• Fasolakia Giaxni

Het Fasolakia Giaxni recept

Fasolakia Giaxni
Fasolakia Giaxni
Stemmen: 19
Score: 4.05
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
  • KeukenGlutenvrij, Koolhydraatarm, Vegetarisch
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Fasolakia Giaxni
Fasolakia Giaxni
Stemmen: 19
Score: 4.05
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
  • KeukenGlutenvrij, Koolhydraatarm, Vegetarisch
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Hak het teentje knoflook fijn.
  2. Maak de ui schoon en snijd doormidden. Snijd de ui vervolgens in dunne halve maantjes.
  3. Doe een eetlepel olijfolie in een grote hapjespan (met deksel).
  4. Fruit de ui en de knoflook.
  5. Voeg vervolgens de sperziebonen toe.
  6. Schenk hier de tomatenblokjes overheen.
  7. Voeg de dille en oregano toe samen met wat peper en zout.
  8. Roer het geheel goed en breng dit aan de kook. Kook de boontjes vervolgens in 3-4 minuten gaar met de deksel op de pan. Proef tussendoor even of ze de juiste "byte" hebben.
  9. Let op! Dit geldt voor diepvriessperziebonen. Met verse bonen duurt het zo'n 14-16 minuten alvorens die gaar zijn. Dat is ook de reden dat ik in dit geval heb gekozen voor diepvriesbonen. Anders red je het niet om het gerecht binnen 15 minuten te bereiden.
  10. Breek ondertussen de fetakaas in brokjes. In dit gerecht is dat lekkerder vergeleken bij in blokjes gesneden feta.
  11. Hak vervolgens alvast de peterselie fijn.
  12. Serveer het gerecht, zodra de sperziebonen gaar zijn, in diepe borden en garneer het met de feta en de peterselie.
  13. Klaar is je Fasolakia Giaxni. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het Fasolakia Giaxni recept

Fasolakia Giaxni is een “duur” woord voor groene bonen in tomatensaus 🙂 . Het is een, heel snel te bereiden, Grieks recept. Superlekker en erg gezond!

De sperziebonen (fasolakia) worden gekookt met een eenvoudige Griekse keukentechniek, genaamd “Giaxni”, wat “stomend” betekent.

“Giaxni” is een zeer populaire techniek die gebruikt wordt in verschillende soorten traditionele Griekse recepten, die kunnen bestaan uit vlees, vis of groenten en worden gekookt in een grote pan. Om deze Griekse Fasolakia Giaxni te maken worden de uien eerst gebakken, tot ze zacht en zoet zijn. Dan worden de bonen gestoofd in een op tomaat gebaseerde saus, totdat alle smaken mengen. Het geheel wordt gegarneerd met gehakte peterselie. Ik brokkel er in dit geval feta overheen om er een complete maaltijd van te maken.

Ik kies altijd wel voor de echte feta. Officieel is het zo dat feta een mengsel moet zijn van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied. Echte feta is in de regel wel gewoon bij de supermarkt te krijgen. Het ligt dan naast de koemelk “feta”. Kijk gewoon even goed naar de verpakking en de ingrediënten. De feta op basis van schapen- en geitenmelk is veel lekkerder vind ik.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

De Griekse keuken is een mediterrane keuken. Het heeft een aantal gemeenschappelijke kenmerken met de traditionele keukens van Italië, de Balkan, Turkije en de Levant.

De hedendaagse Griekse keuken maakt ruim gebruik van fruit, olijfolie, granen, vis, wijn en vlees (wit en rood, met inbegrip van lamsvlees, gevogelte, konijn en varkensvlees). Andere belangrijke ingrediënten zijn olijven, kaas, aubergine, courgette, citroensap, groenten, kruiden, brood en yoghurt. De meest gebruikte graan is tarwe, maar gerst wordt ook gebruikt. Veel gebruikte ingrediënten voor het dessert zijn onder andere noten, honing, fruit en filodeeg.

In de Griekse keuken wordt geen kokosolie gebruikt, daarom gebruik ik ook olijfolie om in te bakken. Let hiermee wel op. Verhit de pan niet te hoog, want dan loop je het risico dat de olijfolie “verbrandt”. Wanneer je olijfolie te extreem verhit ontstaan er toxische stoffen. Fruit de ui en de knoflook dus rustig aan.

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt waarom zo veel mensen zo veel baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.

Groene smoothie iPhone app

6 Comments

  1. maria 14 september 2016 om 16:16 - Antwoorden

    Hallo, is het ook lekker om de feta te vervangen door huttenkase?

    • Carlo 14 september 2016 om 16:30 - Antwoorden

      Hoi Maria, het is echt een Grieks gerecht waar de feta de smaakmaker is. Huttekase heeft veel minder smaak ban zichzelf. Ik denk dat het daarom niet past als alternatief in dit gerecht.

  2. Linda 4 september 2016 om 18:38 - Antwoorden

    Snel en lekker, voor het hele gezin 🙂

    • Carlo 5 september 2016 om 09:36 - Antwoorden

      Goed te horen! 😀

  3. Barbara 2 juli 2016 om 18:34 - Antwoorden

    Was weer simpel, snel en erg lekker Carlo!
    Wederom bedankt!
    Groetjes, Barbara.

    • Carlo 3 juli 2016 om 11:12 - Antwoorden

      Hi Barbara, fijn te horen en heel graag gedaan! Groetjes, Carlo

Geef een reactie