Over het Goulash recept
Oh oh oh, wat is Goulash toch lekker! Voor deze goulash ga ik uit van het basisrecept, met als kleine twist de Zwolsche stoof kruidenmix van Jonnie Boer. Dit is echter nog steeds de typisch Hongaarse “Goulash”.
Goulash is een runderstoof met als typisch handelsmerk de rode paprika. Het is niet echt een soep, maar een Hongaarse rundvleesstoofpot in een soepachtige dikke jus/saus. Het zit dus een beetje tussen een stoofpot en een dikke en rijke soep in.
Even over de Zwolsche stoof kruidenmix in Goulash? Yep. Het traditionele recept is met paprikapoeder, zout, zwarte peper en wat knoflook en komijnzaad. Komijnzaad kun je ook wel vinden onder de naam djinten. Officieel gaat er trouwens karwij in het gerecht, maar dat is wat minder makkelijk te vinden. Toen ik voor het kruidenrek in de supermarkt stond bekeek ik de ingrediënten van de Zwolsche stoof kruidenmix van Jonnie Boer. Daar zit in: tomaat, gerookte paprika, ui, kaneel, 7% kruidnagel, zwarte peper, laurier, knoflook, mosterdzaad, piment, korianderzaad, nootmuskaat, 2% anijszaad, komijnzaad, wortelstukjes, cayennepeper, rozenbloemblad. Ik herkende dus de overeenkomsten, kijkende naar het traditionele recept, en de interessante extra’s die het gerecht dat beetje extra geven. Daarbij vind ik de kruidenmixen van Jonnie Boer zo fijn, omdat er geen zout aan toegevoegd is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Verstegen Kruidenmix voor Goulash die voor 55% (!) uit zout bestaat. Met de Jonnie Boer kruiden kun je een gerecht dus echt op smaak maken en vervolgens naar wens een beetje zout toevoegen.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Qua vlees heb ik gekozen voor de AH Excellent biefstuk N° 10. Dat is een supermooi en mals stukje vlees, gesneden van de dikke lende van het rund. Echt ideaal voor deze stoof. Het is namelijk binnen 4 tot 8 minuten gaar, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Dat past dus perfect bij deze snelle Goulash die, net als elk ander gerecht op Supersnel Gezond, ook weer binnen 15 minuten te bereiden is.
Verder maak ik nog gebruik van aardappelpartjes met schil. Deze aardappeltjes zijn voorgegaard, waardoor ze na 8 minuten stoven al gaar zijn. Dit zou je niet redden met ongekookte losse aardappels. Natuurlijk kun je ze vervangen door gewone, niet voorgekookte aardappels, mocht je dat willen. Dit kan ervoor zorgen dat je net ietjes goedkoper uit bent. Je staat alleen wat langer in de keuken. Het verschil qua gezondheid is verwaarloosbaar klein, als er na bereiding van het gehele gerecht überhaupt een verschil overblijft.
PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om de producten te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.
Het Goulash recept
- 200 gram aardappelpartjes met schil
- 2 stuks AH Excellent biefstuk n°10
- 1 theelepel Jonnie Boer Zwolsche stoof kruidenmix
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 stuk paprika
- 3 stuks tomaten
- 1 stuk zoete ui
- 1 beetje zout
- Pak een hapjespan met deksel en doe hier de olijfolie in (zet hem nog niet op het vuur).
- Maak de ui schoon, snijd in partjes en doe deze in de pan.
- Snijd de paprika in blokjes en voeg deze toe aan de ui.
- Zet de pan op het vuur.
- Snijd vervolgens de tomaten in partjes en voeg deze ook toe aan de ui en paprika.
- Voeg direct ook de aardappelpartjes met schil toe.
- Zet de timer op 8 minuten, daarna zijn de aardappelpartjes gaar.
- Snijd de biefstuk in blokjes. Wanneer je hier zo'n 3 minuten over doet, kunnen deze nog even mooi zo'n 5 minuten meegaren.
- Voeg de Zwolsche stoof kruidenmix toe.
- Roer het geheel goed door elkaar en breng het geheel op smaak met wat zout
- Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog even garen.
- Zodra de aardappelpartjes gaar zijn, is de biefstuk ook perfect. Het luistert niet heel nauw, iets langer garen is ook helemaal prima.
- Klaar is de goulash, eet smakelijk!
- PS indien gewenst kun je altijd een klein beetje water toevoegen, maar ikzelf vond het gerecht vochtig genoeg.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Kan dit ook met zilvervliesrijst erbij ipv aardappels of krijgen we dan teveel calorieën?
Ik kies in dit geval voor de aardappelen omdat die ervoor zorgen dat de saus wat indikt. Los daarvan kun je best voor zilvervliesrijst kiezen. Het bevat inderdaad wat meer calorieën, maar dat is op zich niet zo erg.
Verder houd ik ook nog altijd rekening met de zuur-base-balans van een gerecht. Rijst werkt verzurend en aardappelen base-vormend. Om die reden zou ikzelf dan weer niet kiezen voor zilvervliesrijst, maar juist gaan voor de aardappel. Maar een keertje wat anders kan natuurlijk altijd.
Ik las toch dat een combinatie van vlees en koolhydraatrijke voedingsmiddelen niet gewenst is? Aardappelpartjes met biefstuk?
Dag Grazer,
De tip “Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten)” komt uit het boek “In balance for life”. Het is een van de aanvullende tips, bovenop het Alkaline eetpatroon.
Er is geen overduidelijk wetenschappelijk bewijs voor deze voedselcombinatie tips, toch zijn er mensen die aangeven zich er beter bij te voelen. In de regel houd ik mij ook aan die tip. Dit is de uitzondering op de regel. Een fijne uitzondering, omdat de aardappel helpt om een dikke saus te creëren.
Gezien de aardappel, in tegenstelling tot pasta of rijst, wel base-vormend is, is dit gerecht nog wel steeds in balans volgens het Alkaline eetpatroon (de rode draad achter elk recept op deze website). Het Alkaline eetpatroon heeft wel een wetenschappelijk basis. Op dit vlak maak ik geen uitzonderingen.
Beantwoordt dit je vraag?
Groetjes, Carlo
Ik was blij dat je de originele ingredienten ook had genoemd, want bij mij in de buurt kon ik deze JB kruiden niet vinden. En met de originele kruiden was het ook erg lekker. Ik heb ook wat wortel toegevoegd en ipv biefstuk, nasi-bami vlees en gewone aardappelen. Het was weer erg lekker! Thanks weer!
Goed te horen en dankjewel voor het leuke berichtje! 👍
Dank je wel voor de uitleg.
Graag gedaan! 🙏👍
Hai Carlo kan je mij uitleggen waarom je nu wel aardappelen en vlees samen hebt??? Gr lyda
Hi Lyda,
Jazeker. De tip “Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten)” komt uit het boek “In balance for life”. Het is een van de aanvullende tips, bovenop het Alkaline eetpatroon.
Er is geen overduidelijk wetenschappelijk bewijs voor deze voedselcombinatie tips, toch zijn er mensen die aangeven zich er beter bij te voelen. In de regel houd ik mij ook aan die tip. Dit is de uitzondering op de regel. Een fijne uitzondering, omdat de aardappel helpt om een dikke saus te creëren.
Gezien de aardappel, in tegenstelling tot pasta of rijst, wel base-vormend is, is dit gerecht nog wel steeds in balans volgens het Alkaline eetpatroon. Het Alkaline eetpatroon heeft wel een wetenschappelijk basis. Op dat vlak maak ik geen uitzonderingen.
Beantwoordt dit je vraag?
Groetjes, Carlo