Toscaanse broodsalade (panzanella)
Spread the love!

Over de Toscaanse broodsalade (Panzanella)

Met deze Toscaanse broodsalade blijk maar weer hoe goed ze in Italie zijn als het gaat om simpel lekker en lekker simpel. Heerlijke salade!

Panzanella is een voorgerecht uit de Italiaanse keuken van oud brood, doordrenkt met gesneden tomaat, gekruid met basilicum en vinaigrette. Het stamt uit de armeluiskeuken en was bedoeld om goedkoop restjes op te maken, vergelijk de Nederlandse broodpap. Panzanella komt oorspronkelijk uit de regio’s Toscane en Umbrië.

Dit gerecht is een afgeleide van de Panzanella. Er zijn wat elementen toegevoegd om hem om te toveren tot een complete maaltijdsalade, de Toscaanse broodsalade.

Het Toscaanse broodsalade (Panzanella) recept

Toscaanse broodsalade (panzanella)
Toscaanse broodsalade (Panzanella)
Stemmen: 3
Score: 3.33
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Toscaanse broodsalade (panzanella)
Toscaanse broodsalade (Panzanella)
Stemmen: 3
Score: 3.33
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Begin als eerste door de over aan te zetten. Als je een grill stand hebt, dan gaat dat nog beter. Snijd de ciabatta in brokjes en leg die op een ovenschaal in de oven. Met hete lucht duurt het wat langer voordat het brood krokant is, met de gril gaat het sneller. Let wel op met de grill dat het brood niet aanbrand.
  2. Snijd de tomaten door midden en verwijder het kroontje. Snijd vervolgens de halve tomaten in vieren. Zo bestaat elke tomaat nu uit 8 stukjes. Doe deze in een grote kom.
  3. Snijd vervolgens de komkommer in blokjes. Niet te klein, maar ook niet te groot. De grootte is bepalen voor de tekstuur van het gerecht. Doe de komkommer bij de tomaten.
  4. Schil de rode uit en snijd deze door midden. Snijd vervolgens hele dunne plakjes zodat je halve maantjes krijg. Doe de rode ui vervolgens ook in de kom.
  5. Pak nu de basilicum en pluk de blaadjes los. Pluk een flinke hand. Scheur de blaadjes in stukken en voeg deze toe aan de salade.
  6. Schenk er een flinke scheut olijfolie overheen. Pak hiervoor je beste olijfolie. De kwaliteit van de producten bepalen de smaak van dit gerecht.
  7. Strooi er nog wat zout overheen en hussel het geheel goed door elkaar.
  8. Verdeel het gerecht over de borden en garneer het met de geroosterde ciabatta. En klaar is de Toscaanse broodsalade op basis van de Panzanella.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.