Venkelsalade met gepaneerde kalfsschnitzel
Spread the love!

Over de venkelsalade met gepaneerde kalfsschnitzel

Deze venkelsalade met gepaneerde kalfsschnitzel is zo simpel te bereiden en zo lekker. Natuurlijk supergezond en binnen 15 minuten klaar. Tenminste, als je kiest voor een kant-en-klaar gepaneerde kalfsschnitzel.

Dit recept heb ik trouwens gekregen van mijn goede vriendin Jennifer, dus bij deze: “Dankjewel Jennifer!”

Ikzelf heb een kalfsschnitzel gekocht en die zelf gepaneerd. Superlekker natuurlijk en weer een stukje gezonder de kant-en-klare versie. Je bent dan alleen wat langer bezig dan 15 minuten. Toch heb ik daar wel voor gekozen. Kijk maar eens op de achterkant van de verpakking van een kant-en-klaar gepaneerde (kalfs)schnitzel. Daar zitten heel wat meer ingrediënten in dan vlees, bloem, ei en paneermeel (tar­we­meel, zout, gist).

Wil jij de kalfsschnitzel ook zelf paneren? Kijk dan hier op deze website Passie voor Horeca (Vlees paneren, bijvoorbeeld schnitzel) hoe je dat doet. Zij hebben een hele goede beschrijving staan. Zij hebben trouwens ook fantastische andere recepten op hun site staan! Niet volgens het Alkaline eetpatroon maar wel een bijzondere bron aan inspiratie voor mensen die graag koken.

Let ook even goed op welke paneermeel je koopt.

Sommige paneermeel bevat: TARWEbloem, volkorenTARWEmeel, gist, glucosestroop, SCHARRELEI, suiker, zout, moutmeel (ROGGE, GERST, TARWE), gedeeltelijk geharde plantaardige olie en vet (palm, raap), TARWEGLUTEN, TARWEzetmeel, erwteiwit, emulgator (SOJAlecithine, E481).

Terwijl de ingrediënten TARWEmeel, zout en gist voldoende zijn en die versie is ook zeker te koop. Koop dus bij voorkeur die versie.

Past dit wel binnen het Alkaline eetpatroon?

Terechte vraag! Jazeker, maar niet 100% volgens het boek “In balance for life”. Huh? Past het nu wel of niet? Laat ik het even toelichten.

Binnen het Alkaline eetpatroon gaat het om de verhouding tussen verzurende en base vormende producten (zie ook de zuur-base tabel). Dit gerecht is perfect in verhouding, dus het past volledig binnen het Alkaline eetpatroon. Maar…

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

De schrijver van het boek “In balance for life” geeft ook wat extra tips voor nog meer gezondheid. Zo ook de volgende tip: “Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarweproducten en graanproducten)”.

Gezien het boek de rode draad is voor elk recept op Supersnel Gezond, houd ik me  bij het bedenken van de recepten ook aan die extra tips. Behalve in dit geval, want paneermeel is zetmeelrijk voedsel en de kalfsschnitzel is proteïnerijk voedsel. Die combinatie kun je beter vermijden volgens de schrijver.

Gezien het geen lap vlees is met een bord vol pasta en ik in dit recept echt heel weinig paneermeel gebruik, heb ik deze extra tip dit keer aan mijn laars gelapt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ongepaneerde kalfsschnitzel. Dan sluit het recept ook aan bij de extra tips. 

Het venkelsalade met gepaneerde kalfsschnitzel recept

Venkelsalade met gepaneerde kalfsschnitzel
Venkelsalade met gepaneerde kalfsschnitzel
Stemmen: 11
Score: 4.36
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Venkelsalade met gepaneerde kalfsschnitzel
Venkelsalade met gepaneerde kalfsschnitzel
Stemmen: 11
Score: 4.36
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Snijd de venkel doormidden. Leg de venkel op de platte kant en snijd de stengels eraf. Snijd vervolgens de venkel in zo dun mogelijke halve maantjes. Snijd vervolgens de stengels in dunne plakjes, die kun je ook eten en die geven wat extra kleur aan de salade.
  2. Maak vervolgens de rode ui schoon. Snijd die ook doormidden. Leg de rode ui op de platte kant en snijd deze vervolgens ook in dunne halve maantjes. Voeg de rode ui toe aan de venkel.
  3. Hak het halve bosje peterselie in grove stukken en doe die bij de venkel en de rode ui.
  4. Voeg vervolgens de kappertjes toe.
  5. Nu is het tijd voor de dressing. Meng een eetlepel halvanaise met het sap van een halve citroen. Voeg wat peper en zout toe en mix het geheel tot een egale dressing. Schenk de dressing over de salade.
  6. Hussel het geheel goed door elkaar.
  7. Doe een klont boter in de pan. Draai het vuur halfhoog en bak de gepaneerde kalfsschnitzel, ongeveer 2 minuten per kant, mooi goudbruin.
  8. Verdeel de salade over de borden en leg de gepaneerde kalfsschnitzel ernaast. Klaar is je venkelsalade met gepaneerde kalfsschnitzel recept. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

3 Commentaar

  1. Erg lekker! Ik had 400gr venkel ipv 600gr, heb er nog een appel bij gedaan en de kalfsschnitzel alleen met zout en peper gebakken.

  2. Er was bij ons alleen kalfsschnitzel te vinden bij de echte slager. Zelf paneren dus! Voordeel is dat je het dan ook zelf moet kruiden, dus wordt het dan minder zout!
    We hebben gesmuld! Ik ga het zeker nog eens maken.
    Zijn 3 eetlepels kappertjes hetzelfde als 50 gram? Beetje verwarrend. Ik had er al 3 eetlepels bij gemikt toen ik 50 gram tegenkwam.?

    1. Hi Marije, goed te horen. Ja, zelf paneren is stiekem veel lekkerder ;-). De 3 eetlepels komen inderdaad overeen met de 50 gram. Ik zal dat even gelijk trekken. Dankjewel voor de tip! Groetjes, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *