Over de boerenkool met worst zonder aardappelen
Hoe lekker zou het zijn om boerenkool met worst te kunnen eten zonder proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten) te combineren? Je lichaam wordt daar erg blij van.
Koolhydraten en eiwitten die tezamen worden gegeten kunnen niet optimaal verteerd worden. De afbraak van eiwitten vindt grotendeels in de maag plaats en daarvoor is een zure omgeving nodig. De afbraak van koolhydraten vindt al plaats in de mond, en verder in de dunne darm. Daarvoor is geen zure omgeving nodig. Het tegelijk eten van deze twee brengt je lichaam dus in een dilemma.
In deze boerenkool zit wel vlees, maar geen aardappelen. Vandaar dat deze boerenkool optimaal voldoet aan het alkalische dieet ofwel eetpatroon.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Het boerenkool met worst zonder aardappelen recept
- 150 gram boerenkool
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 stuk knoflook
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 stuk koolraap
- 1 stuk rode ui
- 1 stuk rookworst
- Zet heel snel een pan op het vuur met een laag water en hang hierin een stoommand. Doe de boerenkool in de stoommand en leg de rookworst (zonder verpakking) bovenop de boerenkool. Dek de stoommand af met een deksel. Zet het vuur lager zodra het water kookt.
- Snijd de koolraap in blokjes. Hier zit de uitdaging. Het snijden is nog niet zo makkelijk waardoor je het mogelijk niet redt om het gerecht in zijn geheel binnen 15 minuten te bereiden. Let echter liever goed op je vingers! Als je er langer over doet dan 5 minuten, houd dan de boerenkool in de gaten. Die pan hoeft slechts 12-13 minuutjes op het vuur te staan. Als je die langer laat staan kan die te gaar worden.
- Kook de blokjes in een magnetrondoos gaar in 8-9 minuten op 1.000 Watt.
- Snijd vervolgens de ui in kleine stukjes en hak het teentje knoflook fijn. Doe een klont boter in een braadpan. Fruit het uitje samen met de knoflook.
- Zodra de koolraap gaar is kun je de boerenkool, koolraap, ui, knoflook en de eetlepel grove mosterd goed door elkaar husselen. Eventueel stampen als je dat lekkerder vindt.
- Verdeel het over de borden en leg de rookworst er bovenop.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Waarom gaan de blokjes in de magnetron?? Daar knappen ze toch niet van op? Heb je misschien een beter alternatief?
Bereiden in de magnetron is een prima manier en ik koos er in dit geval voor, omdat het zo snel gaat. Je kunt ze ook koken in een laagje water. Dat duurt alleen langer (10-12 minuten nadat het water kookt) en je verliest wat meer vitaminen in het kookvocht, vergeleken bij het bereiden in de magnetron. Je kunt ze ook stomen. Dat zal zo’n 12-14 minuten duren, nadat het water kookt. Door te stomen verlies je weer minder vitaminen dan koken, maar nog steeds iets meer vergeleken bij de magnetron.
Onderaan de streep maakt het allemaal niet zo veel uit en is het verlies van vitaminen te verwaarlozen. Zeker als je in de regel al genoeg groente en fruit eet. Dan krijg je meer dan voldoende essentiële voedingsstoffen binnen.
Hey Carlo,
Ik ben slank en moet eerder wat zwaarder worden dan afvallen. De vertering van het voedsel verloopt goed. Dan zou ik toch ook aardappelen kunnen nemen en ze hebben net als alle groentes een ontzurende werking in het lichaam.
Sommige recepten hoort wat vlees bij, maar ik vermijd het zoveel mogelijk.
Vr. Gr. Joke
Hi Joke,
Ja hoor, je kunt ook kiezen voor aardappelen. Ze hebben inderdaad ook een base-vormend effect. Vlees is ook niet ongezond. Alleen eten sommigen er te veel van. Als je per week niet meer dan 500 gram vlees eet (waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees), dan zit je helemaal goed.
Met gezonde groeten, Carlo
Hoi Carlo,
Dat afvallen is voor ons helemaal niet van belang. Wij hebben slank figuur en wegen eerder te licht, dan moeten we soms echt wat zwaarder in gewicht worden. Je kan dan toch ook wat aardappelen eten.
Meestal worden aardappelen met een groente en vlees gegeten. Maar omdat vlees verzurend is eet ik het zij weinig mogelijk, maar sommige recepten hoort wel wat vlees/vis bij. De vertering van het voedsel verloopt goed, ik krijg er geen darmkrampen/buikpijnen van.
Vr. Gr. Joke
Lekker gegeten heb inderdaad half half gedaan!! Bedankt voor je antwoord en een fijne jaarwisseling Cisca.
Carlo ik heb ook altijd knolselderij in huis ik kan denk ik ook half / half koolraap doen?
En welke rookworst kan ik het beste nemen?
Bedankt en fijne Kerst Cisca.
Oh ja, dat zeker. Het is superleuk om dat soort experimenten te doen. Hetzelfde, maar toch weer net wat anders.
Qua rookworst kies ikzelf het liefste voor een extra magere rookworst en een kleintje. Rookworst is niet het gezondste onderdeel, maar zo beperk je de schade nog een beetje ;-).
Jij ook een hele fijne Kerst! Groetjes, Carlo
Hey Carlo, deze ga ik vanavond maken maar in de ingrediëntenlijst staat groene kool, moet neem ik aan boerenkool zijn, toch ? ?
Hi Diana, inderdaad! Geen idee waar ik zat met mijn gedachten :-). Gelijk even aangepast. Dank voor de tip en alvast eet smakelijk, Carlo