Nasi koening van bloemkoolrijst
Spread the love!

Over het nasi koening van bloemkoolrijst recept

Nasi koening met kip en sajoer lodeh, maar dan helemaal anders 😜 . Dit is een hele snelle versie met bloemkoolrijst. Erg lekker en supergezond! ❤️

Nasi koening van bloemkoolrijstAllereerst heb ik gekozen voor bloemkoolrijst als basis van de nasi koening (gele rijst). Waarom? Heel simpel. Het zorgt ervoor dat het aantal calorieën in dit gerecht binnen de perken blijft en het gerecht schiet ineens van 125 gram groenten per persoon naar 325 gram groenten per persoon. Ideaal in een tijd waarin bijna iedereen in Nederland te weinig groenten eet en 50% overgewicht heeft. Dat maakt het in één klap ineens een heel erg gezond gerecht.

Daarbij heb ik gekozen voor Chinese groenten…. 🙄  CARLO! In een Indonesisch gerecht? Uhm, ja. Het is erg lastig om dit gerecht binnen 15 minuten te bereiden. Dat lukt je waarschijnlijk pas na het gerecht 2-3 keer gemaakt te hebben. Dus ik zocht naar simpelweg een zakje voorgesneden groenten voor de sajoer lodeh. Sajoer is een nat groentegerecht uit Indonesië en bevat verschillende groenten. Ik heb even gekeken welke opties ik had qua voorgesneden groenten en kwam toen uit op de Chinese wokgroente. Dat leek mij de beste keuze. Ik heb er een soort van sajoer lodeh van gemaakt doordat ik ook nog wat kokosrasp toevoeg aan het einde. Officieel wordt sajoer lodeh gekookt in santen (kokoscrème), maar ik vond het net te ver gaan om ook nog santen aan te schaffen terwijl ik het verder nooit gebruik.

De kip heb ik heel simpel gehouden. De tip om de kip te marineren met tamarindepasta vond ik terug in een Indonesisch kookboek uit 1999.

Kortom, het lijkt dus op nasi koening met kip en sajoer lodeh, wel een beetje anders, maar ook erg lekker al zeg ik het zelf!

Nog een gouden tip, bewaar het blok trassi in een afgesloten luchtdichte zak anders “stinkt” je hele keuken naar dat spul 🙈 .

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. Het plaatje heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het nasi koening van bloemkoolrijst recept

Nasi koening van bloemkoolrijst
Nasi koening van bloemkoolrijst
Stemmen: 15
Score: 3.6
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Nasi koening van bloemkoolrijst
Nasi koening van bloemkoolrijst
Stemmen: 15
Score: 3.6
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Doe water in de waterkoker. Dit gaat sneller dan op het vuur en in dat water koken we straks de Chinese wokgroente.
 2. Zet een pan met water op het vuur. Hierin koken we aan het einde de bloemkoolrijst.
 3. Snijd de kipdijfilet in blokjes. Doe deze in een kom en voeg wat zout en de tamarindepasta toe samen met een beetje sambal.
 4. Mix dit goed. Heb je de tijd, dan is het superlekker om dit al wat eerder te doen en dan even in de koelkast te bewaren. Op die manier wordt de kip nog lekkerder.
 5. Nu is het water uit de waterkoker gekookt. Doe dit in een tweede pan en zet die pan op het vuur.
 6. Voeg een klein stukje trassi toe samen met de Chinese wokgroente.
 7. Kook de groenten in zo'n 8 minuten beetgaar.
 8. Zet ondertussen een braadpan op het vuur en braad de stukjes kip goed gaar.
 9. Voeg 2 minuten voordat de Chinese wokgroente gaar zijn de kurkuma en de citroengras toe aan de 1e pan, waarvan het water inmiddels kookt.
 10. Voeg vervolgens hier de bloemkoolrijst aan toe en kook deze 1-2 minuten.
 11. Giet de bloemkoolrijst goed af, doe het terug in de pan (zonder water) en voeg de helft van de geraspte kokos toe met wat zout. Mix dit goed.
 12. Giet nu ook de Chinese wokgroente af en voeg hier de andere helft van de geraspte kokos aan toe met wat zout en een beetje sambal. Mix dat ook goed.
 13. De kip is dan inmiddels ook gaar.
 14. Serveer de drie onderdelen los van elkaar op een bord en klaar is de nasi koening van bloemkoolrijst. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

8 Commentaar

 1. Hoi Carlo!

  Thanks voor dit recept!

  In het kader van “ik vond het net te ver gaan om ook nog santen aan te schaffen terwijl ik het verder nooit gebruik”, ga ik het recept denk ik ook nog wat verbouwen, ben benieuwd.

  Ik denk eraan om voor de citroengras gember te gaan gebruiken.

  Voor de tamarindepasta (zou niet weten waar ik dat verder in moet gebruiken) wil ik wat tahin gebruiken.

  En trassi, ja dat heb ik ooit wel eens in huis gehad, maar inderdaad ook verder nooit nergens meer voor kunnen gebruiken destijds, en het stinkt inderdaad verschrikkelijk, haha. Dusss ik denk dat ik hiervoor maar gewoon wat vissaus ga gebruiken, of wat bouillon.

  En misschien dat ik het in een beetje kokosmelk kook, zodat het wel wat ‘santerigs’ heeft. 🙂

  Wat denk je van de aanpassingen?

  1. Graag gedaan! Er zijn zeker nog wel wat alternatieven mogelijk inderdaad.

   Het citroengras zou ik eerder vervangen door een beetje geraspte citroenschil. Dan heb je ook gelijk een leuk bruggetje naar een alternatief voor de tamarindepasta. Dat is een pasta van een zurige vrucht. Je kunt daarom de kip dus ook marineren in wat citroensap.

   Jaaa, die trassi. Hahaha. Wat vissaus of bouillon is inderdaad hetgeen wat er het dichtste bij zal komen.

   De groenten in een beetje kokosmelk koken zal koken is misschien nog wel lekkerder dan mijn keuze voor de kokosrasp. 👍

   Ik denk dat het vast en zeker ook goed zal smaken zo. Eet smakelijk alvast 😃

 2. Beste Carlo,

  in jouw recept Nasi koening van bloemkoolrijst staat dat er 2 EETlepels sambal in moeten. Ongeacht welke sambal (?) lijkt mij dat erg veel. Zeker omdat je in het recept – 2 maal ‘een beetje sambal’ – schrijft, kan ik dat niet goed rijmen.

  mvg
  Wim

  1. Dag Wim, oeps 🙈. Goed gevonden, het moet inderdaad twee theelepels zijn. Ik heb het gelijk even aangepast. Dankjewel voor de tip 👍. Groetjes, Carlo

   1. Beste Carlo,

    bedankt voor de reactie. Nog even een opmerking. Wat de geraspte (zie gelijk ook spellingsfoutje bij stap 12) kokos betreft lijkt mij 2 theelepels wel wat aan de karige kant. Eetlepels liggen hier meer voor de hand.

    Succes met de site.

    met vriendelijke groet,
    Wim

    1. Dag Wim, Ah! Daar waren mijn “twee theelepels” gebleven 😄 . Soms vraag ik me af of ik vroeger ook het stempel dyslectie zou hebben gekregen. Gelukkig heb ik meer verstand van gezond eten denk ik dan maar 😉 . Superblij met je feedback, nu staat het er tenminste weer zoals bedoeld. Dankjewel, Carlo

 3. Ik heb de nasi recept vandaag gemaakt. Het was lekker, maar het rijst werd niet geel, misschien te weinig kurkuma gebruikt. De volgende keer gebruik ik Surinaamse masoesa poeder, en de citroengras koop ik de volgende keer vers in de Surinaamse. winkel. Bij het vlees doe ik volgende keer uien en knoflook bij.Ga volgende keer nog een recept proberen.

  Alvast bedank
  Groet,
  Sheira

  1. Wat apart, met twee theelepels moet de rijst echt geel worden. Zeker met kurkuma, daar kun je bijna mee verven zo sterk kleurt het 😃 . Heb je niet per ongeluk een ander kruid gebruikt?

   De kip kun je prima nog wat extra smaak geven met uien en knoflook. Dat wordt vast ook heel lekker!

   Alvast eet smakelijk en dankjewel voor je leuke berichtje, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *