Zalm met avocadosalade
Spread the love!

Over de zalm met avocadosalade

Deze zalm met avocadosalade is een heerlijk gezond gerecht. Zo’n 80% van de Nederlanders eet te weinig vis terwijl het zo lekker is!

Maar waarom is vis dan zo goed voor je dat we het vaker zouden moeten eten? Het bevat omega-3 vetzuren. Dat zijn vetzuren die ontstekingen afremmen. Je hebt ook omega-6 vetzuren, dat zijn de vetzuren die ontstekingen bevorderen. Een ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Het kan ook het gevolg zijn van een auto-immuun reactie van het lichaam zoals onder meer bij reuma voor kan komen.

Er bestaan ook micro-ontstekingen, die ook wel bekend staan als chronische lagere graad ontstekingen. Dat is dus niet een heftige ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld een bacteriële infectie van een wond, maar het zorgt wel voor een continue lichte activatie van je immuunsysteem. Je lichaam reageert hierop met de uitscheiding van ontstekingsbevorderende stofjes. Vele wetenschappelijke onderzoeken leggen de relatie tussen deze ontstekingsstoffen en welvaartsziekten.

Sommige ingrediënten van onze voeding, zoals de suikers uit bepaalde koolhydraten en omega-6 vetzuren uit bepaalde vetten, veroorzaken chronische micro-ontstekingen of houden deze in stand. Omega-3 vetzuren uit visolie en verschillende micronutriënten zoals vitaminen mineralen en sporenelementen remmen micro-ontstekingen.

Daarom is wat vaker vis eten ook zo belangrijk. Vis is een rijke bron van omega-3 vetzuren.

Het zalm met avocadosalade recept

Zalm met avocadosalade
Zalm met avocadosalade
Votes: 22
Rating: 3.95
You:
Rate this recipe!
Recept Afdrukken
Servings
2 personen
Cook Time
15 minuten
Servings
2 personen
Cook Time
15 minuten
Zalm met avocadosalade
Zalm met avocadosalade
Votes: 22
Rating: 3.95
You:
Rate this recipe!
Recept Afdrukken
Servings
2 personen
Cook Time
15 minuten
Servings
2 personen
Cook Time
15 minuten
Ingredients
Servings: personen
Instructions
  1. Snijd de Romaine sla in stukken en doe deze in een grote kom.
  2. Snijd de komkommer in stukken en voeg die aan de sla toe.
  3. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in de schil in een raster en lepel het vruchtvlees eruit. Dan heb je de avocado gelijk in blokjes. Voeg de blokjes toe aan de sla en komkommer.
  4. Nu is het tijd voor de dressing. Meng 1 flinke eetlepel mayonaise (40 gram), 1 eetlepel appelazijn en 1 theelepel wasabi. Voeg een beetje zout toe om de dressing op smaak te brengen. Ikzelf houd wel van een beetje scherpe dressing, dus ik voeg wat extra wasabi toe. Proef even goed wat jijzelf lekker vindt.
  5. Verdeel de salade over de borden.
  6. Zet dan een klein braadpannetje op het vuur met een heel klein beetje olie. Zet het vuur halfzacht en leg de zalm in de pan.
  7. Herman den Blijker legt in het filmpje uit hoe je de zalm bakt in een pan met olijfolie en daarna een beetje boter.
  8. Haal de zalm uit de pan en breek deze in stukken. Druppel er wat sojasaus overheen en leg de stukjes zalm op de salade. Klaar is de zalm met avocadosalade.
  9. Eet smakelijk!
Recipe Notes

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

7 Commentaar

  1. Niet om te zeuren, maar roomboter is toch echt een zuivel product. Dus op deze manier is het gerecht niet zuivelvrij. Als je namelijk zoals ik niet tegen koemelk eiwit kan, krijg je hiervan als nog een allergische reactie.

    1. Klopt helemaal, de categorie zuivelvrij is per ongeluk toegekend aan dit recept. Ik heb het gelijk even gecorrigeerd. Dankjewel voor de tip 👍.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *