Bulgur
Spread the love!

Over het recept met bulgur

Bulgur is echt een lekker product om door je salade heen te doen. Het is lekker, bevat minder koolhydraten dan pasta of rijst en het is ontzettend vezelrijk.

Bulgur is erg vezelrijk

Bulgur bevat echt veel meer vezels dan bijvoorbeeld pasta of rijst. Dat is leuk, maar waarom is dat nu zo positief?

Allereerst, omdat vezels ontzettend belangrijk zijn voor onze gezondheid. Vezels zijn namelijk nodig voor een goede darmwerking.

Vezels dragen ook nog eens bij aan het verzadigingsgevoel. Je zit dus veel langer vol van een salade met bulgur dan een salade met witte pasta. Daarmee dragen vezels dus ook nog eens bij aan het behoud van een gezond gewicht.

Vezels vertragen ook de opname van suiker in het bloed en daarmee dragen ze ook bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Met een stabiele bloedsuikerspiegel voorkom je energie dips, een snel terugkerend honger gevoel en verhoogde vetopslag.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar de conclusie is dus: “Bulgur is vezelrijk en dat is positief”.

PS: Kijk wel even goed op de verpakking hoeveel vezels er nog inzitten, het verschilt nogal per merk. Dit is afhankelijk van de bewerking die de granen ondergaan hebben.

Voedingswaarde van bulgur

Bulgur is dus echt een heel interessant spulletje. Laten we even kijken naar de voedingswaarde van bulgur en die wegzetten tegen andere producten waar je ook een salade mee zou kunnen maken (alles per 100 gram in de gedroogde vorm). Dan zie je goed het verschil in koolhydraten en vezels:

Voedingsmiddel Energie (kcal) Eiwit totaal (g) Koolhydraten totaal (g) Vet totaal (g) Voedingsvezel totaal (g)
Tarwe gebroken bulgur rauw 340 12,3 63,4 1,3 12,5
Quinoa rauw 354 14,1 57,2 6,1 7
Pasta volkoren rauw 348 13 66 2 6,9
Couscous rauw 377 12,8 77,4 0,6 5
Pasta witte rauw 356 12,3 72 1,5 3
Rijst zilvervlies- rauw 357 8,3 73,5 2,6 3
Rijst witte rauw 352 7 78 1 1,3
Bron: NEVO

Meer over bulgur

Bulgur wordt vooral gebruikt in de Turkse, Arabische, Indiase en mediterrane keuken. Het heeft een licht notige smaak. Bulgur is een graanproduct dat gemaakt wordt van verschillende soorten tarwe. De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Bulgur wordt gebruikt in pilav, soepen, gebak en brood en als vulling. De bekendste toepassing van bulgur is echter in taboulé en kibbeh. In India wordt het ook gebruikt als ontbijtgraan, bereid met melk en suiker.

Het recept met bulgur bereiden

Bulgur
Bulgur recept
Stemmen: 46
Score: 3.65
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Bulgur
Bulgur recept
Stemmen: 46
Score: 3.65
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Zet als eerste een pan met water en de bulgur op het vuur. Kijk even op de verpakking voor de exacte bereidingswijze.
  2. Doe vervolgens de rucola in een kom.
  3. Snijd de komkommer in dunne reepjes. Doe de komkommer bij de rucola.
  4. Snijd de puntpaprika ook in dunne korte reepjes en doe die ook in de kom.
  5. Laat de kikkererwten uitlekken voor zover nodig en voeg deze ook toe.
  6. Pluk de blaadjes munt van de takjes en hak ze fijn. Doe de munt ook in de kom.
  7. Nu is het tijd om de dressing te maken. Meng de 2 eetlepels olijfolie met de eetlepel appelazijn en het sap van de halve limoen. Voeg wat peper en zout toe. Schenk de dressing over de salade.
  8. Giet de bulgur af en voeg deze toe aan de salade. Hussel het geheel goed door elkaar.
  9. Klaar is het recept met bulgur. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

7 Commentaar

  1. Ik was op zoek naar iets makkelijks en gezonds. Heb deze salade gemaakt. Erg lekker! Dank voor het recept.

  2. We hebben heerlijk gegeten, echt lekker deze salade na zo’n zonnige dag. Bedankt voor dit recept, voor ons een blijvertje.

  3. Heerlijk gerechtje! Gisteravond gemaakt – stond echt in een mum van tijd op tafel.
    Om er een beetje een ‘bite’ aan toe te voegen heb ik er wat cashewnoten doorgedaan (lichtgezouten). Wij vonden dat een lekkere toevoeging. Ik denk dat ook zeevruchten erg lekker kunnen smaken hierbij.
    Bedankt voor dit recept, ik ga het zeker vaker maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *