Spinaziesoep met basilicum en Gruyère
Spread the love!

Over de spinaziesoep met basilicum en Gruyère

Dit recept voor spinaziesoep met basilicum en Gruyère kaas is ook weer een lekker snel en gezond recept. Natuurlijk binnen 15 minuten te bereiden.

Maar er zit nitraat in spinazie, is het dan nog wel gezond? Zeker als je spinazie gaat verhitten? Als je antwoord wilt op die vragen, dan is het handig om het kolomn uit De Volkskrant van Martijn B. Katan Em. hoogleraar Voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam te lezen.

Dat in combinatie met het antwoord van Martijn Katan op de brief van het Voedingscentrum over vis en spinazie.

In een onderzoek van de European Food Safety Authority (Nitrate in vegetables Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food chain), staat een conclusie die aansluit bij mijn persoonlijke overtuiging: “Over het algemeen, zal de geschatte blootstelling aan nitraat uit groenten waarschijnlijk niet resulteren in aanzienlijke gezondheidsrisico’s. Dus de erkende gunstige effecten van de consumptie van groenten hebben de overhand.”.

Mocht je niet overtuigd zijn, dan heb je nog een reden om te kiezen voor biologische spinazie. Daar zit minder nitraat in doordat er geen kunstmest wordt gebruikt.

Het spinaziesoep met basilicum en Gruyère recept

Spinaziesoep met basilicum en Gruyère
Spinaziesoep met basilicum en Gruyère
Stemmen: 10
Score: 4.2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Spinaziesoep met basilicum en Gruyère
Spinaziesoep met basilicum en Gruyère
Stemmen: 10
Score: 4.2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Doe 750 ml water in een waterkoker.
 2. Snijd de sjalotjes fijn en hak ook het teentje knoflook fijn. Doe deze samen met een klont roomboter in een grote hoge pan. Zet de pan op het vuur en verhit het totdat de sjalotjes glazig beginnen te worden.
 3. Doe 1,5 blokje blokje groentebouillon, samen met de 750 ml water in de pan. Voeg hier de 600 gram spinazie aan toe. Dit gaat misschien niet in 1 keer. Voeg dan eerst de helft van de spinazie toe en roer het geheel totdat de spinazie geslonken is. Voeg dan het tweede deel er aan toe.
 4. Voeg vervolgens de blaadjes basilicum toe.
 5. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer tot een spinaziesoep met basilicum.
 6. Roer vervolgens de 125 ml crème fraîche door de soep heen. Breng de soep op smaak met een snufje nootmuskaat.
 7. Snijd de Gruyère kaas in dunne plakjes.
 8. Verdeel de spinaziesoep en garneer het met de stukjes Gruyère kaas.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

3 Commentaar

 1. eerst wilde ik deze soep maar overslaan maar toch maar gemaakt en het smaakte mij wel in combinatie met de kaas. Normaal maak ik 2 porties en eet ik 2 dagen dezelfde soep of ik doe 1 portie in de vries maar deze soep heb ik voor iX gemaakt, morgen weer vers maken heb wel alles gekocht voor 2 porties. maar opwarmen met spinazie ben ik niet zo voor.

  1. Er wordt inderdaad wel eens gezegd dat je spinazie niet opnieuw mag verwarmen. Dat heeft te maken met nitriet, wat schadelijk kan zijn in bepaalde hoeveelheden. Onderzoek uit 2014 laat zien dat, bij consumptie van nitraatrijke groente, de risico’s voor de gezondheid echter verwaarloosbaar klein zijn. De voordelen van die soorten groenten zijn vele malen groter.

   Het is veilig om spinazie opnieuw te verwarmen, maar het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *