Boerenkool met worst zonder aardappelen
Spread the love!

Over de boerenkool met worst zonder aardappelen

Hoe lekker zou het zijn om boerenkool met worst te kunnen eten zonder proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten) te combineren? Je lichaam wordt daar erg blij van.

Koolhydraten en eiwitten die tezamen worden gegeten kunnen niet optimaal verteerd worden. De afbraak van eiwitten vindt grotendeels in de maag plaats en daarvoor is een zure omgeving nodig. De afbraak van koolhydraten vindt al plaats in de mond, en verder in de dunne darm. Daarvoor is geen zure omgeving nodig. Het tegelijk eten van deze twee brengt je lichaam dus in een dilemma.

In deze boerenkool zit wel vlees, maar geen aardappelen. Vandaar dat deze boerenkool optimaal voldoet aan het alkalische dieet ofwel eetpatroon.

Het boerenkool met worst zonder aardappelen recept

Boerenkool met worst zonder aardappelen
Boerenkool met worst zonder aardappelen
Stemmen: 7
Score: 4.43
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Boerenkool met worst zonder aardappelen
Boerenkool met worst zonder aardappelen
Stemmen: 7
Score: 4.43
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Zet heel snel een pan op het vuur met een laag water en hang hierin een stoommand. Doe de boerenkool in de stoommand en leg de rookworst (zonder verpakking) bovenop de boerenkool. Dek de stoommand af met een deksel. Zet het vuur lager zodra het water kookt.
 2. Snijd de koolraap in blokjes. Hier zit de uitdaging. Het snijden is nog niet zo makkelijk waardoor je het mogelijk niet redt om het gerecht in zijn geheel binnen 15 minuten te bereiden. Let echter liever goed op je vingers! Als je er langer over doet dan 5 minuten, houd dan de boerenkool in de gaten. Die pan hoeft slechts 12-13 minuutjes op het vuur te staan. Als je die langer laat staan kan die te gaar worden.
 3. Kook de blokjes in een magnetrondoos gaar in 8-9 minuten op 1.000 Watt.
 4. Snijd vervolgens de ui in kleine stukjes en hak het teentje knoflook fijn. Doe een klont boter in een braadpan. Fruit het uitje samen met de knoflook.
 5. Zodra de koolraap gaar is kun je de boerenkool, koolraap, ui, knoflook en de eetlepel grove mosterd goed door elkaar husselen. Eventueel stampen als je dat lekkerder vindt.
 6. Verdeel het over de borden en leg de rookworst er bovenop.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

10 Commentaar

  1. Bereiden in de magnetron is een prima manier en ik koos er in dit geval voor, omdat het zo snel gaat. Je kunt ze ook koken in een laagje water. Dat duurt alleen langer (10-12 minuten nadat het water kookt) en je verliest wat meer vitaminen in het kookvocht, vergeleken bij het bereiden in de magnetron. Je kunt ze ook stomen. Dat zal zo’n 12-14 minuten duren, nadat het water kookt. Door te stomen verlies je weer minder vitaminen dan koken, maar nog steeds iets meer vergeleken bij de magnetron.

   Onderaan de streep maakt het allemaal niet zo veel uit en is het verlies van vitaminen te verwaarlozen. Zeker als je in de regel al genoeg groente en fruit eet. Dan krijg je meer dan voldoende essentiële voedingsstoffen binnen.

 1. Hey Carlo,
  Ik ben slank en moet eerder wat zwaarder worden dan afvallen. De vertering van het voedsel verloopt goed. Dan zou ik toch ook aardappelen kunnen nemen en ze hebben net als alle groentes een ontzurende werking in het lichaam.
  Sommige recepten hoort wat vlees bij, maar ik vermijd het zoveel mogelijk.
  Vr. Gr. Joke

  1. Hi Joke,

   Ja hoor, je kunt ook kiezen voor aardappelen. Ze hebben inderdaad ook een base-vormend effect. Vlees is ook niet ongezond. Alleen eten sommigen er te veel van. Als je per week niet meer dan 500 gram vlees eet (waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees), dan zit je helemaal goed.

   Met gezonde groeten, Carlo

 2. Hoi Carlo,
  Dat afvallen is voor ons helemaal niet van belang. Wij hebben slank figuur en wegen eerder te licht, dan moeten we soms echt wat zwaarder in gewicht worden. Je kan dan toch ook wat aardappelen eten.
  Meestal worden aardappelen met een groente en vlees gegeten. Maar omdat vlees verzurend is eet ik het zij weinig mogelijk, maar sommige recepten hoort wel wat vlees/vis bij. De vertering van het voedsel verloopt goed, ik krijg er geen darmkrampen/buikpijnen van.
  Vr. Gr. Joke

 3. Carlo ik heb ook altijd knolselderij in huis ik kan denk ik ook half / half koolraap doen?
  En welke rookworst kan ik het beste nemen?
  Bedankt en fijne Kerst Cisca.

  1. Oh ja, dat zeker. Het is superleuk om dat soort experimenten te doen. Hetzelfde, maar toch weer net wat anders.

   Qua rookworst kies ikzelf het liefste voor een extra magere rookworst en een kleintje. Rookworst is niet het gezondste onderdeel, maar zo beperk je de schade nog een beetje ;-).

   Jij ook een hele fijne Kerst! Groetjes, Carlo

 4. Hey Carlo, deze ga ik vanavond maken maar in de ingrediëntenlijst staat groene kool, moet neem ik aan boerenkool zijn, toch ? ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *