Courgettesoep met gerookte zalm

Filmpje van de snelle variant van de courgettesoep

In dit filmpje maak ik een snelle courgettesoep. Laatst was ik namelijk alleen thuis en wilde ik even snel toch iets gezonds voor mezelf koken. Ook voor 1 persoon is dit recept supersimpel en supersnel te bereiden. Vandaar deze versnelde makkelijk variant op van bovenstaande courgettesoep recept. Ideaal!

Over de romige courgettesoep met gerookte zalm

Deze romige courgettesoep met gerookte zalm is dus supersnel te bereiden. Het is ook een superlekker recept, vooral met de zalm erbij.

Ikzelf vind het altijd het lekkerste om een moot zalm zelf te roken, dan smaakt de courgettesoep nog lekkerder. Zelf roken is super makkelijk, ook jij kan dit. Het kan namelijk gewoon met een rookpan die je op het fornuis plaatst onder de afzuigkap. De hoeveelheid rook is echt minimaal. Het is absoluut niet zo dat je hele huis blauw staat.

Je hoeft ook maar een klein beetje rookmot te gebruiken om al een heerlijke gerookte smaak te krijgen. Je legt je zalm in de rookpan en zet die 10 minuten op middelmatig vuur. Dan is hij van binnen nog een beetje rauw, maar dat is juist lekker in deze courgettesoep.

Een rookpan gebruiken om zalm te roken

Camerons rookoven rvs

Een rookpan kun je gemakkelijk online bestellen. Het kost misschien wel wat, maar een zalmmoot roken goedkoper. Daarom heb ik er destijds eentje aangeschaft. Een biologische zalmmoot kost namelijk zo’n 30 euro per kilo. Een plak gerookte biologische zalm kost zo’n 50 euro per kilo. En voor deze courgettesoep is het totaal niet nodig om een plak gerookte zalm te kiezen. Je zou zelfs gewoon ongerookte zalmmoot in stukjes kunnen snijden en laten garen door de soep.

Natuurlijk is de courgettesoep met gerookte zalm ook lekker met de kant-en-klare gerookte zalm. Die verkies ik dan altijd nog wel weer boven de gerookte zalmsnippers. De zalmsnippers vind ik er persoonlijk uitzien als snijafval van de zalm.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Een vegetarisch variant van de romige courgettesoep

Je kunt ook heel gemakkelijk een vegetarisch variant van deze romige courgettesoep maken. Kies dan voor oesterzwammen. Scheur deze in stukken en leg deze onderin. Strooi er wat zout overheen en kruid ze met wat gerookte paprikapoeder bijvoorbeeld. Superlekker! Zorg wel dat de oesterzwammen even goed verhit worden. Rauwe oesterzwammen zijn minder gezond.

Heb jij nog een verrassend idee voor deze courgettesoep?

Heb jij nog een verrassend idee voor deze courgettesoep? Laat het me dan weten in een reactie hieronder. Groetjes en eet smakelijk, Carlo

Het romige courgettesoep met gerookte zalm recept

Courgettesoep met gerookte zalm
Romige courgettesoep met gerookte zalm
Stemmen: 37
Score: 3.84
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze romige courgettesoep met gerookte zalm is niet alleen supersnel te bereiden, maar het is ook een super lekkere courgettesoep. Vooral met de zalm erbij.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Courgettesoep met gerookte zalm
Romige courgettesoep met gerookte zalm
Stemmen: 37
Score: 3.84
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze romige courgettesoep met gerookte zalm is niet alleen supersnel te bereiden, maar het is ook een super lekkere courgettesoep. Vooral met de zalm erbij.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Snijd de courgette in stukken en doe deze in de blender.
  2. Maak een ui schoon en voeg deze toe aan de courgette.
  3. Maak een teentje knoflook schoon en voeg die ook toe aan de courgette en de ui.
  4. Voeg de groentebouillon toe of een groentebouillonblokje met een halve liter water.
  5. Doe er vervolgens de 50 gram roomkaas bij. Zet de blender aan en blend het geheel tot een egale soep.
  6. Giet de soep over in een pan en verhit deze tot het bijna kookt.
  7. Snijd de gerookte zalm in stukken en verdeel over twee soepkommen.
  8. Schenk hier de opgewarmde romige courgettesoep overheen.
  9. Klaar is de romige courgettesoep met gerookte zalm.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

31 Commentaar

  1. Een heerlijk soepje, ik lust alleen geen zalm en had nog spekjes in huis en heb die er door gedaan, misschien niet echt goed en gezond maar voor een keer wel lekker.

    1. Zalm is inderdaad een iets gezondere keuze (vanwege de aanwezige omega-3 vetten) dan spek (wat veel verzadigd vet bevat). Maar voor een keertje is dat geen enkel probleem. Ik heb ook best wel een paar recepten met spek op de website staan. Met mate kan dat best.

  2. Ik weet niet wat er bij mij gebeurd is, ik hou van courgettes, ui, alle ingrediënten die erin zitten, maar ik heb afgezien om de zalm bij de soep te doen, omdat ik dat zonde van de zalm vond.
    Ik vond de soep zelf namelijk helemaal niet lekker, heb hem zelfs weggegooid. Inderdaad erg bitter! Misschien had ik alles eerst moeten bakken/koken: ui, courgette etc. i.p.v. rauw in de blender?

    Groetjes,
    Mandy

    1. Hi Mandy,

      Ik heb even goed verder gezocht naar mogelijk oorzaken. Van oorsprong bevatten courgettes de giftige stof cucurbitacine, maar telers zijn er via plantenveredeling in geslaagd het gehalte van deze stof tot praktisch nul terug te dringen. Niettemin komt het soms voor dat zelf gekweekte courgettes toch te hoge concentraties cucurbitacine bevatten. Deze stof geeft een bittere smaak, men raadt daarom af om courgettes en pompoenen die bitter smaken te eten.

      Waar heb je de courgette vandaan? Als je hem gekocht hebt in een winkel kun je hier misschien wat over navragen. Als cucurbitacine de oorzaak was, is het in elk geval goed dat je het niet gegeten hebt.

      Groetjes, Carlo

    1. Hi Atty,

      Je kunt hem zeker invriezen, maar ik zou hem wel zonder de zalm invriezen. Niet alleen om dat het lekkerder is, maar gerookte zalm blijft ook een gevoelig product denken aan bacteriën.

      Groetjes,

      Carlo

  3. Hoi. Heerlijk. Ik heb als variatie toch alles gefruit en prei toegevoegd en toen het even gekookt had nog spinazie toegevoegd. Een heerlijke soep. Roomkaas als allerlaatste erin gedaan even met de staafmixer alles fijn gemaakt.

  4. Hoi Carlo, wederom bedankt voor dit heerlijke en super makkelijke recept! Wat een (onverwacht) lekkere soep, echt smullen! Groetjes Barbara.

    1. Dag Lies,

      Het is een hoofdgerecht. Als je de ingrediënten afweegt dan kom je op een kilo voedsel voor 2 personen, los van het water. Als iemand echt nog meer zou willen eten, dan kun je altijd nog een klein beetje extra vis erin doen.

      Groetjes, Carlo

  5. Hoi, Ik ben dit gerecht ook van plan vanavond voor mezelf te maken, maar ik ben totaal geen keukenprinces. Is het nu de bedoeling dat je plakjes gerookte zalm in de soep doet, of moet je eerst een moot zalm kopen en deze even bakken? (Maar dan is het toch geen gerookte zalm meer? )

    1. Het makkelijkste is het om 200 gram gerookte zalm te kopen. Dan kun je die zo (zonder iets extra’s te hoeven doen) in de soep doen.

      Ikzelf vind het nóg lekkerder om verse zalm te kopen en die te zelf te roken, maar dan heb je dus ook een rook oven nodig.

  6. Heerlijke soep.Ik heb er in plaats van een ui een prei bij gebruikt. Eerst de prei smoren daarna de stukken courgette erbij en water. Even koken bouillonblokken erdoor en met de staafmixer gladmaken. Dan een scheut kookroom ipv verse roomkaas erdoor.

  7. Hoi de soep was idd lekker maar de zalm is wel een aanrader anders is hij idd wat bitter. En mijn blender kreeg het niet geslikt dus ik heb alles in een pan laten garen en dan gemixt.

  8. Ik vond de soep wel lekker, maar er zat wel een bittere smaak aan. Mijn vriend vond het daardoor niet lekker. Zijn daar nog tips voor? Ik had al iets extra roomkaas toegevoegd, maar dat is natuurlijk niet zo gezond.

    1. Hi Kirsten, wat apart. Een bittere smaak kun je opheffen door wat zout te gebruiken. Extra zuivel helpt tegen een zure smaak. Ik hoop dat hij de volgende keer weer lekker smaakt! Groetjes, Carlo

    1. Fijn te horen Mirjam en de tip valt zeker in de categorie “gezondere keuze”. Minder vet, ietsjes meer suiker maar niet noemenswaardig en veel minder kcal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *