Over de Provençaalse Tian
Een Provençaalse Tian is een traditioneel ovengerecht dat bestaat uit laagjes verschillende groenten. Het dankt zijn naam aan een tian, wat een ovenschaal van aardewerk is. Dat wordt in de Provence gebruikt om in te koken en gerechten in te serveren. Deze ovenschaal is traditioneel geglazuurd aan de binnenkant en aan de buitenkant ongeglazuurd.
Het gerecht Tian is veranderd in de tijd. Een 18e eeuws woordenboek beschrijft het als “een magere stoofpot”. Het moderne Tian recept bevat geen toegevoegde vloeistof en het gerecht wordt gekookt tot de vloeistof in de ingrediënten is verdampt. In de Provence wordt het gerecht vaak gemaakt met alleen groenten. Ze voegen er ook wel lam, vis of ei aan toe. Geitenkaas is een ingrediënt dat vaak toegevoegd wordt. Tian zou je kunnen omschrijven als een gratin in de Provençaalse stijl. De ingrediënten variëren per regio. Tian wordt wel altijd gemaakt in een oven.
Om de traditie in ere te houden, heb ik er voor gekozen om geitenkaas toe te voegen. Mocht je daar niet zo van houden, dan kun je deze heel gemakkelijk vervangen voor een Italiaanse kaassoort (Grana Padano) of een Zwitserse kaassoort (Gruyère). Die zijn ook ideaal voor het gratineren van een gerecht.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Het Provençaalse Tian recept
- 1 stuk aubergine
- 1 stuk courgette
- 200 gram zachte geitenkaas 50+
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel Provençaalse kruiden
- 2 stuks tomaten
- 1 stuk ui
- LET OP: Dit gerecht is niet binnen 15 minuten te bereiden, wel binnen 15 minuten voor te bereiden. Toch heb ik het op mijn site gezet, omdat ik het verzoek voor een ovengerecht kreeg. Uitzonderingen bevestigen de regel, toch? 😉
- Vet de ovenschaal, of tian (als je die hebt), in met 1 eetlepel olijfolie.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Leg dit onderop in de ovenschaal of de tian.
- Snijd vervolgens de tomaat, courgette en aubergine in plakken. Schik deze op een mooie manier in de ovenschaal.
- Bestrooi het geheel met Provençaalse kruiden.
- Breek de geitenkaas in brokjes. Of, als je kiest voor Grana Padano of Gruyère, rasp dan de kaas. Strooi de kaas over het gerecht en zet het 45 minuten in de oven op 175 graden. Klaar is de Provençaalse Tian!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Beste, welke basis adviseer je?
Rijst?
Of is het de vedoeling er geen basis bij te doen?
Grt suus
Dag Suus, groenten is de basis van elk gerecht op deze site. Het is inderdaad bedoeld om zonder rijst of iets dergelijks te eten. Als er bijvoorbeeld rijst bij gegeten wordt, dan vermeld als ingrediënt en verwerk ik het in de beschrijving. Met gezonde groeten, Carlo
Heb de recepten uit Frankrijk er even bijgepakt en daar schrijven zij dat je beter de groenten dakpansgewijs kunt neerleggen, zodat alle smaken goed bij elkaar komen en het helpt tegen uitdrogen. Ik ga deze binnenkort maken voor 8 personen, ik laat het je weten!
Oeh goeie tip! Kan ik me wat bij voorstellen. Ga ik een volgende keer ook doen.
De keuze van mijn zus, ze is net uit het ziekenhuis. Ik heb het voor haar gemaakt. Vier personen, voor het wachten, met tapas, gedroogde tomaat, feta wikkel met vijg en ham en rode presto op vers gebakken stokbrood!
Volgens mij hebben de kruiden geen kans om te verspreiden, zonder vocht. Of denk ik nu te logisch? Groente pruim dus, gelukkig maakte de presto wat goed erbij. Maar ik vond het geen succes…sorry.
Gelukkig mag ik de volgende donderdag, kiezen!
Je eet de kruiden en dat geeft de smaak. Maar smaken verschillen natuurlijk, jammer dat je het geen succes vond. Ik ben benieuwd wat je volgende keer gaat maken. Heel veel beterschap gewenst voor je zus!
Is het ook te maken met feta?
Feta is iets harder en zal minder snel smelten of kleuren, maar qua smaak ook lekker. Als je voor feta gaat, kies dan de echte feta. Officieel is het zo dat feta een mengsel moet zijn van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied. Echte feta is in de regel wel gewoon bij de supermarkt te krijgen. Het ligt dan naast de koemelk “feta”.
Hee Ellen,
De geiten kaas had meer gedaan, in elk geval Grana Padano, helpt ook niet! (mijn zwager lust geen geitenkaas) Ik probeer meestal eerst het originele recept en oordeel dan! Dus Carlo?
Vanmiddag gemaakt en vanavond koud gegeten in m’n avonddienst , wat een topgerecht, heb alleen 4 tenen knoflook gebruikt, heb ik ook geen last van m’n collega’s 😀
Goed te horen dat hij koud ook lekker is, enne… 4 tenen 😀 ik kan me voorstellen dat ze uit je buurt gebleven zijn 😀
Zalig!
Goed te horen! 😀