Broccolischotel met feta
Spread the love!

Over het broccolischotel met feta recept

Deze broccolischotel met feta is een heerlijk en gezond toppertje. Broccoli is een beetje de koning. Google maar eens op ‘broccoli’ en ‘superfood’. Maar is dat terecht? Spinazie bevat bijvoorbeeld meer vitaminen en mineralen dan broccoli.

Het allerinteressantste stofje in broccoli is sulforafaan. In de plant komt sulforafaan gebonden voor als glucosinolaat. Hak je de groene roosjes van de groente stuk, dan komt het vrij. Dat gebeurt ook als je broccoli (kort!) kookt of stoomt. Nu wordt het pas echt interessant.

Over de glucosinolaten in deze broccolischotel

Glucosinolaten zijn natuurlijke gifstoffen die voorkomen in diverse koolsoorten, broccoli, bloemkool en spruitjes. Gif?! Ja, het zijn natuurlijke gifstoffen, maar lees vooral nog even verder.

De gezondheidseffecten van glucosinolaten kunnen positief en negatief zijn.

Glucosinolaten beschermen het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Zowel de glucosinolaten uit gekookte als ongekookte kool hebben deze beschermende werking.

Grote hoeveelheden glucosinolaten kunnen in de darm worden omgezet in schadelijke stoffen die de werking van de schildklier remmen. Bij normaal gebruik levert dit geen probleem op. Grote hoeveelheden glucosinolaten kunnen er ook voor zorgen dat de schildklier minder goed gaat werken.

Gezond én gif tegelijk?

Bizar hè? Dat een natuurlijke stof zowel een gifstof kan zijn, als een gezond effect kan hebben. Normaal gebruik van koolsoorten levert geen gezondheidsproblemen op. Je kunt dus met een gerust hart deze broccolischotel met feta bereiden. Op die manier geniet je wel van de voordelen en niet van de nadelen.

Nuance

Maar, let op. Ja, er is een relatie te vinden in de wetenschappelijke literatuur tussen glucosinolaten en kanker. Dat is echter toch wat anders dan dat je met zekerheid kunt zeggen dat broccoli kanker voorkomt.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Dat is een brug te ver, zegt ook Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan de Wageningen Universiteit in een artikel in de Volkskrant. ‘Zo’n sterk effect is in de literatuur niet terug te vinden. Bovendien kunnen we voorstadia van kanker niet goed definiëren, zoals bij hartvaatziekten, waarbij we naar bijvoorbeeld hoge bloeddruk en cholesterol kunnen kijken. En: kanker is een proces van twintig, dertig jaar. Dat maakt het lastig om te bewijzen dat groenten als broccoli kanker afremmen.’

Conclusie

Dat broccoli geen garantie biedt, neemt niet weg dat het nog steeds een gezonde keuze is. Het bevat allerlei essentiële voedingstoffen en in dit broccolischotel met feta gerecht, is het ook nog eens superlekker!

Wil je nog wat meer lezen over gifstoffen die van nature voorkomen? Dan kan ik je dit artikel op deze website aanraden: Gewasbeschermingsmiddelen zijn niet hét probleem.

Het broccolischotel met feta recept

Broccolischotel met feta
Broccolischotel met feta
Stemmen: 31
Score: 3.32
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze broccolischotel met feta is een heerlijk en gezond toppertje. Broccoli is een beetje de koning.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Broccolischotel met feta
Broccolischotel met feta
Stemmen: 31
Score: 3.32
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze broccolischotel met feta is een heerlijk en gezond toppertje. Broccoli is een beetje de koning.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Zet een pan met een beetje water en een stoommand op het vuur.
 2. Snijd de roosjes van de broccoli en leg deze in de stoommand.
 3. Doe de deksel op de pan en stoom de broccoli ongeveer 5 minuten vanaf het moment dat het water kookt.
 4. Hak het teentje knoflook fijn.
 5. Snijd de ui in halve maantjes.
 6. Snijd de stronk van de broccoli in dunne plakken.
 7. Doe de olijfolie in de pan en wok de knoflook, ui en plakjes broccoli totdat de plakken broccoli bijna beetgaar zijn.
 8. Voeg vervolgens de cannellinibonen, de roosjes broccoli, de Taggiasche olijven en de chilipeper toe.
 9. Breng het geheel op smaak met een beetje zout.
 10. Wok het geheel nog enkele minuten en snijd ondertussen de feta in blokjes en hak de munt in dunne reepjes.
 11. Voeg vlak voor het serveren de feta en munt toe.
 12. Verdeel het gerecht over de borden en klaar is de broccolischotel met feta. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

6 Commentaar

 1. Oh wat een super gerecht! Heerlijk voor de nazomer, kan je dit ook combineren met wortels? Die vinden de kinderen zo lekker!

  1. Goed te horen! Combineren met wortels kan zeker. Dat voegt wat zoets toe. Je kunt de wortels in dunne plakjes snijden en even mee-wokken. Of apart koken, wat je lekker lijkt.

 2. Het ziet er lekker uit en ik ga het zeker proberen, maar moet je nu plakken of roosjes van de broccoli snijden? Op de foto lijken het echt roosjes maar in de tekst staat het beiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.