Tajine met lamsvlees
Spread the love!

Over de tajine met lamsvlees

Oh, wat heb ik zitten smullen van deze tajine met lamsvlees! Superlekker gerecht, vol met invloeden uit Marokko. Dit recept is een hele snelle versie, die binnen 15 min. te bereiden is.

Een tajine is een Marokkaans aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tajine populair. Een tajine bestaat uit een schaal en een relatief hoog kegelvormig deksel. Hieruit kun je het bereide gerecht ook opdienen.

Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. Zo blijven ook voedingsstoffen, zoals vitamine B en C, beter bewaard.

Nu heb ik geen tajine. Mijn keuken is niet zo groot en ik mag van mijn vriendin niets meer aanschaffen aan keukenspullen, omdat de keuken al bomvol staat 🙂 . Dus ik bereid dit gerecht in een braadpan met deksel.

De bereidingstijd van de officiële tajine recepten zijn erg lang. Het vlees wordt vaak een dag van tevoren gekruid en het gerecht staat veel langer op het vuur. Daardoor wordt het extra lekker!

Op Supersnel Gezond zorg ik er echter voor dat alle gerechten binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarom heb ik dit gerecht zo vervormd, dat het binnen 15 minuten op tafel staat. Maar niet getreurd,  het is ondanks de korte tijd echt vet lekker!

Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van soms 20 of meer specerijen. Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen. Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling.

Ik gebruik de ras el hanout van Jonnie Boer (bekende chef-kok en eigenaar van drie sterren restaurant De Librije in Zwolle). Die is onder andere te koop bij een supermarkt met een groot assortiment.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het is een vereenvoudigde versie die ook erg lekker is.

Het tajine met lamsvlees recept

Tajine met lamsvlees
Tajine met lamsvlees
Stemmen: 37
Score: 3.54
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Tajine met lamsvlees
Tajine met lamsvlees
Stemmen: 37
Score: 3.54
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Hak de knoflook fijn.
  2. Snijd de ui in kleine stukjes.
  3. Doe een eetlepel kokosolie in een braad- of hapjespan en voeg de knoflook en de gesneden ui toe. Zet de pan op het vuur.
  4. Snijd ondertussen de lamsbout in blokjes en kruid het vlees met een overvolle theelepel ras el hanout en een beetje zout.
  5. Voeg het vlees toe aan de knoflook en de ui en braad het vlees zo'n 2-3 minuten, samen met de knoflook en ui, op hoog vuur.
  6. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en doe de deksel op de pan en draai het vuur wat zachter.
  7. Snijd ondertussen de paprika's in blokjes en voeg dit toe.
  8. Voeg vervolgens de rozijnen toe samen met de amandelen en de honing.
  9. Laat het geheel nog even een paar minuten pruttelen en klaar is je tajine met lamsvlees.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

26 Commentaar

  1. Hoi Carlo,

    Het recept lijkt mij erg lekker, maar nergens in de supermarkt is nog lamsbout te krijgen (heb er 3 gehad!). Is er een alternatief voor het vlees? Runderlappen?

    Hoor het graag!

    1. Hoi Anne, dat kan wel kloppen. Het seizoen voor lamsvlees is echt voorbij. Soms is er nog wel wat in de vriezer te vinden. Als alternatief is rund (bijvoorbeeld kalfsvlees of biefstukpuntjes) ook erg lekker. Groetjes en eet smakelijk alvast, Carlo

  2. Hallo Carlo,

    Ik heb gisteren het recept gemaakt, heerlijk, heerlijk en nogmaals heerlijk. Mijn buurvrouw at ook mee en ze wist niet wat ze proefde en nam nog een portie.
    De lamsbout heb ik bij ah gekocht omdat bij de slager de lamsbout op was.
    Ik weet alleen niet of de Lamsbout van ah bewerkt is met suiker, weet jij dit toevallig. tot nu toe ben ik nog niets afgevallen, maar de recepten zijn lekker.
    Nogmaals bedankt.

    1. Hi Sheira,

      Wat fijn te horen! Lamsbout bevat in principe geen suiker, tenzij het een gemarineerde lamsbout was.

      Mocht je over 2 weken nog steeds niet zijn afgevallen dat is het goed om naar je gehele eetpatroon te kijken. Om af te vallen hoef je echt niet op een dieet wat worteltjes en water. Met kleine aanpassingen in je huidige eetpatroon kun je al maximaal resultaat behalen.

      Groetjes, Carlo

    2. Dag Sheira,

      Om dit lang vol te houden, heb ik mijn maaltijden gepland, niet meer niet minder dan in de recepten staat. Maak een lijstje en je koopt niet meer dan je nodig hebt. In drie maanden ben ik op mijn streef gewicht gekomen! Als je met honger (trek) in de winkel staat, dan koop je de verkeerde dingen! Heerlijke recepten hier en allemaal gratis! (ben toch stiekum lid geworden! Niet aan Carlo vertellen;)

      Michel Smult

      1. Hi Michel, hahahaha ik zal doen of ik van niets weet ;-). Plannen en niet de winkel ingaan met trek zijn inderdaad ook zeker goede tips! Dankjewel voor je aanvulling, Carlo

  3. Bij gebrek aan abrikozen zijn t toch dadels geworden..en het was er zeker niet minder smakelijk om…wat hebben we weer gesmikkeld!
    ( inmiddels 12kg kwijt en ik heb nog nooit zo lekker gegeten..thanx!!!!)

    1. Hi Ilse, fijn om te horen en gefeliciteerd met het mooie resultaat! Daar word ik dan ook weer blij van 🙂

    1. Hoi Ilse, Naast rozijnen zou ik als eerste kiezen voor gedroogde abrikozen die in stukken snijden, maar een dadel kan in principe ook. Die geeft ook dat zoete contrast aan het gerecht.

      1. Nu heb ik heel weinig kennis van klaarmaken met recepten met lam. En ik wil dit wel klaarmaken, lijkt me heerlijk. Nu had mijn slager lamsbouten met been, lamsbouten zonder been en lamsboutschijven. Welke kan ik het beste nemen?

        1. In het recept gebruik ikzelf de lamsbout zonder been. Dat kun je vervolgens gemakkelijk in blokjes snijden. Eet smakelijk alvast!

  4. Heerlijk recept! Ga ik zeker vaker maken. Ook glutenvrij en voor de hongerige pubers met portie rijst erbij een complete maaltijd. (Heb dit recept nu gemaakt met magere runderreepjes)

  5. We hebben super lekker gegeten. Heb mij net vandaag aangemeld. Gebruik de recepten al een paar dagen, ik ben geen keuken prins maar hier wordt koken voor mij een leuke happening. Dank ook voor de duidelijke ingrediënten lijst en omschrijving van hoe klaar te maken.
    Dit recept gaat in ieder geval op de favorieten lijst.

  6. Heerlijke combinatie, van de paprika’s! Dit zou ook prima kunnen met vis! Carlo, welke vis zou ik hier voor het beste kunnen gebruiken?

    Gr. Michel Smult

    1. Goed te horen! In dat geval zou ik voor een witvis gaan. Kabeljauw is een mooi visje maar een andere witvis kan ook prima. Kies voor het keurmerk ASC of MSC.

    1. Als het vlees niet gaar was dan was het waarschijnlijk een erg dik stuk. Het vlees echt zacht krijgen, zodat het uit elkaar valt, lukt alleen met veel meer tijd.

  7. Ongelooflijk heerlijk recept alleen hebben wij het vlees iets langer laten garen ongeveer 10 min.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *