Over de Mexicaanse tortilla met groenten en frijoles refritos
Dit recept voor de Mexicaanse tortilla met groenten en frijoles refritos is een heel gemakkelijk en gezond recept.
Frijoles refritos zijn gebakken bonen. Deze worden vaak als bijgerecht geserveerd bij Mexiaanse gerechten. Je kunt ze ook maken en inzetten als dip voor bijvoorbeeld tortilla chips.
De naam frijoles refritos wordt vaak verkeerd vertaald vanuit het Mexiaanse Spaans. Het stukje “re” is een informele vorm om iets uit te drukken zoals “erg” of “goed”. Dat wordt wel eens verward met het Engelse “re” wat herhaling aangeeft. Dus frijoles refrites betekent “goed gebakken bonen”, niet “opnieuw gebakken bonen”.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
De fijngesneden Mexicaanse roerbakmix die in dit recept gebruikt wordt, bevat maïskorrels, sperziebonen, rode paprika, witte kool, prei en kidneybonen. De kidneybonen zou je dus achterwege kunnen laten gezien je ook al frijoles refritos gebruikt in dit recept.
Je zou de tortilla’s ook gemakkelijk zelf kunnen maken. Echter red je het dan in dit geval waarschijnlijk niet om het recept binnen 15 minuten te bereiden. Zelf maken is natuurlijk wel veel lekkerder. Dus als je wat meer tijd hebt, dan zou ik het zeker een keertje proberen. Je kunt hiervoor ook spelt bloem gebruiken in plaats van gewone bloem. Dan krijg je spelt tortilla’s.
Het maken is heel gemakkelijk. Je hebt er alleen bloem, olie en water voor nodig. Via Google kun je heel veel recepten vinden.
Het Mexicaanse tortilla met groenten en frijoles refritos recept
- 250 gram kidneybonen
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel kokosolie
- 7,5 gram koriander
- 400 gram Mexicaanse roerbakmix
- 1 stuk rode ui
- 1 beetje tabasco
- 4 stuks tortilla wraps
- Verwarm alvast de oven voor op 175 graden. Dat is nodig om straks de tortilla’s in op te warmen.
- Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn. Doe een klein beetje olijfolie in een pan en fruit het uitje kort, samen met de knoflook. Doe er dan de bonen bij. Blijf het geheel goed door elkaar roeren met een houten spatel. Prak de bonen met de spatel terwijl je het vuur wat lager zet. Net zo lang totdat je een puree hebt. Als het wat te droog wordt kun je er een klein beetje water aan toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de vier tortilla’s in de voorverwarmde oven.
- Zet een wok op het vuur met een scheutje olie. Roerbak de groente kort, 1-2 minuten. Het hoeft niet gekookt te worden, alleen maar even opwarmen. Breng op smaak met wat peper en zout.
- Haal de tortilla’s uit de oven. Smeer de tortilla’s in met de frijoles refritos. Leg er de groente bovenop en rol de tortilla op. Herhaal dit voor de overige torilla’s.
- Optioneel kun je er, voordat je ze oprolt, nog wat koriander en/of tabasco overheen doen.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Ohhhh ook al zo heerlijk!! (Ben deze week allemaal recepten van je aan het maken, zoals je merkt, haha. Staan nog meer in de planning!☺️)
Goed te horen en dankjewel voor je leuke enthousiaste berichtjes! 🙏
Verrukkelijk, lekker ?
Alleen is mijn vraag of dit wel koolhydraatarm is? Het staat niet in dit recept vermeld, maar het recept staat wel bij koolhydraatarm.
Het was wel heerlijk.
Ik heb ook zelf wat sla, tomaat en komkommer bijgedaan.
Goed te horen! Goed gezien. Wat bij het recept staat (vegetarisch en zuivelvrij) is wat klopt. Dat hij naar voren kwam in de lijst van koolhydraatarm was onjuist. Dit heb ik gelijk even verholpen.
Dag Carlo,
Ik heb een vraagje/opmerking.. Er staat namelijk dat het gerecht glutenvrij is, maar de wraps daar zit denk ik echt wel gluten (tarwe) in. Tenzij je de boekweitwraps gebruikt, die moeten volgens mij wel glutenvrij zijn.
Groetjes Rodayna
Hi Rodayna, je hebt helemaal gelijk. Boekweitwraps zijn inderdaad wel glutenvrij. Je kunt de maaltijd dus wel glutenvrij maken, maar hij is het oorspronkelijk niet. Ik heb het gelijk aangepast, dank je wel voor de feedback! Groetjes, Carlo
Goed te horen van allemaal!
het was heerlijk! mijn vriend had dit gemaakt voor mij gisterenavond. we zijn aangenaam verrast hoe simpel en smaakvol dit recept is. dit is een blijvertje!
Wat een heerlijk gerecht. Vooral de geplette bonen waren een verassing. Heb wel zelf verse groenten gesneden, vind voorgesneden groenten te duur.
Ook deze is heerlijk! Met een beetje sambal is het helemaal lekker! Alleen vind ik het te weinig voor twee personen. Ik zou het 1,5 keer zoveel doen. Erg lekker!