Over de Chili sin carne

Deze Chili sin carne is zo snel en simpel te maken, deze maaltijd heb je zeker binnen 15 minuten op tafel staan. Daarbij is het ook nog eens superlekker.

Het originele gerecht “Chili con carne” stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor zover gedocumenteerd werd de chilischotel voor het eerst gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas.

Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een stoofpot die samengesteld is uit vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper. Traditioneel wordt er verder gebruikgemaakt van knoflook, ui en komijn. Meestal worden er ook bonen en tomaten aan toegevoegd.

Er bestaan allerlei variaties en dit is er eentje van. Zonder vlees en met een Hollands tintje. Vandaar de naam Chili sin carne (chili zonder vlees). Het Hollandse tintje komt doordat ik een supersnelle versie wilde maken. Mijn idee was om er bleekselderij, wortel en paprika bij te doen, totdat ik mijn ooghoek ineens de Hollandse wokgroente zag. Die bevat als extra nog wat broccoli, bloemkool en sperziebonen. Gezien de tijd, een prima keuze. Zie ook het intro stukje dat ik schreef over voorgesneden groenten bij het gerecht: “Chinese roerbakmix met biefstuk“.

Het Chili sin carne recept

Chili sin carne
Chili sin carne
Stemmen: 28
Score: 4.07
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Chili sin carne
Chili sin carne
Stemmen: 28
Score: 4.07
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Hak eerst het uitje en de knoflook fijn. Doe dit samen met een eetlepel kokosolie in een grote hapjespan. Fruit het uitje en de knoflook.
  2. Voeg vervolgens de 400 gram Hollandse wokgroente toe samen met de 250 gram rode kidneybonen. Roerbak het geheel een paar minuten.
  3. Voeg tijdens het roerbakken de ½ theelepel kaneel, de ½ theelepel komijn en de ½ theelepel chilipoeder toe. Let op! Als je niet van pittig houdt, gebruik dan minder chilipoeder.
  4. Voeg dan de 390 gram tomatenblokjes toe en breng het geheel op smaak met een beetje zout. Laat het geheel even stoven.
  5. Hak ondertussen de koriander fijn en houd die even apart.
  6. Verdeel de Chili sin carne over de borden en garneer met de koriander. Klaar is de Chili sin carne, eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Diëten focussen op hetgeen ze uniek maakt, niet op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Daarom werken diëten niet of slechts tijdelijk. Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Hoe werkt het dan wel? De harde realiteit is dat afvallen niet leuk is, maar... het is wél mogelijk. Ben je klaar met het gejojo? Wil je nu eindelijk blijvend resultaat? Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak? Lees meer....

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.