Gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst
Spread the love!

Over het gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst recept

Dit gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst recept is een superlekker en koolhydraatarm recept. Het is ook enorm simpel en heel snel te bereiden.

Ikzelf maak dit recept binnen 10 minuten. Ik speel alleen wel een beetje vals 🙂 . Ik maak gebruiken van kant-en-klare biologische rundergehaktballetjes, tomatenblokjes met knoflook en bloemkoolrijst.

Biologische rundergehaktballetjes Bloemkoolrijst Tomatenblokjes met knoflook

 

 

 

 

 

Kant-en-klaar

Mocht je nu veel meer tijd te besteden hebben, dan zou je het natuurlijk allemaal zelf kunnen maken. Vers is natuurlijk nog lekkerder en nog net ietsjes gezonder. Die marge is echter zo klein en de tijdwinst zo groot, dat ik vaak graag gebruik maak van deze mogelijkheid om de gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst te maken.

Voedingsstoffen in voorgesneden groenten en fruit

Vaak denken mensen dat er in voorgesneden groenten helemaal geen voedingsstoffen meer zitten. Dat is dus simpelweg niet waar, zie ook het artikel over voorgesneden groenten en fruit.

In een tijd waarin slechts 5% van de volwassen Nederlanders voldoende groenten eet, heb ik liever dat je het jezelf makkelijk maakt om die ondergrens van 200 gram te halen. Het Voedingscentrum heeft die ondergrens recentelijk nog opgehoogd naar 250 gram groenten per dag.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het eten van voldoende groenten en fruit, daar zit dé winst kijkende naar je gezondheid. Dat blijkt ook weer uit een recent grootschalig wetenschappelijk onderzoek onder 65.226 mensen dat 8 jaar duurde. Uit dat onderzoek blijkt dat het advies 375 gram groenten per dag zou moeten zijn en 300 gram fruit. Mensen die zeven of meer porties fruit en groenten per dag eten, hebben namelijk een 42% lager risico op vroegtijdig overlijden vergeleken bij degenen die minder dan een portie eten. Laat dit even tot je doordringen, 42%… (!!)

Of je groenten en fruit nu voorgesneden is of wel of niet biologisch, dat is bot gezegd: “Geneuzel in de marge”. Dat zijn de puntjes op de spreekwoordelijk “i”. Zorg eerst dat je die ondergrens haalt en per dag het liefst dus nog meer groenten en fruit eet.

Laat je budget het toe? Dan kun je natuurlijk nog verder gaan en biologische producenten kopen en het allemaal zelf snijden.

Welke kruiden zijn het lekkerste?

ras el hanout van Jonnie BoerNog een tip. De ras el hanout die ik gebruik, om de gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst te maken, is die van het merk Euroma Original Spices van chefkok Jonnie Boer. Dat merk produceert superlekkere kruidenmixen en bijna allemaal zonder toegevoegd zout. Dit in tegenstelling tot vele andere kruidenmixen die voor meer dan de helft uit zout bestaan. Op die manier kun je zelf bepalen hoeveel zout je uiteindelijk toevoegt aan je gerecht. Handig, zeker gezien het feit dat de gemiddelde Nederlander stiekem te veel zout binnenkrijgt door het eten van bewerkte producten zoals brood, kaas, vleeswaren, etc.

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om die producten te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Het gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst recept

Gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst
Gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst
Votes: 65
Rating: 3.66
You:
Rate this recipe!
Recept Afdrukken
Servings
2 personen
Cook Time
15 minuten
Servings
2 personen
Cook Time
15 minuten
Gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst
Gehaktballen in tomatensaus met bloemkoolrijst
Votes: 65
Rating: 3.66
You:
Rate this recipe!
Recept Afdrukken
Servings
2 personen
Cook Time
15 minuten
Servings
2 personen
Cook Time
15 minuten
Ingredients
Servings: personen
Instructions
  1. Zet als eerste een pan met water op het vuur. Hierin koken we straks de bloemkoolrijst.
  2. Doe een eetlepel boter in een braadpan.
  3. Braad de rundergehaktballen mooi bruin.
  4. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en zet het vuur wat lager.
  5. Voeg de tomatenpuree toe.
  6. Voeg de ras el hanout toe samen met een beetje zout.
  7. Laat het geheel zachtjes pruttelen.
  8. Hak ondertussen de koriander fijn en voeg deze toe.
  9. Het water zal inmiddels al wel koken. Voeg de bloemkoolrijst toe en kook het zoals aangeven op de verpakking.
  10. Giet de rijst goed af en verdeel het over de borden.
  11. Schep de gehaktballen in tomatensaus over de bloemkoolrijst en klaar is het gerecht. Eet smakelijk!
Recipe Notes

