Wat is gezond in de supermarkt en wat niet?
Spread the love!

Je kunt tegenwoordig niets meer eten, alles is ongezond

Welnee, dat valt reuze mee! Maar ik snap wel waar dat gevoel vandaan komt. Het aanbod in een supermarkt is tegenwoordig gigantisch. Neem pindakaas. Bij mij in de supermarkt tel ik zo’n 20 verschillende soorten 😳. Je zou er keuzestress van krijgen… 😅. Terwijl er eigenlijk slechts enkele soorten pindakaas in de categorie “gezonde keuze” vallen.

Kortom, de supermarkt staat vol met gigantisch veel producten en variaties, waarvan maar slechts een klein deel echt gezond is. Toch blijft er genoeg over 💪. Ik neem je mee de supermarkt in.

Groente

Natuurlijk goed! Minimaal 250 gram per dag. Volwassenen in Nederland eten echter gemiddeld 143 g/dag groente. Slechts 16% eet meer dan 200 g/dag. Hier is dus voor veel mensen winst te behalen. Eet regelmatig wat meer groente.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Groente

Fruit

Natuurlijk goed! Het advies is 2 stuks per dag. Grofweg 200 gram. Volwassenen in Nederland eten echter gemiddeld 112 g/dag fruit. Slechts 13% eet meer dan 200 g/dag. Snack dus wat vaker fruit als tussendoortje.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Fruit

Voorgesneden groente

Oooh wat hier toch een spookverhalen rond als het gaat om voorgesneden groente 😱. Echter, het is helemaal prima! Het zorgt ervoor dat je veel verschillende soorten groenten binnenkrijgt, er weinig verspilling is omdat je weinig restproducten moet weggooien en omdat het in een beschermde atmosfeer is verpakt, bederft het niet zo snel. Hier lees je er meer over: Voorgesneden groenten en fruit.

Helpt het jou om voldoende groente te nuttigen? Top! ❤️

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Voorgesneden groente

Courgetti, bloemkoolrijst, etc.

De revolutie uit de bloggerswereld. Vroegâh moest je aan de slag met je keukenmachine of spiraalsnijder. Tegenwoordig koop je het gewoon kant-en-klaar. Ideaal om te zorgen dat we wat meer groente eten en wat minder calorieen consumeert. Ideaal in een tijd waarin mensen te weinig groente eten en vaak kampen met overgewicht.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Bloemkoolrijst

Groente in blik of glas

Als het jou helpt om meer groente te nuttigen, helemaal top! Net zo gezond!

En al dat suiker en zout dan? 😱 Valt reuze mee. 🙏 Reden voor toevoeging van suiker en zout in groenteconserven is de smaakbalans. Voor conservering wordt er water toegevoegd aan de groente (het zogeheten opgiet), zonder toevoeging van suiker en/of zout loopt het natuurlijk aanwezige suiker en zout in groente weg in het vocht. Hierdoor verliezen de groenten hun natuurlijke smaakbalans.

Blijf wel opletten! De rode kool bevat bijvoorbeeld erg veel suiker. Die zou ikzelf niet zo snel kiezen.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Conserve

Diepvriesgroente- en fruit

Ook top, helemaal prima. Voor je gezondheid maakt het allemaal niet zo veel uit of je nu voor vers, blik/glas of diepvries gaat. Eet gewoon voldoende groente en fruit. Dat is het belangrijkste!

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Diepvriesgroente en -fruit

Voorgesneden fruit

Als dit je helpt voldoende fruit te eten? Ook prima. Ikzelf koop het eigenlijk alleen als ik een portie meloen of ananas nodig heb. Ik zet het dus vooral in om verspilling te voorkomen. Een appel snijd ik zelf wel in stukjes.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Fruit voorgesneden

Fruit in blik of glas

Ook goed, maar… kies wel voor het fruit op sap, niet voor het fruit op siroop. Giet het sap ook gewoon weg en eet alleen het fruit.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Fruit op sap

Sappen en smoothies

Het ziet er zo top uit! 😍 Mijn website staat ook vol met smoothies, maar…. er is een groot verschil 🧐. Ik maak smoothies met hele groente en fruit. Deze kant-en-klare smoothies bevatten voornamelijk veel sap en sap is geen gezonde keuze. Dus helaas, toch maar even zelf met de blender aan de slag 😉. Supersimpel en groene smoothie recepten genoeg op deze site.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Vruchtensap

Verse pasta’s en voorgesneden aardappelen

Veel uit dit schap is geen gezonde keuze 🙈. Zo gemeen… die pasta’s zijn zo lekker! 😋 Maar ja, die pasta’s zijn zelden volkorenpasta’s.

De kant-en-klare pasta’s zijn vaak gemaakt van bloem (geraffineerde koolhydraat) en die kun je beter vermijden.

Sommige aardappeltjes zijn gekruid of gepureerd. Misschien wel lekker, maar ze bevatten vaak veel zout en dat is weer niet zo gezond. Kortom, kies voor een volkorenpasta of een onbewerkte aardappel. Dan zit je goed. Zie je wel, je mag nog wel van alles, er staat alleen een hoop troep omheen 😜.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Pasta's en aardappelen

Aardappelen

Het blijft een topper! Wat is er toch gebeurd met ons groente-aardappel-stukje-vlees-of-vis-cultuurtje? Dat was in de regel gezonder dan wat sommigen nu allemaal nuttigen. De pieper verzadigt lekker en past prima in een gezonde maaltijd. Sommigen zijn bang voor de koolhydraten in een aardappel. Helemaal niet nodig. Zo veel zit er trouwens niet in, slechts 17 gram koolhydraten per 100 gram aardappel. Koolhydraten zijn trouwens ook prima, laat alleen die geraffineerde koolhydraten (witte pasta, witte rijst, witbrood, frisdrank, vruchtensap, snoep, etc.) staan.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Aardappelen

Kant-en-klare salades

Ideaal! Maar… tsja 🙈. Vaak bevatten ze geraffineerde koolhydraten (witte pasta), veel verzadigd vet (volvette kaas) en voornamelijk veel zout. De boefjes weten wel wat wij lekker vinden 😜.

Er wordt aangeraden om per dag niet meer dan 6 gram zout te nuttigen. Per salade kan er echter zo maar 3-4 gram zout (!) in een portie zitten. Dus ja… dat is gewoon geen handige keuze…

Sommige salades bevatten zelfs meer calorieën dan sommige pizza’s 😱.

Als ik een kant-en-klare salade kies, dan is het er eentje zonder geraffineerde koolhydraten (dus niet met witte pasta, maar bijvoorbeeld met aardappel) en let ik de rest van de dag goed op mijn totale zoutinname.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Kant-en-klare salades

Kant-en-klare maaltijden

Deze moet ik je echt afraden 🙁. Suiker-verzadigd-vet-en-zout-bommetjes zijn het. Ik had laatste een stampotje in mijn handen dat 5 gram zout bevatte. Terwijl het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te nuttigen. Kortom, volgens mij staat er niet veel tussen wat in aanmerking zou komen voor het stempel “gezonde maaltijd”.

Gewoon lekker zelf iets in elkaar flansen is mijn advies. Alle recepten op deze site zijn binnen 15 minuten te bereiden. Of bestel mijn boek Gezonde keuzes, simpel gemaakt.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Kant-en-klare maaltijden

Groente- en bonendips

Ik kies ze af en toe wel. Als ik écht te lui ben om het op een zonnige zondag zelf te maken 🙊. Een keertje kan natuurlijk geen kwaad, het is echt geen vergif ☠️😂. Maar kijk wel even goed op de verpakking naar de hoeveelheid calorieën, suiker, zout en verzadigd vet. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten hummus die echt flink verschillen qua voedingswaarden vergeleken bij een net iets andere hummus.

Zelf maken is beter en eigenlijk ook zo gedaan. Ik heb hier een aantal lekkere recepten staan.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Dippers

Salades en dips

Tsja, ik voel me net een cd die blijft hangen 💿. Deze producten bevatten vaak te veel suiker, zout en/of verzadigd vet. “Mind your step”. Deze producten bevatten vaak te veel suiker, zout en/of verzadigd vet. “Mind your step”. Deze producten bevatten vaak te veel suiker, zout en/of verzadigd vet. 🤪

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Spreads

Kaas

Prima. Alleen eten we in Nederland best wel veel kaas en kaas bevat best flink wat verzadigd vet. Hierdoor krijgt de gemiddelde Nederlander te veel verzadigd vet binnen. Verzadigd vet is niet ongezond, maar te veel verzadigd vet wel. Je weet wel, overal waar ‘te’ voor staat 😉. Om die reden kan het verstandig zijn voor de 10+, 20+, 30+ of 35+ te kiezen in plaats van de volvette varianten, zoals 48+.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Kaas in plakken

Vleeswaren

Beter van niet. De consumptie van 50 gram per dag is gelinkt aan een verhoogde kans op darmkanker en het bevat vaak veel verzadigd vet en/of zout.

Zie je wel! Alles is tegenwoordig ongezond! 🙈 Welnee, supermarkten verkopen gewoon giga veel en heel veel is inderdaad ongezond. Er blijft genoeg over om op je bammetje te smeren.

Denk aan zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei. Je mag dus best nog wel wat 😋.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Vleeswaren

Vlees

Prima. Eet er echter niet meer van dan 500 gram per week, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees. Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit vlees gerekend tot rood vlees. Wit vlees komt van kip en ander gevogelte.

Kies daarbij voor de onbewerkte variant. Wat wordt daarmee bedoeld? Laat het gerookte, gezouten en het vlees met conserveringsmiddelen bij voorkeur liggen en kies een stukje vlees zonder toevoegingen.

Ja hallo! Dan valt 80% af! Uhm, yep 🙈. Please, don’t shoot the messenger 🎯. In de supermarkt is nu eenmaal veel te vinden wat misschien wel lekker is, maar simpelweg niet altijd even gezond.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Vlees

Kip

Prima. Met mate. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees. Kip valt in de categorie gevogelte, ofwel witvlees. Kies wel weer voor de onbewerkte variant, zie het kopje vlees.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Kip

Vleesvervangers

Kan goed helpen om wat minder vlees te nuttigen. Beter voor je gezondheid ❤️.

Goede vleesvervangers zijn de opties met eiwit (meer dan 20% van de energie), en ijzer (meer dan 0.8 milligram per 100 gram), en vitamine B1 (meer dan 0.06 milligram per 100 gram), en/of vitamine B12 (0.24 microgram per 100 gram).

Let ook op dat er niet te veel zout wordt toegevoegd. Dat is soms wel het geval en het is het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag te nuttigen. De meeste Nederlanders nuttigen echter al te veel zout.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Vleesvervangers

Vis

Jazeker! Eet het in elk geval een keer per week en bij voorkeur vette vis, zoals zalm, haring, etc 🎣. Kies wel voor vis met een keurmerk. Hier lees je daar meer over: Vis keurmerk, een zee van keuze.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Vis

Vis in blik

Ook prima! In water of olie maakt niet zo veel uit.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Vis in blik

Gedroogd vlees en worsten

Beter van niet. De consumptie van 50 gram per dag is gelinkt aan een verhoogde kans op darmkanker.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Droge worst

Eieren

Helemaal goed 🍳. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gevarieerde voeding, 3-4 voor vegetariërs.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Eieren

Brood

Ook goed. Zie je wel, er is nog zo veel wat wel mag 😉.

Kies wel voor de volkoren variant. Ja sorry 🙈. Ook hier staat weer een hoop troep tussen. Laat het wit-, bruin-, meergranenbrood lekker liggen. Die bevatten geraffineerde koolhydraten en die kun je beter vermijden. Het is vaak even zoeken 🧐. Het aanbod van volkorenbrood is helemaal niet zo groot.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Brood

Zoet broodbeleg

Oh help, ik durf het bijna niet te zeggen… Loop hier gewoon lekker aan voorbij. Zoet en hartig beleg is namelijk niet altijd even gezond: er zit soms veel zout, verzadigd vet en/of suiker in. Natuurlijk mag het wel af en toe, je valt echt niet gelijk dood neer 😄. Kies het lekker als uitzondering op de regel.

Welke alternatieven zijn er? Denk aan zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei. Je mag dus best nog wel wat 😋.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Broodbeleg

Ontbijtgranen

Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en niet te veel suiker (niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram), zijn oké. Even goed kijken op de verpakking dus! 💪👍

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Ontbijtgranen

Ontbijtkoek en crackers

Ontbijtkoek? Nee. Crackers, prima, mits 100% volkoren. Daarvoor moet je echt even naar de lijst met ingrediënten kijken, want al staat er volkoren op de voorkant, dan wil dat niet zeggen dat het gemaakt is van alleen maar volkorengranen. Boefjes zijn het toch hè? 🤷‍♂️ Die Wasa volkoren is bijvoorbeeld wel 100% volkoren 👍.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Ontbijtkoek en crackers

Graanproducten zoals rijst

Witte rijst valt in de categorie geraffineerde koolhydraten, dus vermijden. Zilvervliesrijst is prima. Bulger en couscous zijn ook prima 💪.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Graanproducten

Gedroogde pasta’s

Ja, mits de volkoren variant. Want de geraffineerde koolhydraten…. ja, ja, Carlo: die kun je beter vermijden. Nu weten we het wel…

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Pasta

Melk

Niets mis mee. Enkele porties zuivel zijn top. Let wel, dat is wat anders dan liters melk 🙈. Hier lees je er meer over: Melk is voor kalfjes, toch?.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Melk

Yoghurt en kwark

Helemaal prima. Enkele porties zuivel zijn top. Let wel, dat is wat anders dan hele pakken yoghurt of kwark 🙈. Hier lees je er meer over: Melk is voor kalfjes, toch?.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Yoghurt en kwark

Zuiveltoetjes

Drie keer raden…. 😉. Nope. Lekker overslaan dit schap. Snijd een banaantje door je yoghurt of doe wat bessen in je kwark met een handje noten. Ook superlekker en een veel betere keuze 🙏.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Toetjes

Zuiveldranken

Drie keer raden…. 😉. Nope. Tis gewoon frisdrank vermomd als melk 🐮😄.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Zuiveldranken

Melkvervangers zoals sojadrink

Sojamelk is een prima vervanger. Ze zijn alleen niet allemaal geschikt om melk te vervangen. Hier lees je terug wat de beste keuze is: Wat is hét plantaardige alternatief voor melk?.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Melkvervangers

Boter en margarine

Boter is niet slecht. Het bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is niet slecht, maar te veel verzadigd vet is wel ongezond. Te veel verzadigd vet verhoogt het cholesterol wat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Hier wordt ook zó véél verwarring over gezaaid… Hier lees je tot in detail hoe dit nu allemaal zit: Cholesterol mythe ontmaskerd?.

Eet jij verzadigd vet écht met mate, dan kun je best een keertje in de week een beetje boter smeren of iets in boter bakken. Gebruik je boter dagelijks? Dan is margarine een beter alternatief. Ze zijn alleen niet allemaal even geschikt. Wil je je verzadigd vetinname beperken? Lees dan hier welke margarine je het beste kunt kiezen: Vervang boter door zachte margarine. Goed of slecht?.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Boter en margarine

Olie

Allemaal wel prima. Kijk vooral goed op de verpakking welk type olie waar geschikt voor is. Sommige gebruik je alleen koud en andere kun je ook gebruiken om mee te koken. Gebruik je een variant voor koude bereidingen om mee te koken, dan loop je de kans dat er giftige stoffen ontstaan. Zie ook het volgende artikel rondom dit onderwerp: Het gezondste vet om mee te koken.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Olie

Sauzen

Ze zijn kant-en-klaar, maar niet allemaal slecht 🎉. Kijk gewoon even naar de ingrediëntenlijst 🧐. Vermijd de varianten waar veel suiker en/of zout aan toegevoegd is.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Sauzen

Sauzen zoals mayonaise en ketchup

Tsja, wat denk jij? 🤪

Sauzen bevatten vaak veel calorieën en sausmixen vaak veel zout. Kijk bij de voedingswaarde hoeveel suiker, zout en/of verzadigd vet het product bevat. Af en toe kan best. Kies het bij wijze van uitzondering of om een gerecht met lekker veel gezonde ingrediënten op smaak te maken 🙏.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Boter en margarine

Smaakmakers zoals sojasaus

Dit soort sauzen bevatten vaak veel zout. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te nuttigen. Ik eet echter erg weinig bewerkte producten die veel zout bevatten (zoals brood, kaas, vleeswaren, etc.). Daarom kan ik af en toe best wel eens kiezen voor sojasaus of vissaus om een maaltijd met veel groente lekker te maken. Dan heiligt het doel de middelen 👍.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Smaakmakers

Pakjes en zakjes

Ook hier wordt vaak weer veel zout aan toegevoegd. Wel een leuk schap voor het opdoen van inspiratie. Kijk een op de verpakking en lees eens wat er inzit. Maak het vervolgens zelf met verse ingrediënten 😃.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Pakjes en zakjes

Soep en bouillon

Ook hier is de hoeveelheid zout weer een probleem 🙈. Een keertje kan best, maar blijf goed op je totale zoutinname letten 👍.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Soep en bouillon

Kruiden

Top! Let op, kruidenmixen bevatten vaak weer veel… yep, zout 🙊. Goh, als ik toch een dubbeltje zou krijgen voor elk product dat te veel zout bevat… dan zou ik multimiljonair zijn 💶 😄.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Kruiden

Gepasteuriseerde vruchtensappen

Suikerhoudende dranken met een hier en daar wat vitaminen. Valt in de categorie frisdrank 🥤. Suikerhoudende dranken bevatten veel calorieën. Bovendien zijn ze niet goed voor het gebit.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Vruchtensap

Koffie

Top. Er zitten zelfs gezondheidsvoordelen aan een paar bakkies (2-5) per dag ☕️. Soms krijg ik dan de vraag: en 10? Wat zou oma dan zeggen? Overal waar ‘te’ voor staat… 👵🏻

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Koffie

Thee

Top! Er zitten zelfs gezondheidsvoordelen aan een paar bakkies (3-5) per dag. Kruidenthee: dit is officieel geen thee, want het is niet gemaakt van de theeplant.

Soms hoor ik mensen de voorkeur geven aan thee in de avond, met als reden dat ze van koffie niet kunnen slapen vanwege de cafeïne 😴. Maar wist je dat er ook cafeïne zit in thee? Hoeveel cafeïne er in zit hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van de kop of mok. Zwarte thee en groene thee bevatten gemiddeld 30 milligram cafeïne in een kopje van 125 milliliter.

Er zit in koffie wel meer cafeïne. In een kop van 125 milliliter koffie, gezet met een papieren filter in een koffiezetapparaat, zit ongeveer 85 milligram cafeïne.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Thee

Frisdranken met suiker

Uhm. Oei. Moeilijk. Wel gezond, niet gezond. Tsja…

Nee, natuurlijk niet 🙈. Gelinkt aan overgewicht en slecht voor het gebit.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Frisdrank

Light frisdranken

Er zijn genoeg spookverhalen 👻, maar laat je niet gek maken. Light is beter dan het origineel. Maar, nog steeds slecht voor je tanden. Niet iets om regelmatig te nuttigen dus. Water, thee en koffie blijven de betere keuze 👍.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Light frisdrank

Water

Drink het gewoon uit de kraan 💧. De waterkwaliteit in Nederland is top! 🎉 Zie ook: Is ons kraanwater ongezond?.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Water

Wijn

Helaas… Drink geen alcohol of niet meer dan een glas per dag 🍷.

Het drinken van bier met mate, verhoogt de kans op diabetes bij mannen en in het geval van vrouwen wordt een verhoogde kans op borstkanker gezien bij het gebruik van alcohol met mate, in welke vorm dan ook. Ga je meer bier of wijn drinken, dan komt vroegtijdige sterfte om de hoek kijken. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Alcoholische drank zijn eigenlijk de meest ongezonde producten in de supermarkt.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Wijn

Bier

Helaas… Drink geen alcohol of niet meer dan een glas per dag 🍺.

Het drinken van bier met mate, verhoogt de kans op diabetes bij mannen en in het geval van vrouwen wordt een verhoogde kans op borstkanker gezien bij het gebruik van alcohol met mate, in welke vorm dan ook. Ga je meer bier of wijn drinken, dan komt vroegtijdige sterfte om de hoek kijken. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Alcoholische drank zijn eigenlijk de meest ongezonde producten in de supermarkt.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Bier

Alcoholvrij bier

Veel beter dan het origineel, maar nog steeds is het advies om het met mate te nuttigen. Een enkele keer per week kan prima. Let wel, sommige alcoholvrije bieren bevatten weer veel suiker. Dat is eerder een frisdrank dan een alcoholvrij biertje.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Alcoholvrij bier

Chips

Wat gok je? 😉 Een enkele keer een portie (dat is 25 gram, zie ook de verpakking) kan best, maar gezond is anders. Ik eet af en toe…. een halve zak! 🐹 Tjsa, ben ook maar mens 🙋‍♂️😄.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Chips

Noten

Een handje noten per dag (25 gram) biedt gezondheidsvoordelen. Kies dan wel voor de ongezouten variant 🥜. En ja een pinda is geen noot, maar valt wel in de categorie noten als het gaat om de voedingsrichtlijnen.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Noten

Chocolade

Chocolade, het brokje geluk 🍫. Het is lekker en het kan ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten verlagen ❤️. Kies hiervoor dan wel voor de pure chocolade en nuttig niet meer dan 2 blokjes per dag… Want, ja… overal waar ‘te’ voor staat… 🙈.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Chocolade

Koekjes

Nope.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Koekjes

Snoep

Nope.

Wat is gezond in de supermarkt en wat niet? Snoep

Kort samengevat?

Ja, supermarkten verkopen heel veel troep. Tussen al die troep, is genoeg te vinden wat wel gezond is. Je mag best nog wel wat 🤪.

 • Eet meer groente en fruit (minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit).
 • Vermijd geraffineerde koolhydraten (witbrood, bruinbrood, witte pasta, witte rijst, frisdrank, vruchtensap, koek, snoep, etc.).
 • Eet vlees met mate (niet meer dan 500 gram per week, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees).
 • Enkele porties (magere) zuivel per dag is prima (denk aan 400 gram zuivel).
 • Eet een stukje vis per week, bij voorkeur vette vis.
 • Maak elke week ook eens iets met peulvruchten.
 • Neem een handje ongezouten noten per dag.
 • Pas op met producten die veel suiker, verzadigd vet en/of zout bevatten.
 • Drink water, thee en/of koffie voor de dorst.

Misschien is het geen hele sexy boodschap, maar wel simpel. Toch?

Mis je iets?

Heb ik iets niet behandeld waar je wel nieuwsgierig naar bent? Laat het me weten in een reactie hier onder deze post.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

13 Commentaar

 1. Hi Carlo,

  Leuk artikel en makkelijk om te delen! Voor de volledigheid is het nuttig om volkoren couscous, quinoa en bruine- rode- rijst te noemen 🙂 (ook kant en klare quinoa..!) 🙂

  Dank voor het delen,

  Groet Matthijs

  1. Hi Matthijs,

   Dankjewel voor het compliment!

   Volkorencouscous, quinoa, bruine rijst en rode rijst (wel volkoren) zijn zeker ook goede producten.

   Goede aanvulling, dank,

   Carlo

 2. Hallo,
  Er zou een website moeten komen die alle producten van de AH.nl filtered en er een nieuwe website van maakt met alleen maar die producten die jij adviseert. Dan kom je ook niet in de verleiding.

 3. Dag Carlo
  Mooi om te lezen.
  Ik mis de uitleg omtrent “roodvlees”.
  Menigeen zou denken dat het om de biefstukjes gaat.
  Ik ga hem delen.
  Leuke weekendstof!

  1. Hi Everdien,

   Thanks voor de tip 👍.

   Ik heb het kopje “vlees” aangevuld met de volgende tekst: “Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit vlees gerekend tot rood vlees. Wit vlees komt van kip en ander gevogelte.”

   Onder rood vlees valt dus inderdaad ook het stukje biefstuk. Prima keuze, maar liever niet meer dan 300 gram per week.

   Goed weekend! Carlo

 4. Haha Carlo, ik moest wel af en toe gniffelen om jou hoor, je schrijft ook zo leuk! 😂

  Goed artikel hoor, ik wist en weet alles al maar toch goed om het weer eens te lezen, kan geen kwaad!

  Dankjewel 👍

  Groetjes,

  Atty 😀

  1. Fijn te horen.

   Basmatirijst is in de regel niet volkoren. Er bestaan wel een volkoren varianten. Zie deze bijvoorbeeld: https://www.ah.nl/producten/product/wi435948/ah-biologisch-volkoren-basmati-rijst

   Maisbrood is, voor zover ik weet, altijd de geraffineerde variant. Ik heb nog nooit een volkoren variant gezien.

   Volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er ‘volkoren’ in de naam van het brood gebruikt is, dan weet je zeker dat het volkorenbrood is. Op het etiket staat in elk geval of er volkoren(tarwe)meel is gebruikt of niet. Aan de kleur is niet te zien of brood bruin of volkoren is. Soms is brood gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Het kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Dit staat op het etiket aangegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *