Over de komkommer wakame salade met gerookte makreel
Het komkommer wakame salade (zeewier salade) met gerookte makreel recept is een recept dat net te bereiden is binnen de 15 minuten, maar dan heb je ook wat!
Doordat je de oven nodig hebt en relatief veel moet snijden, is het wel een beetje doorwerken om het inderdaad binnen 15 minuten te kunnen bereiden. Het past precies.
Er zit ook wakame in deze salade. Dat is een zeewier salade. Zeewier is een krachtige bron van verschillende mineralen en vitamines. Wakame is één van de rijkste bronnen van calcium. Rijk aan vitamine B complex en de vitamines A, C en K. Hoge concentraties proteïne, ijzer, magnesium, jodium, natrium, chroom, zink, fosfor en kalium.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
Het komkommer wakame salade met gerookte makreel recept
- 1 eetlepel agavesiroop
- 1 eetlepel appelazijn
- 2 theelepels geraspte gember
- 120 gram gerookte makreel
- 1 stuk komkommer
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 stuk rode ui
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels sojasaus
- 125 gram wakame
- 1/2 stuk winterpeen
- 1 beetje zout
- Zet direct de oven op de voorverwarm stand en 200 graden. Mijn combi magnetron doet er ongeveer 3 minuten over om voor te verwarmen. Voor dit recept is dat ideaal.
- Terwijl de oven voorverwarmt, snijd je de rode ui in stukjes. Doe ze direct in een bakje en schenk er flink wat sojasaus overheen. Mocht je nu veel tijd hebben, dan is het nog lekkerder om de rode ui langer te laten marineren.
- Pak een ovenschaal en giet hier een scheut olijfolie in. Vet de bodem goed in. Leg hierop de gerookte makreel. Als er nog een beetje huid aan de gerookte makreel zit, verwijder die dan eerst.
- Zodra de oven op temperatuur is schenk je de marinade over de gerookte makreel heen. Zet de makreel vervolgens 10 minuten lang in de oven.
- Nu heb je dus nog 10 minuten om de salade te bereiden. Snijd de komkommer en de winterwortel in dunne reepjes. Je kan hier wel in variëren. Je kunt beide ook met dunschiller tot dunne plakjes snijden.
- Dan kunnen we nu de dressing maken voor de salade. Doe de sesamolie, azijn, agave siroop en geraspte gember met een beetje zout in een kommetje. Klop deze dressing goed door elkaar. Schenk deze vervolgens over de salade en hussel de salade zo, dat de dressing goed verdeeld is over de komkommer en winterpeen.
- Verdeel de salade over twee borden. Leg de wakame (de zeewier salade) op een hoek van de borden.
- Als het goed is, is nu de makreel klaar. Schep deze voorzichtig uit de ovenschaal met wat uitjes op de makreel en leg deze bovenop de salade.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Wat is de marinade voor de makreel?
Of lees ik het niet goed?
Ik snap het al, denk ik.
Je bedoelt de ui met sojasaus.
Klopt inderdaad, ik hoop dat het gesmaakt heeft!
Een heerlijk recept! Ik heb hem iets aangepast: de marinade aangevuld met verse knoflook en een groen pepertje, limoensap ipv. azijn en honing ipv. agave siroop (had ik niet in huis 😉
Dank je wel voor het delen van de goed gekozen alternatieven, erg handig voor mensen die alternatieven zoeken voor de azijn en agave siroop.
Gemakkelijk te maken en erg lekker!
Gisteren gemaakt, smaakte hemels! In een restaurant had dit niet misstaan..!
Goed te horen!
Maakt het nog uit of je gerookte of gestoomde makreel neemt? Ik vind zelf gestoomde makreel van de visboer lekkerder, hij is zachter van smaak.
Gestoomde makreel kan ook heel goed!
Is sojasaus gezond?
Gefermenteerde soja is al wel beter dan gewone soja. Aziaten nuttigen ook juist de gefermenteerde versies zoals bijvoorbeeld miso en tempé. Verder is de soja saus in dit recept niet het gezonde onderdeel. Soja werkt soms licht verzurend en soms base-vormend. Dat hangt van de samenstelling af. Echter alleen maar basisch eten is ook niet gezond.