Over hummus
Hummus wordt op verschillende manieren geschreven. Je ziet ook wel hoemoes, hoummous, humus en humous. Je spreekt hummus uit als goemoes en het is een puree op basis van kikkererwten.
Andere dips
Ik heb trouwens inmiddels nog meer lekker dips op de site staan, mocht je een keer wat anders willen. Dit zijn er een paar:
- Bonenmix tricolore dip
- Pompoen dip
- Witte bonendip
De oorsprong van hummus
Hummus wordt onder andere met pitabrood, Turks brood, Marokkaans brood en Libanees brood gegeten. Hummus is oorspronkelijke afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken, maar tegenwoordig populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije (bron: Wikipedia).
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Hummus als dip
Ik maak best wel vaak hummus. Het is namelijk ideaal als dip voor bij bijvoorbeeld een hele komkommer in plakjes en een hele paprika in stukken. Daarnaast server ik dan ook nog wel een blokje kaas en een klein beetje vlees. Bijvoorbeeld gehaktballetjes in tomatensaus of gegrilde worstjes in stukjes gesneden. Op die manier heb je een complete tapas maaltijd. Dat maakt hummus echt een ideaal gerecht.
Hummus van gedroogde kikkererwten of uit blik?
Je kunt de hummus ook maken van gedroogde kikkererwten. Die moet je alleen lang van te voren weken en erna nog 1,5 uur koken. Dat heeft wel mijn voorkeur, maar ik bedenk ook niet altijd van te voren dat ik trek heb in hummus. Dus ikzelf pak ook vaak de kikkererwten uit blik.
Het hummus recept
- 400 gram kikkererwten
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel komijn
- 1/2 stuk limoen
- 1 stuk rode peper
- 2,5 eetlepels tahin
- 80 ml water
- 1 beetje zout
- Ikzelf gebruik hiervoor een staafmixer met als hulpstuk een mengbeker met s-mesje. Die is in dit geval echt ideaal.
- Doe alle ingrediënten bij elkaar. De kikkererwten, 2,5 eetlepel tahin, 1 theelepel gemalen komijn, 1 teentje knoflook, 1 rode peper (zonder zaadlijsten), het sap van een halve limoen en 80-100 ml water. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik de puree wordt. Ikzelf voeg eerst een klein beetje water toe en dan eventueel wat meer. Net zo lang totdat ik de perfect structuur heb ik die ik lekker vind.
- Zet de staafmixer aan en klaar is de hummus.
- Serveer bij de hummus plakjes komkommer en/of stukjes paprika om mee te dippen. Heerlijk! En gezond!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Voor mijn dochter, die gek is op hummus deze gemaakt.
Dat wordt voor haar geen supermarkt hummus meer. Ze vindt dit heerlijk! Wil je de biet versie dan doe je er verse biet bij en klaar.
Het kan ongeveer 3-4 dagen bewaard blijven heb ik begrepen.