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

13 Commentaar

  1. Ik vind het een super gerecht. Inmiddels 1 van onze favorieten. De bloemkoolrijst maak ik zelf. Daarna gaat het 2x 3.5 minuut in een glazen magnetron schaal met deksel in de magnetron. Dan heb je geen last van vocht.

  2. Hay Carlo,

    Ik vervang de bloemkool voor broccoli, mag dat? (ik bedoel: is dat erg) Broccoli heeft meer voedzame, gezonde waarden, toch?

    Groetjes, Michel Smult

    1. Hi Michel,

      Broccoli is ook zeker een goede keuze. Broccoli bevat iets meer eiwit en vezels en inderdaad ook iets meer vitaminen. Qua mineralen ontlopen ze elkaar niet zoveel. Kortom, rijst van broccoli is ook een goed idee.

      Groetjes, Carlo

      1. Dan ga ik de voorgoed, bloemkool vervangen door broccoli ! Toch is de ene een kool en de ander een struik, in het groen zit wel verschil.

        Groentjes, Michel Smult

  3. Hoi Carlo, bedankt voor je leuke/lekkere recept van bloemkoolrijst met gehaktballetjes.
    Ik heb het nu twee maal gemaakt en het smaakt fantastisch maar ik heb 1 maar, ook al laat ik de “rijst” goed uitlekken,
    op het bord wordt het toch een beetje “natte”boel. Dat heb ik ook met spaghetti van courgette. Heb je daar een tip voor?
    Alvast bedankt. Marianne

    1. Hoi Marianne,

      Graag gedaan en dankjewel voor het compliment! 😀

      Je kunt het (deels) voorkomen door de bloemkoolrijst of courgetti iets korter te koken. Beide bevatten van nature veel vocht en dat komt meer en meer vrij hoe langer je het verhit.

      Kort stomen in een stoommand kan ook. Het doel is het te verwarmen zodat je het niet koud hoeft te eten.

      Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.

      Groetjes, Carlo

  4. Superlekker!
    Heb het beetje aangepast, ook omdat ik wat meer tijd had.
    Aangepast:
    – Bloemkool rijst zelf gemaakt (fijn snijden, hakken van bloemkool).
    – Bloemkoolrijst wokken: Knoflook fijn gesneden fruiten in olie, bloemkool rijst erbij, enkele minuten bakken, van het vuur halen, koriander erbij en kruiden met peper en zout.
    – Gehaktballetjes zelf gemaakt.
    I.p.v. Koriander bij de balletjes, heb ik ze bij de bloemkool rijst gedaan.

  5. Alweer zo’n lekker en simpel recept!
    Zelf doe ik de bloemkool in de keukenmachine en roerbak Het daarna. Ook gebruik ik gewone tomatenblokjes met verse knoflook ivm toegevoegd suiker.
    M’n vriend vind het ook overheerlijk en wil er de volgende keer zelfs nog meer groente erbij!
    Thnx!!

  6. Lekker gerecht Carlo! Alleen morgen proberen of het roerbakken van de bloemkool lekkerder is, want dat heb ik eerder wel eens bij een nasivariant gedaan.

    1. Goed te horen en het roerbakken van de bloemkoolrijst is zeker ook een optie. Nog een ander alternatief is het koken in water met bouillon. Dat geeft ook weer een andere smaak aan de bloemkoolrijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *