Over het pitabroodje met falafel en hummus
Het pitabroodje met falafel en hummus is zo lekker, dat je bijna denkt dat het in de categorie fast-food valt. Snel, maar met veel gezonde groenten!
Falafal is vooral bekend in Griekenland, Syrië, Irak en Saoedi-Arabië. Het wordt ook wel Alpagh genoemd (in Yemen). Het wordt gemaakt van groenten zoals 2 soorten bonen of van kikkererwten. Deze worden voor langere tijd in water geweld om erna vermalen en gekneed te worden. Daarna wordt het gefrituurd in hete olie in de vorm van tabletten.
De ingrediënten in Saoedi-Arabië zijn; kikkererwten, ui (naar smaak), peterselie, koriander, komijn, zout en peper. Er gaat ook niets boven zelfgemaakte falafel. De kant-en-klare falafel die ik voor dit gerecht heb gekozen haalt het niet bij de zelfgemaakte. Maar zelf maken lukt niet in een kwartiertje. Daar ben je echt wel wat langer mee bezig. Toch de moeite waard om een keer te proberen, als je wat meer tijd hebt.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Falafel wordt vaak gegeten met een saus van kikkererwten, tahini en limoen (hummus), salade, sumak (een rood-paarsachtig kruid met een citroensmaak) en zout. Het brood wat erbij geserveerd wordt noemen ze ook falafel. Wij noemen het ook wel een pita-broodje.
Het is een ideaal gerecht voor vegetariërs.
Het pitabroodje met falafel en hummus recept
- 125 gram cherrytomaten
- 2 eetlepels citroensap
- 100 gram hummus
- 1 stuk komkommer
- 7,5 gram munt
- 1 eetlepel olijfolie
- 7,5 gram peterselie
- 234 gram pikante falafel
- 5 stuks radijsjes
- 2 stuks volkoren pitabroodjes
- Je kunt de falafel opwarmen in de oven (volgens de verpakking). Verwarm de oven voor op 180 graden. De falafel moet ongeveer 6-8 minuten en het pitabroodje net iets korter. Leg die 1-2 minuten later erbij.
- Snijd ondertussen de komkommer in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in kleine reepjes. Het snijden met een mandoline kan hier helpen.
- Snijd de cherrytomaatjes doormidden en voeg deze toe aan de komkommer.
- Snijd vervolgens de radijsjes in dunne plakjes. Doe dit bij de komkommer en de tomaatjes.
- Hak de munt en peterselie grof en voeg ook dit toe. Hussel het geheel goed door elkaar.
- Maak de dressing door de 100 gram hummus te mengen met de 2 eetlepels citroensap en de eetlepel olijfolie.
- Verdeel alles over de borden.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Ook dit gerecht smaakte weer super lekker!!
Top! Goed te horen 😀
Website pas ontdekt en nu al 2 keer dit gerecht gemaakt, heel erg lekker! we hebben nog wat avocado toegevoegd..
Avocado is inderdaad een hele lekkere aanvulling, goede tip!
Een heerlijk recept! Zelf eet ik het met een dip van Griekse yoghurt, honing en een beetje limoensap. Lekker fris bij de kruidige burger!
Ik vond het heerlijk, die radijsjes bij de salade maken het echt af.
Goed te horen Handrik! Groetjes, Carlo