Boerenkool banaan amandelmelk smoothie
Spread the love!

Over de boerenkool banaan amandelmelk smoothie

Een groene smoothie met boerenkool begin ik toch echt steeds lekkerder te vinden. De boerenkool banaan amandelmelk smoothie is ook weer zo’n gezond recept.

Boerenkool had misschien beter gepast bij Popey. In 100 gram boerenkool zit namelijk bijna twee keer zoveel energie als in spinazie. Ook zit er 20% meer eiwitten in boerenkool. Daarbij zitten er meer antioxidanten in boerenkool dan in spinazie.

Wat betekent antioxidant eigenlijk? Elke lichaamscel heeft zuurstof nodig; dat is een essentieel onderdeel van de stofwisseling. Tijdens dit proces ontstaan ook vrije radicalen. Die kunnen andere cellen in het lichaam beschadigen. Een antioxidant beschermt hier tegen.

Behalve door onze eigenlijk lichaamsprocessen kunnen ook stoffen van buiten vrije radicalen vorming veroorzaken. Denk daarbij aan ultraviolet zonlicht, straling (zoals röntgenstraling), sigarettenrook en stress.

Deze vrije radicalen energie moet geneutraliseerd worden. Dat is een functie van de antioxidanten.

Ons lichaam heeft stoffen in huis die de schadelijke vrije radicalen neutraliseren. Dat zijn vitamines en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, selenium, vitamine E, magnesium. Die groep heet antioxidanten. Antioxidanten is dus een verzamelnaam.

Nog een tip. Ik maak zelf amandelmelk. Zelf amandelmelk maken is namelijk heel simpel, veel lekkerder en bevat geen extra toevoegingen. Dus zonder suiker, maar wel vol met amandelen. Veel meer dan de 2% amandelen, wat sommige producten doen. Jawel, in sommige merken amandelmelk zit maar 2% amandelen. Dat is erg weinig, maar wordt gecompenseerd door allerlei toevoegingen. Die toevoegingen zijn niet nodig als je het zelf maakt.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het boerenkool banaan amandelmelk smoothie recept

Boerenkool banaan amandelmelk smoothie
Boerenkool banaan amandelmelk smoothie
Stemmen: 24
Score: 3.63
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Boerenkool banaan amandelmelk smoothie
Boerenkool banaan amandelmelk smoothie
Stemmen: 24
Score: 3.63
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Maak eerst de amandelmelk (zie ook: zelf amandelmelk maken).
 2. Voeg de 150 gram boerenkool toe aan de amandelmelk. Zet de blender aan en blend het goed tot een egaal geheel. Door de boerenkool als eerste te blenden, voorkom je dat er nog veel stukjes boerenkool in je smoothie zitten. Sommige mensen vinden dat minder lekker.
 3. Schil de twee bananen en breek ze in stukken. Voeg deze ook toe aan de amandelmelk en boerenkool. Zet de blender opnieuw aan. Blend het wederom tot een egale smoothie.
 4. Chiazaad zit ook weer vol vitmamines en mineralen. Als optie kun je nog twee eetlepels chiazaad toevoegen. Zet dan de blender nog even heel kort aan. Dan hoef je niet meer te roeren en zijn de zaadje gelijk mooi verdeeld over het geheel.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

11 Commentaar

  1. Vers heeft de eerste voorkeur, dan diepvries en dan pas uit pot of blik. Aan groenten in blik/pot wordt vaak zout toegevoegd en daar krijgt een gemiddelde Nederlander te veel van binnen. Wees daar dus voorzichtig mee, let op je zoutinname.

   Of het ook niet zo lekker is, durf ik niet te zeggen. Dat zou je even kunnen testen.

 1. Hai Carlo,
  Ik heb vandaag deze smootie gemaakt. Ik vond ‘m met 2 bananen te zoet. Heb jij ‘m al eens met een avocado en wat druppels tabasco of een stukje spaanse peper? Dat lijkt me wel een lekker pittige versie.

  Ben benieuwd hoe dat smaakt, ga ‘m van de week uitproberen. Houd je op de hoogte.

  Trouwens, ik zit nu anderhalve maand trouw aan de smootie. Zo’n 1 1/2 liter per dag, ik moet zeggen dat ik barst van de energie. En dat terwijl ik, zodra de dagen echt korter worden, ik het liefst in winterslaap ga.

  1. Hi Petra,

   Ik heb maar 1 of 2 smoothies op de site die wat pittiger zijn. Eentje met tabasco lijkt me leuk om eens te maken. Ik ben benieuwd naar jouw experiment!

   Goed te horen dat je barst van de energie. Mooi he wat een beetje extra groenten en fruit kan doen :-). Top!

   Groetjes, Carlo

  1. Hi James, een groene smoothie is niet veel meer of minder dan groenten en fruit. Ze zijn dus super gezond. Ik zelf drink 1x per dag een groene smoothie omdat ik gewoon kauwen ook belangrijk vind en variatie ook essentieel is.

 2. Oké dankjewel ik heb het nu met gekookte boerenkoolgedaan het is echt lekker maak het morgen weer om mee te nemen naar het werk ga er zeker nog meer proberen.

 3. Ziet er wel lekker uit. Ik wil deze smoothie ook zeker proberen maar moet je de boerenkool gewoon rauw gebruiken of moet je dat eerst koken?

  1. Ik gebruik de boerenkool gewoon rauw. Mocht je dat qua tekstuur niet zo lekker vinden, dan zou je ook voor kunnen kiezen om de boerenkool kort te blancheren en af te blussen met koud water. Dan wordt de boerenkool wat zachter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *