Over het snelle tajine met kip en pruimen recept
Deze snelle tajine met kip en pruimen is echt een versnelde versie. De inspiratie komt uit de traditionele Marokkaanse keuken. Snel, superlekker én gezond!
Een tajine is een Marokkaans aardewerken stoofpot. Een tajine bestaat uit een schaal en een relatief hoog kegelvormig deksel. Hieruit kun je het bereide gerecht ook opdienen. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine een beetje op die van een braadpan. Nu heb ikzelf geen tajine. Mijn keuken is niet zo groot en ik mag van mijn vrouw niets meer aanschaffen aan keukenspullen, omdat de keuken al bomvol staat 🙂. Dus ik bereid dit gerecht in een braadpan met deksel. De bereidingstijd van de officiële tajine recepten zijn erg lang. Het vlees wordt vaak een dag van tevoren gekruid en het gerecht staat veel langer op het vuur. Daardoor wordt het extra lekker! Dit is dus echt een megasnelle versie die nog steeds erg lekker is.
Ik gebruik expres de pompoenblokjes uit de diepvries. Qua vitaminen en mineralen verschilt het nauwelijks met verse pompoenblokjes, maar het bereiden gaat wel vele malen sneller. De diepvries pompoenblokjes zijn heel klein gesneden en daardoor snel gaar. Zo lukt het net om dit recept binnen 15 minuten te bereiden.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van soms 20 of meer specerijen. Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen. Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling.
Ik gebruik de ras el hanout van Jonnie Boer (bekende chef-kok en eigenaar van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle). Die is onder andere te koop bij een supermarkt met een groot assortiment. Het is een vereenvoudigde versie die ook erg lekker is.
PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.
Het snelle tajine met kip en pruimen recept
- 25 gram amandelen blanke
- 450 gram diepvries pompoenblokjes
- 75 gram gedroogde pruimen
- 300 gram kipfilet
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel ras el hanout van Jonnie Boer
- 1 stuk rode paprika
- 1 stuk ui
- 1 beetje zout
- Meng de olijfolie met de ras el hanout en wat zout, zodat er een egale marinade ontstaat.
- Marineer hiermee de kipfilet.
- Maak de ui schoon en snijd deze in halve maantjes.
- Hak de knoflook in fijne stukjes.
- Zet een hapjespan, waar een deksel op past, op hoog vuur.
- Braad hierin de kip, samen met de ui en de knoflook.
- Bak de kip kort aan beide kanten totdat de kip lichtbruin is. De kip hoeft nu nog niet helemaal gaar te zijn, die kan nog even doorgaren met de rest van de ingrediënten.
- Voeg vervolgens de pompoenblokjes toe en doe de deksel op de pan.
- Houd het wel in de gaten, de kip mag niet aanbranden. Draai de kipfilet indien nodig. Gaat het echt te hard, zet het vuur dan iets lager of voeg een klein beetje water toe om het verbranden te voorkomen.
- Maak ondertussen de paprika schoon en snijd deze in blokjes. Voeg de paprika gelijk toe aan de kip en de pompoen.
- Snijd de pruimen in de lengte doormidden en voeg deze ook direct toe.
- Laat het geheel nog even stomen totdat de kip gaar is en de pompoen zacht begint te worden.
- Haal de kip uit de pan en zet deze even apart.
- Breng de groenten op smaak met wat zout en voeg de amandelen toe.
- Verdeel de groenten over de borden en leg hier de kip bovenop. Klaar is je snelle tajine met kip en pruimen. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Superlekker en voor herhaling vatbaar!
Goed te horen, dankjewel voor het berichtje!
Aangezien er nog een doosje pompoen in de diepvries lag en de kip in de aanbieding, dit gerecht uitgeprobeerd. Goed recept weer en lekker gegeten! Paprika vervang ik eigenlijk altijd voor tomaat aangezien ik geen paprika eet, maar ook met de wissel toch smaakvol!
Fijn om te horen en dankjewel de tip dat het met tomaat ook lekker smaakt! 👍🎉
Heerlijk recept Carlo! De tweede dag nog lekkerder omdat de kruiden de tijd gehad hebben om er goed in te trekken!
Superblij met je site!!
Gr. Jantine
Tof om te horen, dankjewel voor je leuke berichtje. Daar maak je mij weer blij mee 😃👍.
Omdat dit eigenlijk lang moet opstaan, lijkt het me heel geschikt voor een slowcooker. Klopt dat?
Ik ben sowieso op zoek naar koolhydraatarme recepten voor de slowcooker. Ik gebruik die nl. erg vaak.
Er schijnen wat kleine subtiele verschillen te zitten tussen gerechten uit de tajine of de slowcooker (door het verschil tussen aardewerk vs metaal bijvoorbeeld), maar voor het overgrote deel kun je inderdaad ook een slowcooker inzetten.
Gezien je sowieso op zoek bent naar koolhydraatarme recepten voor de slowcooker, dan kan ik je deze ook echt aanraden:
https://supersnelgezond.nl/tajine-met-lamsvlees/
https://supersnelgezond.nl/marokkaanse-visschotel/
https://supersnelgezond.nl/snelle-tajine-kip-en-pruimen/
https://supersnelgezond.nl/snelle-stoofpot-met-kabeljauw/
https://supersnelgezond.nl/hongaarse-stoofpot-met-gegrilde-varkenshaas/
Eet je dit gerecht zo of doe je er nog iets van rijst bij.
Ik eet het gerecht zo. Op die manier is het in balans volgens het eetpatroon dat achter elk recept op de website schuilt.
Hoi Carlo, dit was echt heerlijk! Ook onze kinderen van 3 en 4 jaar oud vonden het erg lekker. Met verse pompoen is het wel meer werk, maar het resultaat mocht er zijn! Deze ga ik vaker maken.
Hi Hanneke, Wat fijn bericht om te lezen! Dankjewel voor het delen 😃👍
Wat ontzettend lekker!!! Vanavond voor het eerst gemaakt.
Hi Anita, dat vind ik altijd fijn om te horen. Dankjewel voor het leuke berichtje! Groetjes, Carlo