Fasolakia Giaxni

Over het Fasolakia Giaxni recept

Fasolakia Giaxni is een “duur” woord voor groene bonen in tomatensaus 🙂 . Het is een, heel snel te bereiden, Grieks recept. Superlekker en erg gezond!

De sperziebonen (fasolakia) worden gekookt met een eenvoudige Griekse keukentechniek, genaamd “Giaxni”, wat “stomend” betekent.

“Giaxni” is een zeer populaire techniek die gebruikt wordt in verschillende soorten traditionele Griekse recepten, die kunnen bestaan uit vlees, vis of groenten en worden gekookt in een grote pan. Om deze Griekse Fasolakia Giaxni te maken worden de uien eerst gebakken, tot ze zacht en zoet zijn. Dan worden de bonen gestoofd in een op tomaat gebaseerde saus, totdat alle smaken mengen. Het geheel wordt gegarneerd met gehakte peterselie. Ik brokkel er in dit geval feta overheen om er een complete maaltijd van te maken.

Ik kies altijd wel voor de echte feta. Officieel is het zo dat feta een mengsel moet zijn van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied. Echte feta is in de regel wel gewoon bij de supermarkt te krijgen. Het ligt dan naast de koemelk “feta”. Kijk gewoon even goed naar de verpakking en de ingrediënten. De feta op basis van schapen- en geitenmelk is veel lekkerder vind ik.

De Griekse keuken is een mediterrane keuken. Het heeft een aantal gemeenschappelijke kenmerken met de traditionele keukens van Italië, de Balkan, Turkije en de Levant.

De hedendaagse Griekse keuken maakt ruim gebruik van fruit, olijfolie, granen, vis, wijn en vlees (wit en rood, met inbegrip van lamsvlees, gevogelte, konijn en varkensvlees). Andere belangrijke ingrediënten zijn olijven, kaas, aubergine, courgette, citroensap, groenten, kruiden, brood en yoghurt. De meest gebruikte graan is tarwe, maar gerst wordt ook gebruikt. Veel gebruikte ingrediënten voor het dessert zijn onder andere noten, honing, fruit en filodeeg.

In de Griekse keuken wordt geen kokosolie gebruikt, daarom gebruik ik ook olijfolie om in te bakken. Let hiermee wel op. Verhit de pan niet te hoog, want dan loop je het risico dat de olijfolie “verbrandt”. Wanneer je olijfolie te extreem verhit ontstaan er toxische stoffen. Fruit de ui en de knoflook dus rustig aan.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het Fasolakia Giaxni recept

Fasolakia Giaxni
Fasolakia Giaxni
Stemmen: 20
Score: 3.95
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Fasolakia Giaxni
Fasolakia Giaxni
Stemmen: 20
Score: 3.95
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Hak het teentje knoflook fijn.
  2. Maak de ui schoon en snijd doormidden. Snijd de ui vervolgens in dunne halve maantjes.
  3. Doe een eetlepel olijfolie in een grote hapjespan (met deksel).
  4. Fruit de ui en de knoflook.
  5. Voeg vervolgens de sperziebonen toe.
  6. Schenk hier de tomatenblokjes overheen.
  7. Voeg de dille en oregano toe samen met wat peper en zout.
  8. Roer het geheel goed en breng dit aan de kook. Kook de boontjes vervolgens in 3-4 minuten gaar met de deksel op de pan. Proef tussendoor even of ze de juiste "byte" hebben.
  9. Let op! Dit geldt voor diepvriessperziebonen. Met verse bonen duurt het zo'n 14-16 minuten alvorens die gaar zijn. Dat is ook de reden dat ik in dit geval heb gekozen voor diepvriesbonen. Anders red je het niet om het gerecht binnen 15 minuten te bereiden.
  10. Breek ondertussen de fetakaas in brokjes. In dit gerecht is dat lekkerder vergeleken bij in blokjes gesneden feta.
  11. Hak vervolgens alvast de peterselie fijn.
  12. Serveer het gerecht, zodra de sperziebonen gaar zijn, in diepe borden en garneer het met de feta en de peterselie.
  13. Klaar is je Fasolakia Giaxni. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

10 Commentaar

  1. Heerlijk gegeten gaan het de volgende keer met verse bonen proberen. Wel een mooie start voor ons vegetarische verdere leven.

    1. Goed te horen Erik! Vegetarisch is een prima keuze. Als tip, let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je anders zou vinden in vlees, maar als vegetariër ook zeker ook uit andere producten kunt halen. Heel veel gezondheid gewenst, Carlo

    1. Hoi Maria, het is echt een Grieks gerecht waar de feta de smaakmaker is. Huttekase heeft veel minder smaak ban zichzelf. Ik denk dat het daarom niet past als alternatief in dit gerecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *