Snelle stoofpot met kabeljauw
Spread the love!

Over de snelle stoofpot met kabeljauw

Deze snelle stoofpot met kabeljauw is een heerlijk gerecht wat je snel kunt serveren. Binnen 15 minuten heb je een lekker visstoofpotje op tafel staan.

Over vis wordt gezegd dat het goed is voor de gezondheid. De reden is visvetzuren. Die zijn goed voor hart- en bloedvaten. Daarom wordt er geadviseerd om 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis. Daarnaast bevat vis ook Jodium.

Jodium is de bouwsteen van het schildklierhormoon “thyroxine”. Een functie hiervan is het op peil houden van de stofwisseling. In de schildklier is een voorraad jodium aanwezig. Hierdoor kun je een tekort in de voeding pas na vele jaren opmerken.

Jodium komt voor in gejodeerd zout, brood (gebakken met gejodeerd zout), zeevis en schelpdieren. Een volwassene heeft 150-300 mcg (microgram) per dag nodig.

Vanuit de schijf van 5 wordt geadviseerd om 6-7 boterhammen te eten per dag. Daarmee krijg je zo’n 200 gram brood binnen. Dat zorgt er automatisch voor dat je gemiddeld genomen al zo’n 140 mcg jodium binnenkrijgt per dag. Mits het brood is gebakken met gejodeerd zout. Er zit namelijk van nature geen jodium in brood. In 1942 heeft de overheid besloten om gejodeerd zout toe te voegen aan brood. Het doel was om het jodiumtekort terug te dringen in Nederland. Bakkers zijn niet verplicht om jodiumhoudend zout te gebruiken. Wel is er een overeenkomst om zoveel mogelijk bakkerszout (zout met toegevoegd jodium) te gebruiken. De meeste bakkers doen dat ook.

Eet je geen brood, dan zou je in theorie een tekort aan jodium kunnen hebben. Mocht je dat denken, laat je dan goed adviseren door een arts of diëtist. Wees heel voorzichtig met jodium supplementen. Er kan snel een te veel worden opgenomen.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het snelle stoofpot met kabeljauw recept bereiden

Snelle stoofpot met kabeljauw
Snelle stoofpot met kabeljauw
Stemmen: 34
Score: 3.68
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Snelle stoofpot met kabeljauw
Snelle stoofpot met kabeljauw
Stemmen: 34
Score: 3.68
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Hak de twee teentjes knoflook fijn. Giet een beetje olijfolie in een pan en doe hier de knoflook bij in. Zet deze op het vuur en bak de knoflook een kleine minuut. Niet te lang, laat de knoflook niet aanbranden.
 2. Voeg vervolgens de Provençaalse wokgroente toe. Bestrooi het geheel met een beetje peper en zout. Bak dit geheel nog ongeveer twee minuten.
 3. Blus het af met de 100 ml witte wijn en de Tomato frito. Voeg de halve eetlepel Provençaalse kruiden toe en hussel het geheel goed door elkaar.
 4. Scheur de filet in stukken en voeg deze als laatste ook toe.
 5. Zet de deksel op de pan en laat het nog zo’n 5 minuten stoven.
 6. Verdeel het gerecht over grote kommen.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

17 Commentaar

 1. Ja ik kan er een heel verhaal van maken maar 1 woord zegt voldoende; Lekkerrrrrrrr!!!!
  Bedankt weer voor een heerlijk recept

  Groetjes Barbara

 2. het stoofpotje met kabeljouw was super lekker ,
  vindt jou recepten top,
  en je tips leerzaam,heel veel succes,
  ga nu de speculaas smoothie maar eens,
  proberen ,
  ben benieuwd.
  hr .grt eefke.

 3. Net gemaakt, had geen goede optie kunnen vinden bij onze ‘veranderende groothandel’ en koos voor mijn favoriete thaise wokgroenten. De Hollandse mix, zie ik ook niet meer liggen Carlo, dus tijd voor verandering? (just helping!) De wijn verzacht het gerecht, ik vind dit een heerlijke smoor! Mag hier pasta bij? Ik deed een beetje kaas….: )

  1. De Provençaalse wokgroente is hier nog wel te krijgen zag ik. Wat jammer dat ze die bij jou uit het assortiment hebben gehaald. Volgens de alkaline eetpatroon regels past pasta niet bij dit gerecht, maar voor een beetje kaas is nog wel ruimte. Goede keuze dus.

 4. Dag Carlo,

  Dit lijkt mij een heerlijk gerecht, maar ik kook niet met wijn (islamitisch achtergrond). Is het oké om de wijn eruit te laten of is het echt cruciaal voor het gerecht?

  Groetjes Rodayna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *