Gepocheerde zalm met broccoli
Spread the love!

Over de gepocheerde zalm met broccoli

De inspiratie voor deze gepocheerde zalm met broccoli komt bij Heston Blumenthal vandaan. Heston is een Engelse sterrenchef en eigenaar van een 3-sterren restaurant. Wat kan die man koken! Zijn receptenboek “Heston Blumenthal thuis” is een van mijn favorieten kookboeken.

In het boek staat een recept voor een fantastische bois boudran saus. Dit is een saus die ooit bedacht is door top sterrenchef Michel Roux senior voor de family Rothschild. En wat bedenkt een chef die op het niveau van meerdere sterren kookt? Een saus gemaakt met Heinz ketchup en Worcestershiresaus. Hahaha! Maar het originele recept is wel echt gruwelijk lekker, alleen niet geschikt voor op deze website. Ik heb dus een alternatief bedacht dat er wel wat op lijkt, maar dan zonder de gigantische lading ketchup dat heel veel vrije suikers bevat.

Heston bereidt de zalm sous-vide. Daarvoor moet je de zalm vacuüm verpakken en in een pan met water leggen. Het water in de pan wordt vervolgens perfect op temperatuur gehouden door een sous-vide apparaat. De zalm wordt zo langzaam gegaard zonder in contact te komen met het water, echt superlekker! Gezien ik snap dat bijna niemand een dergelijk apparaat heeft, kies ik met dit recept voor gepocheerde zalm. Ook erg lekker!

Samengevat, het is een compleet ander recept geworden :-).

Het gepocheerde zalm met broccoli recept

Gepocheerde zalm met broccoli
Gepocheerde zalm met broccoli
Stemmen: 11
Score: 4.45
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Gepocheerde zalm met broccoli
Gepocheerde zalm met broccoli
Stemmen: 11
Score: 4.45
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Vul eerst een waterkoker met 1-1,5 liter water en breng het aan de kook.
  2. Snipper het sjalotje. Doe een eetlepel kokosolie in een pan en fruit de sjalotjes.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe op het moment dat de sjalotjes glazig worden.
  4. Voeg vervolgens de 2 eetlepels Worcestershiresaus, 1 eetlepel appelazijn, 1 eetlepel dragon toe en een paar druppels tabasco toe. Wees wel zuinig met de tabasco, het wordt snel te pittig. Breng de saus op smaak met wat peper en zout. Laat de saus een klein beetje indikken op laag vuur.
  5. Zet een pan met een stoommand en een laagje water op het vuur. Snijd de broccoli in stukken en leg het in de stoommand. Stoom de broccoli ongeveer 8-10 minuten. Prik aan het einde regelmatig in de broccoli om te bepalen wanneer deze goed gaar is. Ikzelf geef de voorkeur aan broccoli die nog wel wat knapperig is.
  6. Schenk het water uit de waterkoker in een pan. Het water is inmiddels al wat afgekoeld en dat is exact de bedoeling. Voeg het sap van een halve citroen toe en wat zout. Leg de zalm in het water en laat de zalm 5 minuten garen. Ik weet dat dit een aparte manier is, maar hiermee voorkom je dat je de zalm stuk kookt en toch mooi gaar wordt.
  7. Als je het in deze volgorde bereidt, is alles tegelijk gaar. Haal de zalm uit het water en verdeel het over de borden. Leg de broccoli ernaast en schep de saus eroverheen.
  8. Strooi nog een klein beetje peper en zout over de zalm en klaar is de gepocheerde zalm met broccoli.
  9. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

17 Commentaar

    1. Hallo Carlo,

      Uw recept super, super lekker.
      Ik heb gesmuld en ik moet bekennen dat mijn oogluiken niet dichtklappen tijdens het eten.
      Ik kreeg gewoon energie van uw eten. Mijn vraag is, kunt u niet bij mij in de buurt komen werken als voedingsdeskundige. Dit i.v.m. dat ik bij zoveel deskundige gelopen heb maar een goede advies heb ik nooit gekregen betreft eten. Elk keer tijdens het avondeten klapte mijn ogen dicht, en vandaag kreeg ik heel veel energie waardoor ik rustig mijn nieuws kon bekijken. Ik ga nog meer recepten van uw proberen en ik dank u vriendelijk. Thanks.

      1. Dag Sheira, dankjewel voor je leuke bericht! Wie weet groet Supersnel Gezond wel uit tot een landelijk project 😃👍. Maar tot die tijd denk ik dat je al heel veel kunt bereiken met alle recepten. Fijn dat je zo snel de positieve effecten merkt. Met gezonde groeten, Carlo

  1. Wederom een top gerecht! We waren al enthousiast maar dat neemt alleen maar toe! Wij blijven lekker jouw gerechten koken want de creativiteit, smaak en eenvoud doen het goed hier. En dan ook nog eens super gezond! We like it!

  2. Hoi Carlo, leuk recept, maar ik zou toch uitkijken met worshester sauce want deze is niet glutenvrij!
    Mensen met coeliakie kunnen hier helaas behoorlijk beroerd van worden.
    Worshester sauce wordt gemaakt van een gefermenteerde basis van gerst.

    1. Hi Jeanette, Een hele terechte opmerking, dankjewel voor je berichtje. Ik heb er even een puzzeltocht van gemaakt 🙂 .

      Azijn wat per definitie glutenvrij is, is bijvoorbeeld appelazijn, rijstazijn, wijnazijn en balsamico-azijn. In het geval van moutazijn is dat niet per definitie zo.

      Wanneer het ongeschikt is voor mensen met coeliakie, zou ik eigenlijk een beetje verwachten dat er zou staan “moutazijn (van GERST (GLUTEN))”. Of dat er zou staan: “Allergie-informatie: bevat gluten”. Dat staat er echter allemaal niet, er staat alleen “moutazijn (van gerst)”.

      Op de website van Lea & Perrins staat dat de saus glutenvrij is:
      http://www.leaperrins.com/products/the-original-worcestershire-sauce.aspx

      Het enige allergeen dat wordt genoemd is anchovies. Dan kan het natuurlijk nog per land verschillen, qua receptuur. Daar zie je op het Coeliakie forum een hele discussie over: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=16950.0.

      Wel een goed punt, want in Engeland bevat het “Distilled white vinegar”. Toch wil dat niet per definitie zeggen dat de versie in Nederland (met moutazijn als ingredient) wel gluten bevat. Door het destillatieproces kan deze de azijn glutnevrij geworden zijn.

      Coeliac UK geeft bijvoorbeeld aan dat moutazijn geschikt is voor mensen met coeliakie: https://www.coeliac.org.uk/frequently-asked-questions/can-i-eat-barley-malt-vinegar/.

      De reden kan zijn dat er minder dan 20 mg/kg gluten in het product overblijft en dan mag het product glutenvrij genoemd worden: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0828&rid=1

      Op https://www.csaceliacs.org/vinegar.jsp’ defer onload=’ valt echter weer te lezen dat er een risico is dat moutazijn meer dan 20 mg/kg gluten bevat.

      De HP sauce bevat in Engeland wel moutazijn (van gerst) en daar vermelden ze wel de saus dat het gluten, gerst en rogge bevat http://www.heinz.co.uk/en/products/hpsauce/products/hp-brown-sauce. Dat is echter heel logisch omdat het ook roggebloem bevat. Dit zegt dus nog steeds niets over moutazijn.

      Kortom, ik kwam er niet uit 🙂 . Dus even bellen met Heinz (leverancier van de saus in NL). Het moest even nagevraagd worden en toen kwam het antwoord: “Het is niet geschikt voor iemand met een glutenvrij dieet”.

      Of het dus nu wel of niet zo is, durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen. Het antwoord is voor mij wel reden genoeg om het recept uit de categorie “glutenvrij” te halen.

  3. Perfecte combinatie, Carlo!

    Broccoli in mijn stoommand gedaan, die heeft nog een tweede laag. Zou ik de zalm ook kunnen stomen, natuurlijk? Heerlijk gesmaakt, vooral de worcestersaus kwam goed naar voren op de tabasco. De zalm kan beter op een apart bord, anders gaat hij op in deze saus. Een beetje zonde.

    Ow we zouden een lekkere topping voor de zalm kunnen bedenken, dan?! Iets met rozemarijn? Ik probeer het alvast!

    Groetjes, Michel Smult

    P.s. alles supersnel klaar

    1. Aha, je hebt een luxe stoommand. Ja, dan is de zalm stomen ook een goed idee.

      Rozemarijn en zalm doen het altijd wel goed, dat is zeker de moeite waard om te proberen.

      Fijn dat je blij bent met het recept en dankjewel weer voor je leuke berichtje! Groetjes, Carlo

  4. Was laat thuis maar toch nog dit klaar gemaakt. Het is echt maar zo klaar. En zo heerlijk!!. Doet luxe aan zo.Nog een maaltje over dus morgen eet ik het weer. Ik denk dat ik dit zo niet kan invriezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *