Over het Mexicaanse rijst met bonen recept
Mexiaanse rijst met bonen, dat ik hier de afgelopen jaren niet eerder aan heb gedacht. Supersimpel en superlekker. Natuurlijk ook gezond, dus alles in één.
De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken. Het basisingrediënt is maïs dat tot vele vormen verwerkt wordt. Daarnaast komen chilipepers en tomaten in bijna elke maaltijd voor. Daarnaast worden bonen, avocado’s en rijst veel gegeten.
Maar er is meer. Rijst en bonen is een combinatie van basisvoedsel die je in vele culturen over de hele wereld terugziet. De combinatie van graan en peulvruchten bieden een aantal belangrijke voedingsstoffen en beide voedingsmiddelen zijn op grote schaal beschikbaar. Rijst en bonen zijn vegetarisch, maar leveren een aardige portie eiwit.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
De kwaliteit van het eiwit wordt vertaald naar een biologische waarde, oftewel de bw.
Als referentie-eiwit wordt eiwit van een kippenei of eiwit van moedermelk gekozen. De eiwitstructuur van deze referentie-eiwitten komt het meest overeen met menselijk lichaamseiwit en heeft een biologische waarde (bw) van 100. Je kunt je vast voorstellen dat eiwit dat lijkt op de structuur van lichaamseiwit voor het lichaam beter en sneller bruikbaar is voor opbouw of herstel van lichaamscellen.
Naarmate de biologische waarde hoger is, is het eiwit voor het lichaam beter bruikbaar. Eiwitten met een hoge biologische waarde hebben een structuur die lijkt op de eiwitstructuur van een lichaamseiwit.
Dierlijke eiwitten hebben dus een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten. Daarom is het vooral voor veganisten belangrijk om verschillende eiwitbevattende producten naast elkaar te eten; de mix van de twee zorgt voor een beter aminozuurpatroon in zijn totaliteit. De combinatie van granen en peulvruchten geeft een verhoging in de biologische waarde. Deze combinatie zie je dus ook veel terug in recepten over de hele wereld.
P.S. Ik maakte deze Mexicaanse rijst met bonen zelf met peterselie, simpelweg omdat de koriander op was 🙈. Ik had niet goed in mijn koelkast gekeken voordat ik boodschappen ging doen 🤪. Beide kruiden worden in de Mexicaanse keuken gebruikt en beide zijn lekker in dit gerecht. Kies dus gerust hetgeen jouw voorkeur heeft.
Het Mexicaanse rijst met bonen recept
- 2 theelepels Jalapeño peperschijfjes
- 1 theelepel Jonnie Boer Picadillo kruiden
- 140 gram maïs
- 1 eetlepel olijfolie
- 7,5 gram peterselie koriander kan ook
- 390 gram tomatenblokjes met knoflook
- 1 stuk ui
- 150 gram zilvervliesrijst
- 1 beetje zout
- 265 gram zwarte bonen
- Doe water in een waterkoker. Op deze manier is de rijst straks wat sneller klaar.
- Doe de rijst in een pan. Voeg het kokende water toe en kook de rijst zoals staat aangegeven op de verpakking.
- Maak de ui schoon en snijd deze in stukjes.
- Hak de Jalapeño peperschijfjes in stukjes.
- Doe de olijfolie in de pan en zet deze op het vuur.
- Voeg de ui en de Jalapeño peperschijfjes toe.
- Roerbak dit totdat de ui glazig wordt.
- Spoel de zwarte bonen af.
- Voeg de bonen samen met de de maïs toe.
- Voeg de Jonnie Boer Picadillo kruiden toe.
- Roerbak het geheel even kort.
- Voeg vervolgens de tomatenblokjes met knoflook toe en laat het geheel op een laag vuur pruttelen.
- Giet de rijst af en voeg de rijst toe aan de rest.
- Hak de peterselie fijn en voeg het toe.
- Breng het geheel op smaak met wat zout.
- Klaar is de Mexicaanse rijst met bonen. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Hallo Carlo, wij zijn gek op gerechten met bonen (en álle andere recepten😁
Maar we vinden jammer genoeg, niets met lupine bonen, op je site 👀
AH verkoopt ze (Smaakt) maar wijzelf halen ze bij de Turkse winkel (Tazeden)
We maken zelf zo gezond mogelijke tussendoortjes, zoals vruchtenrepen geen suiker/troep!
Vrienden vinden ze heerlijk, en geloven dan niet, dat ze grotendeels uit bonen bestaan😏
Verder maken we er knapperige lupineburgers, lapka’s, of hartige lupine broodjes mee..
Maar liever zouden we recepten volgens de supersnelgezond regels hebben,
zou je es over “deze vergeten boon” (zo staan ze omschreven) willen nadenken? 🤔
Ze zijn kant en klaar, gemakkelijk te verwerken, gezond én lekker!
Hartelijke groetjes Carlo, we zijn al jaren súper-blij met jou!! Marianne en Marcel
Voedzaam en lekker.
Deze komt weer bij de herhaal recepten.
Carlo t was weer een zeer smakelijk gerecht, fijn dat je weer de picadillo kruiden hebt toegevoegd. We hebben heerlijk gegeten en ook dit is zeker een herhaal recept.
Leuk om te horen, ik heb het toevallig vanavond ook zelf weer gegeten 😃👍
Carlo kan ik ook een vers jalapeño pepertje gebruiken?
Hi Herma, Jazeker. Dat kan heel goed. Let wel, sommige zijn wat heter dan andere. Proef even voor, anders loop je misschien het risico dat het wel heel pittig wordt. Eet smakelijk alvast, Carlo
Heel lekker en makkelijk recept weer Carlo. Dank🙏
Altijd fijn zo’n berichtje, dankjewel 👍