Over de prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn
Dit prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn recept is echt een simpel, snel, maar toch zeer smaakvol en exclusief gerecht. Echt een aanrader!
De basilicum roomsaus is met crème fraîche heel erg lekker. Mensen zeggen vaak dat crème fraîche wel een kCal bom is. Dat klopt ook wel. Er zit iets meer dan 400 kCal in 125 gram crème fraîche. Je kunt dus overwegen om de crème fraîche te vervangen en daarvoor in de plaats Griekse yoghurt te gebruiken. Griekse yoghurt bevat 2,5 keer minder kCal vergeleken crème fraîche. In 125 gram Griekse yoghurt zit ongeveer 160 kCal. Voor het recept op de foto heb ik crème fraîche gebruikt, stiekem blijft dat toch het lekkerste om de roomsaus mee te maken. En per persoon krijg je dan 135 kCal meer binnen vergeleken bij de Griekse yoghurt. Gezien de andere ingredienten, mag dat best voor deze avondmaaltijd.
De 300 gram prei per persoon, is per persoon goed voor een kleine 90 kCal. De 125 gram tonijn per persoon, is per persoon goed voor 120 kCal. Dat houdt in dat deze totale maaltijd per persoon ongeveer 450 kCal bevat, zelfs al maak je hem met crème fraîche.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Gezien een vrouw per dag gemiddeld 2.000 kCal en een man per dag gemiddeld 2.500 kCal nodig heeft (op basis van het gemiddelde voor mensen met een weinig actieve leefstijl), valt het dus reuze mee. En kun je het best veroorloven om in dit gerecht een keertje voor crème fraîche te gaan.
Het prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn recept bereiden
- 15 gram basilicum
- 125 gram crème fraîche
- 1 beetje peper
- 600 gram prei
- 1 eetlepel roomboter
- 250 gram tonijnsteaks
- 20 gram walnoten
- 1 beetje zout
- Snijdt als eerste de prei in plakjes. Was de prei goed. Los van bestrijdingsmiddelen, zit er tussen de prei laagjes vaak zand of aarde. In dit geval dus een extra reden om de groente even goed te wassen.
- Neem een hapjespan met een anti aanbaklaag. Doe hier een klont roomboter in. Nadat de boter is gesmolten, kun je de prei toevoegen. Zet het op half vuur en smoor de prei ongeveer 10 minuten. Blijf wel even opletten. Houd het vuur redelijk laag, zodat de prei langzaam smoort. Zo voorkom je ook dat het door zou koken of aan zou branden. Strooi er, voordat je het serveert, nog even wat peper en zout overheen.
- Nu is het tijd voor de basilicum roomsaus. Deze kun je maken met een keukenmachine of staafmixer. Hak met het keukenapparaat eerst de walnoot en de basilicum fijn. Doe er dan de crème fraîche met wat peper en zout bij. Mix dat tot een egale roomsaus.
- Nu is het tijd om de tonijn te grillen. Dit kun je in een steelpan of een grillpan doen. Zet de pan op hoog vuur en wacht tot deze goed heet is. Smeer ondertussen de tonijn in met een klein beetje olijfolie en een beetje peper en zout. Leg de tonijn in de pan en gril de tonijn (afhankelijk van de dikte) 1-2 twee minuten. Draai de tonijn erna om en grill de andere kant nog 1 minuutje. Misschien kan het zelfs nog wel korter. De tonijn smaakt het lekkerste als hij nog een beetje rosé is. Haal de tonijn uit de pan en leg deze even apart.
- Je kunt er nu voor kiezen om heel eventjes de roomsaus in de pan te schenken. Dan is hij niet zo koud meer.
- Verdeel nu de prei over de borden. Schenk er de roomsaus overheen. Snijd de tonijn in brede repen en leg deze op de prei.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Ik heb er een rode punt paprika aan toegevoegd. Was echt lekker. Heeft dan wat meer kleur.
Leuk om te horen en meer groente in altijd goed 😊👍
Bedankt voor het heerlijke recept!
Vandaag gegeten, maar dan met een stukje witvis i.p.v tonijn. We missen de aardappels /pasta niet eens!
Goed te horen, geniet er van!