Over het Shakshouka recept
Shakshouka of shakshuka is een traditioneel gerecht. Het is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui, gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper.
Het gerecht vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. De precieze herkomst van shakshouka wordt betwist, zo valt er op Wikipedia te lezen.
In plaats van de komijn en paprikapoeder heb ik gekozen voor de Jonnie Boer Ras el Hanout kruidenmix. Simpelweg omdat ik dacht paprikapoeder in huis te hebben… wat niet het geval bleek te zijn 🙈. De Jonnie Boer Ras el Hanout kruidenmix was het beste alternatief. Deze mix bevat: paprika, korianderzaad, komijnzaad, 14% kaneel, 9,9% gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment. Er zitten dus wat meer verschillende kruiden in, maar de basis is precies wat nodig is voor dit gerecht. Een ideaal alternatief en het kruidenmengsel voegt met de ingrediënten als gember en kaneel een krachtige extra smaak toe.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Ik heb nog wel wat artisjokharten toegevoegd. Hierdoor wordt het qua volume en variatie een volledige maaltijd. En als er iets belangrijk is, dan is het wel voldoende groenten eten. Daarom bevatten alle recepten op deze website ook zo veel groenten.
Verder gebruik ik een hapjespan om dit gerecht te bereiden. Die pan heeft een deksel en dat maakt het makkelijker om de eieren sneller te pocheren in de saus. Je kunt er zelf voor kiezen hoe gaar je de eieren wilt koken. Gewoon door af en toe de deksel op te tillen en voorzichtig in de eidooier te duwen met je vingertop. Beweegt de dooier nog behoorlijk, dan zal het eigeel eruit lopen. Houd je daar niet van? Gaar het ei dan nog wat langer, totdat deze hard aanvoelt wanneer je er in prikt. Het is geen kwestie van goed of fout, maar simpelweg van smaak.
Geniet van deze Shakshouka. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. Het plaatje heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.
Het Shakshouka recept
- 200 gram aardappelpartjes met schil
- 240 gram artisjokharten
- 2 stuks eieren
- 1 beetje gedroogde chilipeper
- 1,5 theelepel Jonnie Boer Ras el Hanout kruidenmix
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 beetje peper
- 390 gram tomatenblokjes met knoflook
- 1 stuk zoete ui
- 1 beetje zout
- Maak de ui schoon en snijd deze in halve maantjes.
- Doe de olijfolie in de pan.
- Voeg de ui toe.
- Fruit deze kort.
- Doe de aardappelpartjes erbij.
- Snijd de artisjokharten doormidden en voeg deze ook toe.
- Voeg de Jonnie Boer Ras el Hanout kruidenmix toe samen met wat zout en chilipeper.
- Roerbak het geheel kort.
- Voeg de tomatenblokjes met knoflook toe en roer het geheel goed door elkaar.
- Breek de eieren open en leg deze bovenop het gerecht.
- Doe een deksel op de pan en gaar het geheel 7 minuten.
- Strooi nog een klein beetje peper en zout over de eieren.
- Klaar is de Shakshouka. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Ik stink er al weer in! Ik ben gewoon geen Tajene fan! Alles smaakt het zelfde, voor mij. In de kruidenkast is weer plek waar de Ras el Hanout kruiden stond. Alhoewel, misschien is het nog iets voor een kruiden brood of cake. Je weet wel: zo’n lekkere vette!D. Ik eet altijd alles op wat ik maak, dus morgen de ander helft:(
Smakelijke groeten,
Michel Smult
Dag Michel,
Jammer dat deze niet in de smaak viel. Hopelijk viel het de dag erna nog enigszins mee.
Hopelijk valt het volgende gerecht wel weer in de smaak.
Groetjes,
Carlo
Leuk, lekker gerecht. En ja heerlijk met de artisjokken erdoorheen, en het eitje maakt het helemaal af. Wederom een blijvertje
Daar word ik dan weer blij van, dankjewel voor het delen!
heerlijk gerecht. ik ben gek op artisjokken.
Goed te horen! 😃👍
Kan ik in plaats van artisjokken ook wat anders nemen?
Jazeker. De basis van Shakshouka is eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, ui en kruiden. De artisjokken zijn dus al een aanvulling op de basis. Je kunt in plaats van artisjokken bijvoorbeeld kiezen voor paprika.