Vegetarisch boerenkoolstamppot
Spread the love!

Over de vegetarische boerenkoolstamppot

Deze vegetarische boerenkoolstamppot is niet alleen heel erg lekker, hij is ook ontzettend gezond. Hij bevat heel veel essentiële voedingsstoffen.

De structuur en hartige smaak van champignons en paddenstoelen lijken een beetje op vlees. In deze boerenkoolstamppot gebruik ik de kastanjechampignons als vleesvervanger. Het is echter geen volwaardige vleesvervanger, want champignons bevatten 10x minder eiwitten dan vlees.

Champignons zijn paddenstoelen met een ronde witte hoed en een vrij neutrale smaak. De meest bekende is de witte champignon, maar daarnaast zijn tegenwoordig ook de kastanje-, reuzen- grotchampignon en akkerpaddenstoel, portobello en amandelpaddenstoel in de winkels te vinden.

Een grappig detail is dat we leren dat paddenstoelen giftig zijn, terwijl dat er echt maar een paar zijn. In Oost-Europa, maar ook in Frankrijk, Italië en Zweden is het heel normaal om er op uit te trekken met je paddenstoelenmandje. Je leert van je ouders welke eetbaar zijn en welke je moet vermijden.

Let wel op, dit gerecht is weer een uitzondering op de regel. Normaal zijn alle recepten op Supersnel Gezond binnen 15 minuten uit te serveren. Deze niet. Je ben wel slechts 15 minuten in de keuken bezig, maar het duurt in totaal zo’n 25 minuten voordat je het gerecht kunt uitserveren.

Ik ga dus tegen mijn eigen regel in, maar ik wilde je deze overheerlijke vegetarische boerenkoolstamppot simpelweg niet onthouden.

Het vegetarisch boerenkoolstamppot recept

Vegetarisch boerenkoolstamppot
Vegetarische boerenkoolstamppot
Stemmen: 42
Score: 3.29
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Vegetarisch boerenkoolstamppot
Vegetarische boerenkoolstamppot
Stemmen: 42
Score: 3.29
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Doe de voorgeschilde en kruimige aardappelen in een grote pan. Voeg water toe totdat de aardappelen voor de helft onder water staan.
 2. Voeg de boerenkool met rode peper-rode paprika toe en doe de deksel op de pan.
 3. Zet de pan op het vuur en laat het 20 minuten zo staan. Zet na zo'n 2 minuten het vuur laag. Het water kookt dan al en blijft toch wel koken.
 4. Snijd de kastanjechampignons in dikke plakken.
 5. Hak het teentje knoflook fijn.
 6. Nu heb je als het goed is minimaal 10 minuten pauze. Ga pas 5 minuten voordat de boerenkool en aardappels gaar zijn verder met het bereiden van de kastanjechampignons.
 7. Doe een eetlepel kokosolie in de pan en voeg de fijngehakte knoflook toe.
 8. De er vervolgens de kastanjechampignons bij samen met het sap van een halve limoen, wat gemalen gedroogde Spaanse peper en een beetje zout.
 9. Roerbak het geheel kort totdat de kastanjechampignons beginnen te slinken. Haal dan de pan direct van het vuur.
 10. Haal de pan met de aardappelen en de boerenkool van het vuur en voeg wat zout en een eetlepel grove mosterd toe.
 11. Stamp het geheel tot een boerenkoolstamppot en verdeel het over de borden.
 12. Schep er vervolgens de kastanjechampignons bovenop en klaar is je vegetarisch boerenkoolstamppot.
 13. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Een Commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *