Over het venkel courgettesalade met sardines recept
Deze venkel courgettesalade met sardines is echt een lekker fris en verrassend gerecht. De amandelen en de rozijnen geven het net dat beetje extra.
Sardines zijn superlekkere visjes. Tijdens mijn vakantie in Portugal kwam ik erachter dat sardines een belangrijke rol spelen in de Portugese keuken en cultuur. Daar heb ik ze pas echt leren waarderen toen ik ze geserveerd kreeg als een borrelhapje. Zo uit het blikje op een stukje vers brood. Echt superlekker!
Thuis vond ik ze soms tegenvallen en inmiddels snap ik ook waarom š. De vis in het blikje sardine is niet altijd sardine. Wat?! Yep. Vergeet voorgoed wat er op de voorkant van verpakkingen staat. Kijk altijd, maar dan ook altijd, naar de ingrediĆ«ntenlijst.
-
Receptenboek āEen Bron Van Energieā
Original price was: €19,50.€17,50Current price is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek āAfvallen is k*tā
Original price was: €25,00.€17,50Current price is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je Ć©cht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Alle vissen die als sardine mogen worden verkocht komen uit de orde haringachtigen (Clupeiformes). Haring en sardine behoren ook tot dezelfde familie, de haringen (Clupeidae). De ansjovis echter niet. De Engrualis Ringens is een soort ansjovis, de Latijnse naam van sardine is Sardina Pilgardus. Klinkt wel als ‘sardine’…
Lang verhaal kort?
Het blijkt dat volgens Europese regelgeving 10 verschillende soorten als sardines mogen worden ingeblikt, en dat dit ook gebeurt. Ook haring en sprot liggen als sardine in de Nederlandse supermarkt.
Maar de ingrediĆ«ntenlijst helpt in dit geval niet altijd. Kijk je bijvoorbeeld goed naar wat voor vis in het blikje ‘Princes Sardines in olijfolie’ zit, dan is het ‘Sardines (Sprattus Sprattus)’. Zo bevat een blikje ‘Brunswick Sardines in soja-olie’ de ‘Sardines (clupea harengus: VIS)’.
Maar kijk je naar wat er in het blikje ‘Statesman Sardines in zonnebloemolie’ zit? Dan is het ‘ Sardines (VIS)’. Kortom, het is soms lastig te bepalen wat er nu echt in het blikje zit.
Het blikje ‘Ortiz Sardines borrelblikje’ bevat ‘SARDINES (Sardina pilchardus)’. Die Sardina pilchardus is de echte Europese sardine. Mijn supermarkt heeft deze niet. Het is een hele lekkere sardine, maar er zit wel een nadeel aan. Er zijn geen topkeurmerken of duurzaamheidsmaatregelen bekend van dit product. Dit kan betekenen dat er duurzaamheidsrisico’s zijn op het gebied van milieu, mensenrechten of dierenwelzijn.
Inmiddels heb ik een topalternatief gevonden: ‘Fish Tales Pilchard sardines in olijfolie’. Die bevat ook de echte sardine en is ook zeer smaakvol. Deze heeft wel een vis keurmerk. Ook belangrijk!
Producten met het MSC keurmerk zijn gegarandeerd traceerbaar tot duurzame visserijen die aan de MSC visserijstandaard voldoen. Dat betekent dat er 1. geen overbevissing op het visbestand plaatsvindt (visserijdruk en biomassa zijn gezond) 2. dat er respect is voor het overige zeeleven (zoals vogels, zoogdieren, kwetsbare gebieden) en 3. dat er goed beheer plaatsvindt (vangstafspraken, naleving, controle).
Deze sardines heb ik dan ook gebruikt om dit gerecht te maken. Genoeg over de sardine. Ik zeg: alvast eet smakelijk! En laat me even in een reactie, onder het recept, weten wat je ervan vindt.
PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. Het plaatje heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.
Het venkel courgettesalade met sardines recept
- 30 gram amandelen
- 250 gram cannellinibonen
- 1 theelepel citroensap
- 1 stuk courgette
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 84 gram Fish Tales Pilchard sardines in olijfolie
- 1 beetje peper
- 1 stuk rode ui
- 40 gram rozijnen
- 1 eetlepel tijm
- 1 stuk venkel
- 1 beetje zout
- Meng in een grote kom de olijfolie, citroensap, zout en peper tot een egale dressing.
- Snijd de venkel doormidden en vervolgens in hele dunne plakken en doe de venkel in de kom.
- Snijd de courgette ook in hele dunne plakken en doe dit ook in de kom.
- Snijd de ui in dunne halve maantjes en voeg deze toe.
- Spoel de cannellinibonen af en voeg deze toe.
- Hak de knoflook fijn en voeg deze toe.
- Voeg de rozijnen toe.
- Voeg de tijm toe.
- Hussel het geheel met je handen goed door elkaar en kneed de venkel een beetje.
- Verdeel de venkel courgettesalade over de borden.
- Hak de amandelen grof met een scherp mes.
- Garneer de enkel courgettesalade met de sardines en strooi de amandelen over het gerecht. Klaar is de salade. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo KoolĀ (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.