we aan het einde de bloemkoolrijst.
  3. Snijd de kipdijfilet in blokjes. Doe deze in een kom en voeg wat zout en de tamarindepasta toe samen met een beetje sambal.
  4. Mix dit goed. Heb je de tijd, dan is het superlekker om dit al wat eerder te doen en dan even in de koelkast te bewaren. Op die manier wordt de kip nog lekkerder.
  5. Nu is het water uit de waterkoker gekookt. Doe dit in een tweede pan en zet die pan op het vuur.
  6. Voeg een klein stukje trassi toe samen met de Chinese wokgroente.
  7. Kook de groenten in zo'n 8 minuten beetgaar.
  8. Zet ondertussen een braadpan op het vuur en braad de stukjes kip goed gaar.
  9. Voeg 2 minuten voordat de Chinese wokgroente gaar zijn de kurkuma en de citroengras toe aan de 1e pan, waarvan het water inmiddels kookt.
  10. Voeg vervolgens hier de bloemkoolrijst aan toe en kook deze 1-2 minuten.
  11. Giet de bloemkoolrijst goed af, doe het terug in de pan (zonder water) en voeg de helft van de geraspte kokos toe met wat zout. Mix dit goed.
  12. Giet nu ook de Chinese wokgroente af en voeg hier de andere helft van de geraspte kokos aan toe met wat zout en een beetje sambal. Mix dat ook goed.
  13. De kip is dan inmiddels ook gaar.
  14. Serveer de drie onderdelen los van elkaar op een bord en klaar is de nasi koening van bloemkoolrijst. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het nasi koening van bloemkoolrijst recept

Nasi koening met kip en sajoer lodeh, maar dan helemaal anders 😜 . Dit is een hele snelle versie met bloemkoolrijst. Erg lekker en supergezond! ❤️

Nasi koening van bloemkoolrijstAllereerst heb ik gekozen voor bloemkoolrijst als basis van de nasi koening (gele rijst). Waarom? Heel simpel. Het zorgt ervoor dat het aantal calorieën in dit gerecht binnen de perken blijft en het gerecht schiet ineens van 125 gram groenten per persoon naar 325 gram groenten per persoon. Ideaal in een tijd waarin bijna iedereen in Nederland te weinig groenten eet en 50% overgewicht heeft. Dat maakt het in één klap ineens een heel erg gezond gerecht.

Daarbij heb ik gekozen voor Chinese groenten…. 🙄  CARLO! In een Indonesisch gerecht? Uhm, ja. Het is erg lastig om dit gerecht binnen 15 minuten te bereiden. Dat lukt je waarschijnlijk pas na het gerecht 2-3 keer gemaakt te hebben. Dus ik zocht naar simpelweg een zakje voorgesneden groenten voor de sajoer lodeh. Sajoer is een nat groentegerecht uit Indonesië en bevat verschillende groenten. Ik heb even gekeken welke opties ik had qua voorgesneden groenten en kwam toen uit op de Chinese wokgroente. Dat leek mij de beste keuze. Ik heb er een soort van sajoer lodeh van gemaakt doordat ik ook nog wat kokosrasp toevoeg aan het einde. Officieel wordt sajoer lodeh gekookt in santen (kokoscrème), maar ik vond het net te ver gaan om ook nog santen aan te schaffen terwijl ik het verder nooit gebruik.

De kip heb ik heel simpel gehouden. De tip om de kip te marineren met tamarindepasta vond ik terug in een Indonesisch kookboek uit 1999.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Kortom, het lijkt dus op nasi koening met kip en sajoer lodeh, wel een beetje anders, maar ook erg lekker al zeg ik het zelf!

Nog een gouden tip, bewaar het blok trassi in een afgesloten luchtdichte zak anders “stinkt” je hele keuken naar dat spul 🙈 .

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. Het plaatje heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt waarom zo veel mensen zo veel baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.