Over harira
Harira is de nationale Marokkaanse soep van Berberse afkomst. Harira is een gebonden, rijk gevulde soep. Dit is de snelst te bereiden variant.
In de verschillende streken in Marokko bestaan verschillende varianten op deze soep. Volgens wikipedia wordt de harira dagelijks gegeten tijdens de ramadan bij het verbreken van het vasten (ik zou dat eens moeten navragen bij een vriendin van mij). Als het inderdaad zo is, dan is het wel een goede keuze. Harira bevat veel ingrediënten met verschillende vitamines.
Daarnaast vult hij ook enorm. Dit komt dankzij de combinatie van groenten en peulvruchten. Die bevatten gezamenlijk heel veel vezels. Die zijn niet alleen heel erg gezond voor je, maar ze zorgen ook voor een langdurig verzadigd gevoel.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Harira is dus een gebonden, rijk gevulde soep. De belangrijkste ingrediënten zijn: tomaten, kikkererwten, linzen en selderij. Ik heb de verhouding zo aangepast dat hij, los van de 15 minuten regel, ook weer past binnen de regels van het Alkaline eetpatroon. Het eetpatroon dat de rode draad is van Supersnel Gezond.
Deze variant van harira is een soep die je echt kunt zien als een avondmaaltijd. Het is lekker, warm en vult goed.
In sommige recepten zie je dat er rijst of vermicelli wordt meegekookt. Ik vind dat overbodig, omdat de soep al meer dan voldoende koolhydraten per persoon bevat.
Soms zie je harira recepten waarbij er vlees aan toegevoegd is, zoals lams- of kalfsvlees. Dat is zeker ook een optie. Kies dan zo’n 100 gram per persoon en bak het vlees dan eerst samen met de ui en wat olijfolie in de pan en volg daarna de rest van het recept.
Het harira recept
- 200 gram bleekselderij
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel geraspte gember
- 130 gram kikkererwten
- 7,5 gram koriander
- 1 theelepel kurkuma
- 130 gram linzen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 beetje peper
- 390 gram tomatenblokjes
- 70 gram tomatenpuree
- 1 stuk ui
- 0,5 liter water
- 1 beetje zout
- Zet een pan op het vuur.
- Doe de tomatenblokjes in de pan.
- Maak de ui schoon en snipper deze in kleine stukjes. Voeg die vervolgens toe aan de tomaten.
- Snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Voeg die toe aan de tomaten en de ui.
- Voeg de kikkererwten toe.
- Voeg de linzen toe.
- Voeg de olijfolie toe.
- Voeg de kurkuma toe.
- Rasp de gember en voeg die toe.
- Roer het geheel goed door elkaar en breng het op smaak met peper en zout en breng het aan de kook.
- Maak vervolgens een papje door koud water, bloem en de tomatenpuree te mixen. Dit kun je heel snel en gemakkelijk door de ingrediënten in een grote kom te doen en het met een staafmixer te mixen tot een egale substantie.
- Voeg vervolgens het papje toe aan de overige ingrediënten en breng het geheel opnieuw aan de kook.
- Hak ondertussen de koriander fijn en roer dit er vlak voor het opdienen doorheen. Houd een klein beetje achter om het gerecht te garneren.
- Klaar is de harira. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Leuk om een andere variatie te zien als hoe wij hem maken 😉
Nu ben ik natuurlijk wel gelijk heel nieuwsgierig 😀 . Hoe maken jullie harira?
Verrukkelijk. Op slag verliefd op dit geweldige recept. Met stip op nummer één wat mij betreft 🙂
Score! 😀 Altijd leuk om te horen. Geniet er van. Groetjes, Carlo
Kastanjechampignon, toegevoegd als extra, ook al zag ik er geen recept voor. Geeft dan niet te veel calorieën, Carlo? Extra peper mag best wel, zout moet je zelf weten…
mvg Michel Smult
Hi Michel, kastanjechampignons toevoegen kan prima. Dat zorgt zeker niet voor te veel calorieën. Groetjes, Carlo
Carlo ik heb mijn reactie over te pittig bij de verkeerde soep geschreven. Deze vond iedereen behalve mijn puberdochter maar die tel ik niet mee heeeeerlijk. Dank je wel voor dit lekkere recept.
Hi Irma, de pittige was waarschijnlijk de Thaise pompoen? Wel goed te horen dat deze in de smaak viel. Misschien stiekem ook wel bij je dochter zodra ze door de puber fase heen is 😉 . Groetjes, Carlo
Beste Carlo ik vond de soep voedzaam maar ik heb lekkerdere recepten geproefd. Helaas vonden mijn kinderen de soep echt vele malen te pittig. Ik ga dus verder zoeken.
Beste Irma, hé wat jammer. Het kan natuurlijk, smaken verschillen. Hopelijk vinden jullie het volgende recept lekkerder. Groetjes, Carlo.
Carlo moet ik eerst nog iets met die linzen doen of gaan die zo rauw bij de tomaten? groetjes Irma
Hi Irma, linzen uit blik of pot zijn al gekookt. Die kun er dus zo bij doen. Gedroogde linzen is een heel ander verhaal, die zou je eerst apart moeten bereiden. Eet smakelijk alvast! 🙂 Groetjes, Carlo